Hava Durumu

Otomotiv dünyasını değiştirecek teklif!

Fiat Chrysler (FCA) Renault Grubu ile birleşmek için ilk adımı attı. FCA'nın teklifine göre ortaklıkta iki tarafın da yüzde 50 payı olacak. Birleşme gerçekleşirse 8.7 milyon araç üretimi ile dünyanın üçüncü büyük otomobil üreticisi oluşacak.

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2019 13:03
Haber Güncellenme Tarihi: 27.05.2019 13:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Otomotiv dünyasını değiştirecek teklif!

İtalyan otomobil üreticisi Fiat Chrysler (FCA), Fransız rakibi Renault'ya "dönüştürücü" bir birleşme teklifi iletti. Şirketler, birleşmeyi kabul ederse dünyanın üçüncü büyük otomotiv üreticisini oluşturacak.

FCA'nın dün gece Renault ile istişare ederek son halini verdiği teklif bu sabah Renault yönetim kurulu toplantısında ele alınıyor.

Renault hisseleri birleşme teklifinin ardından yüzde 16.6, Fiat yüzde 19 yükselişle açıldı. Avrupa'da otomotiv şirketleri endeksi yüzde 3.5 prim yaptı.

Fiat'ın ortak olduğu Tofaş'ın hisseleri de yüzde 2.3 yükselerek 15.99 liraya çıktı.

Hisse takası yoluyla yapılması öngörülen birleşme, FCA'nın açıklamasına göre yılda 8.7 milyon araç satış hacmi olan bir otomobil üreticisi yaratacak.

Dünyanın belli başlı tüm coğrafyalarında varlık gösterecek olan yeni ortaklık 5 milyar euronun üzerinde tasarruf sağlayacak.

2.5 MİLYAR EURO TEMETTÜ ÖDENECEK

Açıklamada, "Geniş kapsamlı ve birbirini tamamlayıcı marka portföyü lüksten ana segmente kadar tüm piyasayı kapsamına alacak" denildi.

Teklife göre iki üretici Hollanda'da kurulu halka açık bir holding şirketi altında birleşecek. İki grup yeni şirkette yüzde 50'şer paya sahip olacak ve FCA hissedarlarına 2.5 milyar euro temettü ödenecek.

Otomobil imalatçıları üzerindeki konsolidasyon baskısı, egzos gazı emisyonu düzenlemelerinin sıkılaşması ve elektrikli ile otonom araçları araştırma ve geliştirmenin yüksek maliyeti nedeniyle son yıllarda giderek artıyor.

Açıklamada birleşme sonucu hiçbir fabrikanın kapanmayacağı ifade edildi.

REUTERS

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.