Hava Durumu

Protestolar Tunus'a da sıçradı! 237 kişi gözaltında

Tunus'daki gösterilerin 3. gününde tansiyon daha da yükseldi. Hayat pahalılığı ve yüksek fiyatlara karşı gösteri yapanları polis biber gazıyla dağıtıyor. 50 polisin yaralandığı gösterilerde 237 protestocu gözaltına alındı.

Haber Giriş Tarihi: 11.01.2018 08:50
Haber Güncellenme Tarihi: 11.01.2018 08:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Protestolar Tunus'a da sıçradı! 237 kişi gözaltında

Arap Baharı'nın başladığı ülke Tunus'ta üçüncü gününü geride bırakan protesto gösterileri yayılıyor.

Reuters haber ajansı, 20'den fazla kentte göstericilerin polis istasyonları, hükümet binalarını hedef aldığını bildiriyor. Anadolu Ajansı, protestoların başkent Tunus'a da sıçradığını ve Zahruni semtinde göstericilerin yol kapatmayı denediğini aktarıyor.

Polis güçleri ise, başkent Tunus ve Tabarba gibi kentlerde sokağa dökülen kitleye karşı biber gazı kullandı. Kayrevan, Nabil, Susa, Kasrine gibi diğer vilayetlerde de polis ve göstericiler çatıştı, bazı kentlerde yine yağma olayları yaşandı.

Tunus yönetimi, şimdiye kadar 50 polisin yaralandığı gösterilerde 237 protestocunun gözaltına alındığını açıkladı.

55 yaşındaki bir erkek göstericinin yaşamını yitirdiği Tabarba'da polis ekipleri bazı evlere baskınlar düzenledi ve yeni gözaltılar var.

Ülkede önceki gün bir Yahudi okuluna molotofkokteylleri atılmıştı.

İKTİDAR VE MUHALEFETTEN KARŞILIKLI SUÇLAMALAR

Protestolar sırasında zarar gören yerel bir radyo istasyonunu ziyareti sırasında açıklamalarda bulunan Şahid, hayat pahalılığına karşı barışçıl gösterilerin yanında olduğunu ve ekonomik reformlar ne kadar zor olursa olsun ekonominin düzeltilmesi amacı taşıdığını ifade etti.

Gösterilerde yaşanan şiddet olayları, kamu ve özel mülke zarar verilmesi nedeniyle protestolara desteğini açıklayan Halkçı Cepheyi suçlayan Şahid, şunları söyledi: "Saldırganlar tüm olayları suistimal ederek vandallık ve yağmalama için sokağa çıkıyor. Küçük çocukları kullanıyorlar. Tunus'un çıkarına değil bilakis yolsuzluk şebekelerine ve yolsuzluktan tutuklu olanların serbest kalmak için hükümete baskı kurma çabalarına, aynı şeklide yolsuzlukla mücadele sonunda zarar gören kaçakçılık şebekelerine hizmet ediyorlar. Bunlara Halkçı Cephenin de yer aldığı sorumsuz ve kışkırtıcı siyasiler dahil."

Şahid, Halkçı Cephe partisinin parlamentoda bütçe yasası sırasında vergi artışları konusunda lehte oy kullanması ancak sonrasında sokaklarda protesto çağrısı yapmasına "sorumsuzluk" nitelemesinde bulundu.

 

Sokaklarda "devrime ilişkin umudu zayıflayan gençler" ile "vandalların" karıştırılmaması gerektiğini belirten Şahid, kamu ve özel mülke zarar verenler ve yağmacılarla ilgili soruşturma başlatılacağına dikkati çekerek, "Yaşananlar şiddet ve bunu kabul edemeyiz. Devlet kararlılığını sürdürecek." dedi.

Şahid, Tunus'ta protestoların artışının ardından gündeme gelen ülkede sokağa çıkma yasağı uygulanacağı yönündeki haberleri değerlendirerek, bu kararın güvenlik amacı olduğunu ve Milli Güvenlik Konseyi tarafından alınabileceğini anlattı.

"ŞİDDET OLAYLARI HÜKÜMETE YARIYOR"

Öte yandan, suçlamaların muhatabı sol partilerin bir araya gelmesiyle parlamentoda 15 vekille temsil edilen Halkçı Cephe ise şiddet olayları üzerinden hükümete yüklendi. Halkçı Cephe sözcüsü Hama Hamami, yerel basına yaptığı açıklamada, "Sistematik şiddet olayları aslında Halkçı Cepheyi kışkırtmakla suçlayan hükümetin işine yarıyor. İktidardaki partiler barışçıl gösterileri şiddet yanlısı şeklinde göstermeye çalışıyor." ifadelerini kullandı.

YILBAŞINDA ZAM YAĞMURU

Hafta sonu patlayan gösteri dalgasında öfkeli kalabalıklar, hayat pahalılığı ve artan fiyatları protesto ediyor. Tunus yönetiminin yeni yılla birlikte akaryakıttan kozmetiğe birçok ithal ürüne zam yapması ve vergileri artırması, büyük öfkeye yol açmış durumda. Zamlanan ürünler arasında internet ve sebze-meyve de var.

Tunus'ta 2010 yılının son günlerinde polisin seyyar satıcı tezgahına el koyduğu Muhammed Buazizi kendini ateşe vermiş ve Arap dünyasını kökünden değiştiren olaylar silsilesi başlamıştı.

Tunus'ta ise görece bir istikrar olsa da geçen yıllarda ekonomi darboğaza girdi, 2015'te gerçekleşen iki büyük terör saldırısı ülkenin en önemli gelir kaynaklarından turizmi yok etti. Ülkedeki işsizlik oranı hayli yüksek.

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.