Hava Durumu

Rus askerleri Afrin'den çekiliyor

TSK'nın Afrin'e gerçekleştirmesi beklenen harekat öncesinde, bölgedeki Rus askeri unsurları çekilmeye başladı.

Haber Giriş Tarihi: 19.01.2018 15:21
Haber Güncellenme Tarihi: 19.01.2018 15:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Rus askerleri Afrin'den çekiliyor

Türkiye sınırına yakın 170 Rus askerinin 17 km. güneye doğru çekileceği belirtildi. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile Milli İstihbarat (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan, Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valery Gerasimov ile görüşmek için Rusya'ya gitmişti. 

Afrin için Türkiye askeri hazırlıklarını tamamladı artık her an operasyon başlayabilir.  ABD 'girmeyin' çağrısı yaparken, Rusya yeşil ışık yaktı ve Afrin'deki unsurlarını çekmeye başladı. Afrin harekatı için artık her şey tamam. Peki Afrin nerede? Türkiye için Afrin neden bu kadar önemli? TSK Afrin'i kaç günde alabilir?

İşte Afrin gerçekleri:

AFRİN NEREDE: Afrin Türkiye sınırında yer alan bir Suriye kenti. Nüfusun ağırlıklı kısmını Kürt nüfus oluşturuyor. Afrin'de çok sayıda Arap ve Türkmen de bulunuyor. Hatay ve Kilis ile sınırı olan Afrin, sınırdan çıplak gözle bile görebilecek kadar bize yakın.

AFRİN NEDEN ÖNEMLİ?: Afrin Türkiye için önemli çünkü Hatay ve Kilis'in tam karşısında ve bu sınırın terör örgütü PKK uzantısı YPG'nin elinde olmasını istemiyor. YPG için önemli çünkü burası Akdeniz'e açılan kapı. ABD için önemli çünkü sınırımızda planladığı Kürt devletinin Akdeniz'e kadar uzanmasını istiyor. Rusya için önemli çünkü destekçisi olduğu Esad'a muhalif ÖSO'nun eline geçsin istemiyor.

AFRİN'DE BAŞKA HANGİ ÜLKENİN GÜÇLERİ VAR?: Kürtlerin dışında, ABD, Rusya, Suriye hükümeti ve muhalif örgütlerin Kuzey Suriye'de güçleri bulunuyor. ABD öncülüğündeki koalisyonun güçleri genelde Kürtlerin hâkimiyetindeki YPG denetiminde olan yerlerde. Bu alan Deyrezor'dan batıya Menbiç'e kadar uzanıyor.

AFRİN'DE TSK KİMİNLE SAVAŞACAK?: Afrin şu anda PKK uzantısı olan YPG'nin elinde. Bir de onlara destek ve silah veren ABD unsurları var. Türkiye Rusya ile anlaştığı için Suriye ve Rus unsurları ile sıcak bir temas olmayacak. TS sınırı geçip Suriye'ye girerse Afrin'de PKK uzantısı YPG ile savaşacak. PKK uzantısı YPG 2012 yılında Afrin'i ele geçirmişti.

TSK AFRİN'DE ZORLANIR MI NE KADAR SÜREDE ELE GEÇİRİR?: Afrin Kürtlerin kontrolündeki diğer bölgelerden izole ve büyük oranlarda güç takviyesi kolay değil. Bazıları 'Türkiye Afrin'e girer ama çıkamazsınız' dese de gerçekler çok farklı. Türkiye Afrin harekatını özel birliklerle yaparak en kısa sürede sonuç almayı planlıyor.

YPG'NİN NE KADAR GÜCÜ VAR?: YPG'nin Afrin'deki silahlı gücünün büyüklüğü net olarak bilinmese de Afrin savaşına katılabilecek insan sayısını 20-25 bin civarında deniliyor. 2015'ten beri Afrin'deki gençler 9 aylık dönemlerle zorunlu askeri eğitimden geçirildi. Ayrıca 18-50 yaş arasında kadın ve erkeklere de silah talimi verildi. Haliyle Afrin'de silahlı bir sivil güç de bulunuyor. Uzmanların ortak görüşü Afrin operasyonunun Fırat Kalkanı'ndan hayli farklı olabileceği.

TÜRKİYE AFRİN'İ NİYE ALMAK İSTİYOR?: YPG ve sivil kanadı temsil eden Demokratik Birlik Partisi'ni (PYD) PKK'yle eşitleyen Türkiye, Afrin'in bu güç tarafından kontrol edilmesini ulusal güvenliğe tehdit sayıyor. Afrin için ABD'nin uzun vadeli planları da endişe verici. Uzmanlara göre ABD'nin desteğiyle Akdeniz'e kadar bir Kürt koridoru oluşacak ve bu iş bir Kürt devletinin kurulmasına kadar gidecek. Haliyle Türkiye, Afrin ile Kobani'nin birleşmesini 'Kürt koridoru' projesinin en önemli ayağı olarak görüyor bu yüzden almak istiyor.

BORDO BERELİLER GİRECEK: Afrin harekatında ilk sızmayı Bordo Bereliler yapacak. Sahadaki diğer birlikler de onlara göre pozisyon alarak, bordo berelilerin yönlendirmesiyle hareket edecek. Afrin harekatı için hazırlıklar Özel kuvvetlerin belirlediği ihtiyaçlara göre yapıldı. Bordo berelilerin bu kapsamda Afrin'de kullanılacak tankların belirlenmesine kadar etkili olduğu, MA63 tipi tanklar yerine Leopard tanklarını talep etti.

KOMANDOLAR ÖZEL SEÇİLDİ: Bölgeye gönderilen komandoların da bordo berelilerle uyum sağlayacak tecrübeli personelden seçildiği belirtiliyor. Harekât başladığı anda ilk sızmayı da bordo bereliler yapacak. Sahada yaşanan çatışmalar sırasında diğer birliklerin alacağı pozisyonlar başta olmak üzere hamleler de yine Özel Kuvvetler'in yönlendirmesiyle olacak.

Afrin harekatı sırasında imha edilecek yerler, anlık gelişen tehlike durumlarında alınacak pozisyon da yine bordo berelilere göre şekillenecek. Fırat Kalkanı gibi Afrin operasyonunda da ipler Bordo Berelilerin elinde olacağı için kentin alınması çok uzamayacak.

ABD TÜRKİYE SÜRTÜŞMESİ: Afrin bir bakıma Ankara - Washinton hattındaki YPG çekişmesinin de son hesaplaşma alanı olacak. Türkiye'nin sabrını taşıran ABD'nin son hamlesi oldu. ABD sınırları YPG'ye teslim edeceğini ve bir sınır koruma güçü kurma kararı aldığını ilan etti. 30 bin kişiyi eğiten ABD onları silahla donatacak. Türkiye'de bunun üzerine Afrin'e harekat kararını verdi.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.