Hava Durumu

'Rusya ve ABD, Suriye'de askeri çatışmanın eşiğinde'

Rus Kommersant gazetesi, ABD'nin Rusya'yı da sorumlu gördüğü Suriye'nin Doğu Guta bölgesinde yapılan kimyasal saldırının, iki ülke arasında askeri çatışmalara yol açabileceğini yazdı.

Haber Giriş Tarihi: 09.04.2018 17:55
Haber Güncellenme Tarihi: 09.04.2018 17:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
'Rusya ve ABD, Suriye'de askeri çatışmanın eşiğinde'

Suriye'nin Duma kentine yönelik gerçekleştirilen kimyasal saldırı sonrası ABD ve Rusya, karşılıklı sert açıklamalarda bulundu. İki ülkenin Suriye eksenindeki 'restleşmesiyle' ilgili Rus basınından dikkat çeken bir analiz haber geldi. Rus Kommersant gazetesinde ABD Başkanı Donald Trump'ın 'benzeri görülmemiş katı şekilde' Rusya'yı suçladığı ve Moskova'nın 'büyük bedel ödemesi gerekeceğini' belirttiği ifade edildi. Gazeteye göre Rus-Amerikan ilişkilerinde giderek derinleşen kriz ortamında ABD, iki ülke arasında doğrudan askeri çatışmaya yol açabilecek daha fazla zıtlaşma kararlılığı sergiliyor. Bu arada Şam ve Moskova, Doğu Guta'da kimyasal silahların kullanıldığı yönündeki iddiaları, uydurma haber olarak nitelendirerek kesin bir dille reddediyor.

İNGİLTERE TESADÜF DEĞİL

Kommersant'a göre, Duma kentindeki olayın farklı yanı, Rusya ile ABD ve genel olarak Batı arasındaki ilişkilerde giderek derinleşen ve Skripal olayı dolayısıyla yeni bir düzeye ulaşan kriz ortamında meydana gelmiş olması. Gazete, bu bağlamda Doğu Guta'da yapıldığı iddia edilen kimyasal saldırıyla ilgili Rusya'ya suçlama yönelten ilk ülkelerden birinin İngiltere'nin olmasının bir tesadüf eseri olmadığını yazdı.

YAPTIRIMLAR GELECEK

Öte yandan Suriye'deki kriz, Moskova ile Washington arasındaki gerilimi daha da tırmandırıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı'na yakın bir kaynağın Kommersant'a verdiği bilgiye göre Beyaz Saray'da, Trump'ın radikal görüşleriyle bilinen yeni Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'un sunacağı Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar bu hafta görüşülecek.

ZAMANA İHTİYACI YOK, SALDIRABİLİR

Kommersant'ın askeri kaynağı ise, ABD'nin Suriye'ye hemen bir füze saldırısı yapmaya hazır olduğuna dair açık bir kanıt şimdilik bulunmadığını, fakat ABD Deniz Kuvvetleri'nin böyle bir saldırıya hazırlık için fazla zamana ihtiyaç duymadığını, zira İspanya'daki Rota donanma üssünde, her biri 2.5 kilometre yol kat etme kapasitesine sahip olan en az 50 adet Tomahawk seyir füzesi taşıyan Donald Cook destroyerinin bulunduğunu söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.