Hava Durumu

Putin-Erdoğan görüşmesine ilişkin önemli detay

Rus basını, dün gerçekleşen Putin-Erdoğan görüşmesine ilişkin önemli bir bilgi verdi. Toplantıda S-400 anlaşmasının imzalanacağını ancak son anda bu fikirden vazgeçildiği öğrenildi.

Haber Giriş Tarihi: 12.12.2017 16:40
Haber Güncellenme Tarihi: 12.12.2017 16:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Putin-Erdoğan görüşmesine ilişkin önemli detay

Rus Kommersant gazetesinden Putin'in tüm dış gezilerini takip eden gazeteci Andrey Kolesnikov, Putin'in dünkü Suriye, Türkiye ve Mısır temaslarını değerlendirdi. Kolesnikov, dün Ankara'da gerçekleşen Erdoğan-Putin basın toplantısı sırasında S-400 anlaşmasının masaya geldiğini ancak imzalanmaktan son anda vazgeçildiğini yazdı. Haberde özetle şu ifadelere yer verildi:

MASA SAHNEDEN İNDİRİLDİ

İlk sürpriz, Putin-Erdoğan ikili temasının beklenenden kısa sürmesiydi. Rus heyeti, heyetler arası görüşmenin yakında başlamayacağı düşüncesindeydi. Ancak kısa sürede görüşme salonuna davet edilmeleri heyette şaşkınlık yarattı. Gazprom Başkanı Aleksey Miller, erken davet edileceklerini beklemediği için salona koşarak yetişti. Daha sonra Putin ile Erdoğan'ın basına ortak açıklama yapacakları salonda ilginç anlar yaşandı. Görevliler dev bir masayı kürsüye sürükleyerek çıkardı. Kasanın yanına iki sandalye ve kalem kondu. Tarafların bir anlaşma imzalamaya hazırlandıkları sezinleniyordu. Ancak beklenen olmadı. Putin ile Erdoğan'ın kürsüye çıkmalarına dakikalar kala, o büyük masa sahneden indirildi. Rus heyetinden bir tanıdık, masanın S-400 anlaşmasının imzalanması için getirildiği imasında bulundu. Tabi daha sonra basından hiçbir soru alınmayan basın toplantısında, Putin S-400 ile ilgili son detayları kendisi söyledi. S-400 sistemiyle ilgili nihai imza yakın gelecekte Rusya'nın Türk tarafına gerekli krediyi açtıktan sonra imzalanacağını söyledi. Böylece Putin en derin pazarlıkları Türkiye ile yapmış oldu. Dün Putin, uçağını bir de Kudüs'e indirseydi tam Ortadoğu turu olacaktı."

NELER KONUŞULDU?

Dün Ankara'da gerçekleşen görüşmede, ABD Başkanı Donalt Trump tarafından Kudüs'ün İsrail'in başkenti olmasına yönelik aldığı karar,  ana gündemi oluşturdu.

PUTİN'DEN KUDÜS AÇIKLAMASI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Kudüs'ün statüsü kararı, mutlaka İsrail ile Filistinliler arasındaki doğrudan temaslar neticesinde alınmalıdır" dedi.

Erdoğan ise, "Ele aldığımız konuların başında elbette Kudüs'le ilgili gelişmeler vardı. Amerika Birleşik Devletleri yönetiminin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı tüm dünyada büyük bir infial uyandırdı. Karar Müslümanlarla beraber Hristiyanları hatta aklıselim sahibi Yahudileri bile hayal kırıklığına uğrattı. Atılan bu sorumsuz adım nedeniyle yaşanan gerginlikler şu anda ortada. Hafta sonu işgal altındaki topraklarda protestolarda İsrailli askerler dört Filistinliyi şehit etti. Ayrıca yüzlerce Filistinli yaralanmış vaziyette, son aldığım rakam iki bine yakın. Gazze, İsrail uçakları tarafından bombalandı. İsrail adeta yangına körükle gitmeye devam ediyor. İsrail son süreci Filistinlilere yönelik baskı ve şiddet eylemlerini daha da artırmak için bir fırsat olarak görüyor. Vicdan sahibi, ahlak, ilke, değer sahibi hiç kimsenin bu cinayetleri görmezden gelmesi mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.