Hava Durumu

Rekorların kenti Bursa! 'Türkiye'de ilk sıraya oturdu'

Bursa altyapısında farklı kulüpler Türkiye şampiyonalarına adeta ambargo koydu. Oluşturulan organizasyon sistemi ve tesisleşme yeni bir Türkiye rekoru getirdi. BASKFD Başkanı Osman Kılıç, "Yılların birikimini uygulamaya geçirince, Bursa Türkiye'de ilk sıraya oturdu. Şimdi herkes bizim geliştirdiğimiz sisteme talip oldu" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2018 06:42
Haber Güncellenme Tarihi: 11.07.2018 06:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Rekorların kenti Bursa! 'Türkiye'de ilk sıraya oturdu'

Cemal EKENTOK

Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Recep Altepe'nin kentin en ücra mahallelerinde başlattığı tesisleşme hamlesi sonrasında, sporda beklenen patlamalar gerçekleşti. 

Bursa bundan yıllar önce atletizm, basketbol, voleybol branşlarında Türkiye'de ses getirirken, şimdilerde ise Bursa'nın amatör futbolu ve yeni yıldızları yeniden ön plana çıkmayı başardı.

Bursa amatör futbol kulüpleri, altyapıya yönelmenin faydasını bu yıl gördü. Bugüne kadar altyapı kulüpleri son 30 yılda altyapılarda sadece 3 şampiyonluk kazanabilirken, bu yıl 5 final oynandı ve 3 şampiyonluk kazanıldı.

Bursa'nın bu yıl Türkiye'de bir rekor kırarak tüm dikkatleri üzerine çekmesinin ardından gözler Bursa Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Osman Kılıç'a çevrildi.

Osman Kılıç, 1999 yılında Cemal Vardar'ın Futbol İl Temsilcisi olduğu dönemde onun yardımcılığını yaptı. Ardından uzun süre Türkiye Futbol Federasyonu Marmara Bölge Müdürü,  Bursaspor Vakıfköy Orhan Özselek Tesisleri Sorumluluğu, Futbol İl Temsilciliği derken şimdilerde ise kısa adı BASKFD olan Bursa Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu  Başkanı sıfatıyla futbolu yeniden dizayn etmeyi başardı.

Bursa'da özellikle amatör futbolu yeniden dizayn edebilmek, onu yeniden Türkiye'nin gündeminin ilk sırasına oturtmak o kadar kolay değildi. Amatör futbolda tam 225 kulüp faaliyet gösteriyor. 12 ayrı kategori, 947 takım, 46 tesiste lig maçları yapılıyor. Tam 15 bin 915 sporcu ve yılda oynanan 6 bin 293 maç. İşte bu organizasyonu yapan kurumun başındaki isim ise yılların tecrübelisi Osman Kılıç.

Bursa, son yıllarda Türkiye'de nüfus oranına vurulduğunda yapılan maçlar ve elde edilen başarılar nedeniyle Türkiye'nin '1' numarası oldu. İstanbul'un 15 milyonu aşan nüfusuna göre Bursa'nın gerçekten ilk sırayı alması, amatör futbol konusunda tüm gözlerin Bursa'ya çevrilmesine neden oldu.

Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Osman Kılıç ile dünden bugüne Bursa amatör futbolunun gelişimini değerlendirdik.

Altyapı takımları bugün gelinen noktaya nasıl ulaştı?

"Şu an Bursa, altyapılarda açık ara Türkiye'nin birincisi oldu. İlk kez bir kentin amatör takımları 5 dalda Türkiye Şampiyonası finallerine kaldı. Üçü şampiyon oldu. İkisi ise dördüncülük kupasını aldı. Sevindirici olan ise aynı takımın olmamasıydı. Mesela Samsun Atakum Belediyespor 3 kategoriye aynı takımla katılmış ve finallere kalmıştı. Ancak onların aynı takımla oynamaları dikkat çekti. Türkiye geneline baktığımızda Bursa, müsabaka sayısı, nüfusa oranla lisanslı futbolcu sayısında Türkiye'de açık ara zirvede yer alıyor."

Başarının geldiği düzen nasıl oluşturuldu?

"Bugün kurduğumuz bir düzen var. Bu tabii ki kolay oluşmadı. Bunun için birçok ülkede araştırma yaptım. TFF Marmara Bölge Müdürü olduğum dönemde genç milli takımlarla birlikte birçok ülkeye gittim. Boş günlerimde, gittiğim her ülkenin futbol modellerini inceledim. İngiltere, Almanya, İspanya ve birçok ülke...Hollanda'da Ajax modeli çok dikkatimi çekti. Buradaki model çok ilginçti. Çocuklar sadece geceyi aileleriyle evlerinde geçiriyordu. Sonrasında ise okul, yemek, antrenman gibi tüm ihtiyaçları kulüp karşılıyordu. Bursaspor Kulübü'nde altyapıda sorumluluk aldım. Ama bu sistemi maalesef uygulama fırsatı bulamadım. Birçok projemiz sümen altı edildi."

Bursa, Süper Amatör ve Elit Gençler liglerini nasıl yapabildi?

"Bursa Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı olarak seçildim. Yılların birikimi ile burada yeni bir sistem kurmak istedim. Arkadaşlarımızla birlikte düşüncelerimizi uygulamaya geçirdik. Bursa'da ilk kez bir 'Elit Lig' kurma isteğimizi Türkiye Futbol Federasyonu'na ilettik. Ancak TFF buna uzun süre karşı çıktığı için izin vermedi. Israrlı tutumumuz sonrasında Bursa'nın pilot bölge olarak başlamasına izin verdiler. Bu sisteme şiddetle karşı çıkan Futbol Federasyonu, Elit Lig uygulamasını Türkiye genelinde uygulamaya başladı. Bursa'daki amatör takımların gelişmeleri açısından 'Elit Ligler' büyük avantaj oldu. Güçlü takımlar birbirleriyle oynadılar. Sonuçta bunlar da genç oyuncuların gelişimine katkı koydu. Amatörlerde Süper Lig'i ilk kez uygulayan yine Bursa oldu. Bu sistemi yapacağımızı söylediğimizde TFF yine karşı çıktı. Sonuçta ısrarlı tutumuz sonrasında Bursa'yı bir kez daha pilot il seçtiler. Uyguladık ve başarılı olduk. Bu sistem sonrasında Bursa'dan 6 takım profesyonel liglere yükseldi. Ardından Süper Amatör Lig sistemini tüm Türkiye uygulamaya başladı."

BURSA'DAN KORKUYORLAR

Bursa eskiden İstanbul takımı çıkmasın isterdi. Şimdiki bakış açısı nasıl?

"Yıllar önce gerçekten hiçbir Bursa takımı ve diğer il şampiyonları İstanbul ile karşılaşmak istemiyordu. Ancak uyguladığımız sistemler sonrasında takımlarımız ön plana çıktı. Artık Türkiye'deki tüm kulüpler 'Bursa bizim gruba gelmesin!' demeye başladı. Bu da Bursa'nın amatör futboldaki başarısının ve gelişiminin geldiği noktanın en güzel tarifidir diyebilirim."

Amatör futbolu yönetmek nasıl bir uğraş gerektiriyor?

"Amatör futbolu yönetmek gerçekten çok zor. Kulüplerin geliri yok. Her şey yöneticilerin ceplerinden gidiyordu. Tesis sıkıntısı vardı. Onlarca kulüp aynı yerde çalışmak zorunda kalıyordu. Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Recep Altepe'nin yaptığı semt sahaları, spor salonları Bursa'nın gelişmesine inanılmaz katkı verdi diyebilirim. Kulüpler kahvehane köşelerinden kurtuldu. Modern tesislere kavuştu. Tabii ki bunlara kulüplerin istekleri ve çalışmaları eklenince başarılar da gelmeye başladı. Benim görevim, kulüpleri büyük paralar harcadıkları ve başarılı olamadıkları üstyapıya değil, altyapıya yönlendirmem oldu. Birçok kulüp altyapıya yönelince bugünkü başarı yakalandı. İşte Bursa'nın semt kulüpleri olan Arabayatağı, Fethiye İdmanyurdu, Hürriyetspor imza attılar. Bugün Bursa'nın altyapıda Türkiye'nin zirvesine oturmasında üç önemli etken bence tesisleşme, kulüplerin doğruya yönlendirilmesi ve iyi organizasyonlardır. Ben bunları yaparken sadece futbolun Bursa'da daha ileriye gitmesini arzu ettim. Bunun için çaba harcadım. Evet 3 ay sonra derneğimizde kongre yapılacak. Ben, bugüne kadar da seçim kaygısını hiç yaşamadım. Siz başarılı olduğunuzda kulüplerin bunu ödüllendireceğine inanıyorum. Bugün gelinen nokta uygulamalarımızın ne kadar doğru olduğunu da gösteriyor."

Bursa takımları altyapıda başarılı. Peki bu başarı niye profesyonel takımlara taşınamıyor?

"Bursaspor Vakıfköy Tesisleri'nde görev yaptım. Şaşırdım, çünkü bir sistem yoktu. Burada futbolcular inanın bugüne kadar kendi yetenekleriyle çıktılar. Ben altyapıya Bursaspor'daki yönetimlerin değer gösterdiğine inanmıyorum. İnanın Bursaspor son 5-6 yılda altyapısındaki oyunculardan büyük paralar kazandı. Ama buraya bugüne kadar hak ettiği yatırımı yapmadı. Maalesef Bursaspor da dâhil olarak hiçbir profesyonel kulübün bir altyapı havuzu yok. Özellikle Bursa'da amatörler inanılmaz başarılı oluyor. Bursaspor bunları para vermeden almak istiyor. Kulüpler de vermiyor. Sonrasında Altınordu, Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş, Gençlerbirliği hatta Trabzonspor gelip, bu çocukları kulüplerine para verip alıp gidiyor. Bence en büyük sorunu bu Bursaspor'un."

Vakıfköy'ün tarihi 40 yıla yaklaşıyor. Şimdi akademi takımları orada. Burası için düşünceleriniz ne?

"Bursaspor altyapısının yer aldığı Vakıfköy Orhan Özselek Tesisleri'nin mazisi 40 yılı buluyor. Burasıyla ilgili yaptığım çok güzel proje vardı. O dönem Türkiye Futbol Federasyonu'nda yer alan Fatih Terim'in de buranın iyileştirilmesi adına Federasyon'un katkı koyması için girişimleri oldu. Birçok sanayici de burası için katkı verecekti. Ancak dönemin başkanı Recep Bölükbaşı benim projemi değiştirdi. Birçok eklemeler yaptı. Sonuçta mükemmel olacak bir tesis kaybolup gitti. Belki hayata geçirilmiş olsaydı, bu projemiz Türkiye'nin amatörlerde olduğu gibi kurtuluşu olup, tüm Türkiye'ye örnek olabilirdi."

BURSA'NIN GURUR TABLOSU

ELİT LİGLER

U 14 Bursaspor Türkiye üçüncüsü

U 15 Bursaspor Türkiye şampiyonu

U 16  Bursaspor Türkiye şampiyonu

U 17 Bursaspor Lig beşincisi

U 19 Bursaspor şampiyon

U 21 Bursaspor yedinci

TÜRKİYE ŞAMPİYONASI

U 14 Arabayatağı Türkiye şampiyonu

U 15 Arabayatağı Türkiye dördüncüsü

U 16 Fethi İdmanyurdu Türkiye dördüncüsü

U 17 İnegölspor şampiyon

U 19 Hürriyetspor şampiyon

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.