Hava Durumu

Ramazanda doğru beslen!

Ramazana sayılı günler kala ' doğru beslenme' konusunda uzmanından önemli tavsiyeler geldi. Diyetisyen Rumeysa Yahyaoğlu,  uzun süre aç ve susuz kalan bedenin ihtiyaç duyduğu besinleri sizler için derledi.

Haber Giriş Tarihi: 06.05.2018 12:05
Haber Güncellenme Tarihi: 06.05.2018 12:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Ramazanda doğru beslen!

Stj. Diyetisyen Rumeysa YAHYAOĞLU

Uzun saatler aç ve susuz kalan bedenin ihtiyacı olan besin ve sıvının iftar ve sahur öğünlerinde doğru şekilde takviye edilerek orucun bedenimize faydalı hale gelmesini sağlamak, organlarımızı oruçla dinlendirmek ve ramazanı sağlıkla geçirmek mümkün.

SAHUR ÖNEMLİ

Ertesi günün enerji kaynağı olarak görülmesi ve atlanmaması gereken sahurda, midede uzun süre kalacak ve kan şekerinde ani değişiklik yaratmayacak besinler seçilmelidir.  Mevsim yeşillikleri,mevsim meyveleri, söğüş domates,biber,yumurta,süt ve süt ürünleri, ceviz,fındık,çiğ badem, çok tahıllılar gibi ağır olmayan fakat aynı zamanda tok tutucu besinler tüketmek günün daha enerjik ve dengeli geçmesine destek olacaktır. Kızartılmış besinlerden uzak durmak gerekir. Kızartmalar gün boyu sürebilen bulantı şikayetlerine sebep olabilmektedir. Sağlıklı yağların, protein kaynakları ve sebzelerin kişiye uygun miktarlarda bulunduğu renkli bir tabak ilk tercihimiz olmalıdır. Kahvaltılıklardansa yemek yemeyi tercih edenlerin sıvı alımını da desteklemek için besleyici bir çorba ile bitkisel sağlıklı yağlarla yapılmış yemekleri tercih etmeleri uygun olacaktır.

PİDE

İftar sofralarında genellikle bulunan pidenin porsiyon ölçüsünü bilmekte fayda var. 1 avuç içi kadar pide, bir etimek boyutu dilim ekmeğe eşittir. 2-3 yemek kaşığı pilav-makarna ve 1 orta boy kepçe çorba da 1 porsiyon ekmek grubu yerine geçmektedir.

ÇOK YÖNLÜ BESLEN

Karbonhidrat (çok tahıllılar,makarna,bulgur,)

Protein ( Peynir,yumurta,kırmızı ve beyaz et)

Yağ grubu (zeytin yağı gibi sağlıklı bitkisel yağlar, ceviz-fındık-badem gibi yağlı tohumlar, suda bekletilmiş zeytin)

Sebze (mevsim sebzelerinden yapılmış salata, sebze yemekleri).

Meyve (mevsim meyvesi, hoşaf, komposto)

Süt ve ürünleri (yoğurt, kefir, ayran)

Kurubaklagiller ( mercimek,nohut )

Her bir besin grubundan sahur ve iftarda dengeli şekilde alınması büyük önem taşımaktadır.

İFTAR BAŞLANGICI

 İftara sofralarda sık bulunan 2 adet hurma ve 1-2 bardak su ile başlamak iyi bir tercihtir . Hurma; posa, potasyum ve magnezyum için mükemmel bir kaynaktır. Daha yoğun besinler yenmeden önce 1 kase çorba 1 ince dilim tahıllı ekmek tüketilebilir.

YEMEKLER

 İftar yemeğinin kalanında ise haşlamış, fırınlanmış, ızgara ve sağlıklı tencere yemeklerinden tercih edilmesi önemlidir. Fazla baharat tüketmemeye dikkat etmek bir diğer mideyi rahatlatacak yöntemdir.

TATLILAR

Basit şeker içerikleri yüksek olan besinler tüketilecekse iftar öğününün bitmesi beklenmelidir. Yemekten önce tüketilen şekerli tatlıların ani kan şekeri dalgalanmaları ve sindirim problemlerini de beraberinde getirebileceği unutulmamalıdır. Karbonhidrat içeren besinlerin glisemik yüklerine (miktar ve kalitesine) dikkat edilmelidir.

SU

Özellikle sahur ve iftar arasında su tüketimi ve sıvı alımına özen gösterilmelidir. 2.5 - 3 litre suyun saatler içinde tüketilmesi gün boyu ihtiyaç olan sıvı ihtiyacına destek olacaktır.

EGZERSİZ

Normal hayatında düzenli spor yapan kişilerin hafif sporları iftardan iki saat sonra yapmaları uygundur. Profesyonel sporcuların ise diyetisyen ve eğitmen ile birlikte kondisyon kaybetmemek adına bu aya adapte edilmiş bir programla çalışmaları gerekebilmektedir.

PÜF NOKTALAR

Sahurda çok tuzlu ve baharatlı yiyecekler yenilmemelidir.

Özellikle iftariyelik adı altında şarküteri ağırlıklı ürünlerin, hamur işi yiyeceklerin, şerbetli tatlıların tüketiminde kontrollü olmaya özen gösterilmelidir.

Yemek sonrası yenilecek tatlıların hamurlu ve kızartılmış olmamasına dikkat edilmeli, sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Tatlılar yemekten hemen sonra değil birkaç saat sonra yenmelidir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.