Hava Durumu

Rekabet Kurumu'ndan otomotiv şirketlerine soruşturma

Sıfır ve özellikle 2. el otomobil fiyatlarındaki hızlı artışlara bağlı olarak haziran ayı sonunda otomotiv ve kiralama şirketlerine baskınlar düzenleyen Rekabet Kurumu, dün de bu şirketlere soruşturma açtı.

Haber Giriş Tarihi: 13.08.2020 09:40
Haber Güncellenme Tarihi: 13.08.2020 09:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Rekabet Kurumu'ndan otomotiv şirketlerine soruşturma

Rekabet Kurumu, birçok büyük otomotiv markası ve kiralama şirketine 17-18 Haziran tarihlerinde sıfır ve ikinci el fiyatlarındaki hızlı değişimlere bağlı baskınlar düzenleyip, sorular yöneltmiş, yöneticilerin bilgisayarlarına el koymuştu. Baskınlarda sıfır araçta fiyat birliği ve 2. elde fiyat koruma yapılıp yapılmadığının araştırıldığı ifade edilirken yetkililer bu baskınlardan hiçbir şey çıkmayacağını belirtmişti.

İhlal var mı?

Sözcü'den Emre Özrpeynirci'nin haberine göre aradan geçen sürede Rekabet Kurumu incelemelerini tamamlayarak dün birçok otomotiv markası ve kiralama şirketi için soruşturma açıldığını duyurdu.

Açıklamada, "Rekabet Kurulu 24.07.2020 tarih 20-35/456-M sayılı kararı ile 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 41. maddesi uyarınca, birinci el (sıfır) ve ikinci el satış pazarlarında faaliyet gösteren şirketlerin dahil olduğu distribütör ve araç kiralama şirketlerinin 4054 sayılı Kanun'un 4. maddesinin ihlal edip etmediklerinin tespitine yönelik olarak soruşturma açılmasına karar vermiştir" denildi.

KAP'a açıkladılar

Soruşturmaya ilişkin halka açık şirketlerden Tofaş, Ford Otosan ve Doğuş Otomotiv'den KAP'a açıklama yapılırken, otomotiv marka ve kiralama şirketlerinin yöneticilerinden savunma istendi.

Bazı otomotiv yetkilileri ise soruşturmayla ilgili olarak, "Tahminimiz ikinci eldeki fiyat artışını araştırıyorlar. Ama olayın bizlerle bir ilgisi yok. Hem galeriler hem de bireysel tüketicilerin ilan sitelerine koydukları yüksek fiyatlar yüzünden yapılan şikayetleri dikkate alarak inceleme başlattılar. Bu noktada distribütörlerin yapabileceği bir şey yok" şeklinde konuştu.

4. madde nedir?

Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4. maddesi şöyle: Belirli bir mal veya hizmet piyasasında doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran yahut doğurabilecek nitelikte olan teşebbüsler arası anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliklerinin bu tür karar ve eylemleri hukuka aykırı ve yasaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.