Hava Durumu

Rusya'dan 'diplomat' misillemesi! İngiltere'ye 1 ay süre verdiler

ABD ve İngiltere öncülüğündeki birçok ülkenin Rus diplomatları sınır dışı etme hamlesine Moskova yönetiminden misilleme geldi. Rusya, İngiltere'ye diplomatlarını ülkeden çekmesi için bir ay süre tanıdı, 23 ülkenin büyükelçisine de sınır dışı edilen Rus diplomatların sayısı kadar diplomatı "istenmeyen adam" ilan ettiklerini iletti.

Haber Giriş Tarihi: 30.03.2018 18:40
Haber Güncellenme Tarihi: 30.03.2018 18:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Rusya'dan 'diplomat' misillemesi! İngiltere'ye 1 ay süre verdiler

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rusya'daki diplomat sayısını, Rusya'nın İngiltere'deki diplomatlarının sayısına indirmesi için Londra'ya 1 ay süre verildiğini açıkladı. Bu karar, Londra ve müttefiklerinin, İngiliz topraklarında eski bir Rus casusun zehirlenmesini gerekçe göstererek Rusya karşıtı yaptırım kararları almasına yanıt olarak alındı.

İTALYA VE FİNLANDİYA'YA ŞOK!

İtalya ve Finlandiya dışişleri bakanlıklarından yapılan açıklamalara göre Rusya, Skripal vakası nedeniyle sırasıyla 2 ve 1 Rus diplomatı sınır dışı eden bu iki ülkenin aynı sayıda diplomatını sınır dışı etme kararı aldı.

DİPLOMAT SAYISI

Rusya Dışişleri Bakanlığı, aynı şekilde hareket eden diğer ülkelerin diplomatlarını da sınır dışı etme kararı aldı. Moskova'nın sınır dışı edeceği diplomatların sayısı şöyle:

Hollanda 2

İspanya 2

Norveç 1

İsveç 1

Ukrayna 13

Almanya 4

Çekya 3

Litvanya 3

İtalya 2

Finlandiya 1

Polonya 4

Letonya 1

Estonya 1

Moldova 3

Romanya 1

SKRIPAL KRİZİ NASIL BAŞLADI?

İngiltere'ye yerleşen eski Rus çifte ajan Sergey Skripal ve kızının sinir gazıyla zehirlenmesi, iki ülke arasında son yılların en büyük diplomatik krizini başlattı. Ajan Sergey Skripal ile kızı Yulia, 4 Mart Pazar günü Salibury'da bir bankta bilinçlerini yitirmiş vaziyette bulunmuştu.

ÇİFTE AJAN SERGEY SKRIPAL

Rus mahkemesi, İngiltere için casusluk yaptığı suçlamasıyla 2006'da Skripal'e 13 yıl hapis cezası vermişti. Dimitri Medvedev'in Devlet Başkanlığı döneminde affa uğrayan Skripal, 2010'da ABD'nin tutukladığı 10 Rus ajanıyla Avusturya'nın başkenti Viyana'da takas edilen 4 casus arasında yer almıştı.

Skripal'in daha sonra İngiltere'ye giderek ülkenin güneybatısındaki Salisbury'de düşük profilli bir yaşam sürmeye başladığı belirtilmişti.

Rusya, Skripal'in 1990'lı yıllardan itibaren bilgi sızdırdığı İngiliz dış istihbarat servisi MI6'ya, Rusya'nın Avrupa'daki casuslarının kimliklerini de ifşa ettiğini öne sürmüştü.

Skripal ile kızı Yulia, 4 Mart Pazar günü Salibury'da bir bankta bilinçlerini yitirmiş vaziyette bulunmuştu. Tedavileri süren baba ile kızın sağlık durumlarının ciddiyetini koruduğu ancak istikrarlı olduğu belirtiliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.