Hava Durumu

Sağlığımızla oynuyorlar! Bursa'dan 'sahtekar' firmalarla ilgili dikkat çeken açıklama...

Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit ve tağşiş yaptığı belirlenen işletmeler ve ürünleri kamuoyuna duyurdu. Bursa'dan büyük çoğunluğu zeytinyağı olmak üzere 63 ürün uygunsuz bulundu. Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Lale Yıldız, asıl sorunun denetlenemeyen kayıt dışı üretim olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 13.10.2019 09:32
Haber Güncellenme Tarihi: 13.10.2019 09:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Sağlığımızla oynuyorlar! Bursa'dan 'sahtekar' firmalarla ilgili dikkat çeken açıklama...

N. Nuri Yavuz

Bakanlık, taklit ve tağşiş yaptığı belirlenen işletmeler ve ürünlerinin listesini yayınladı. Ülke genelinde toplam 618 firmaya ait bin 211 parti ürünün uygunsuz bulunduğu açıklandı. Söz konusu listede Bursa'dan 22 firma ve 63 ürün yer aldı. Listede en fazla uygunsuz bulunan ürün, zeytinyağı...

Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Lale Yıldız, konuya yönelik şu açıklamada bulundu: "Bakanlığımız, dönem dönem bu listeyi yayınlıyor. Gıda güvenliği ve tüketici sağlığı açısından güzel bir uygulama. Özellikle bal, zeytinyağı, süt ve et ürünlerinde taklit ve tağşişe rastlanıyor. Tağşiş, ekonomik olarak değerli bir ürüne daha az değeri bir ürünün katılmasıyla yapılıyor ki örneğin, zeytinyağına aspir, fındık yağı veya kanola yağı katılarak '%100 natural sızma zeytinyağı' adıyla satılabiliyor. Böyle bir ürün tüketicinin hem sağlığına hem de cebine zarar veriyor. Bizler gıda güvenliğinin ön planda tutulmasını, işletmelerde gıda mühendislerinin bulunmasını her platformda dile getiriyoruz. Ülkemizde gıda işletmelerinin denetimleri, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yetkisindedir. Bu denetimlerin daha sık ve etkin olması için kamuda daha çok mühendisin istihdam edilmesi önemlidir. Ayrıca uygulanan cezaların çok caydırıcı nitelikte olması gerekiyor. Çünkü tağşişe yönelenler, öyle ciddi kazançlar elde ediyor ki, ceza alsa dahi uygulamasını sürdürmeye devam ediyor. Türkiye'de tüm sektörler gibi gıda sektöründe de kayıt dışılık en önemli sorundur. Türkiye'nin yansıması olarak Bursa'da da yüzde 40-45 düzeyinde kayıt dışı üretim söz konusu. Bu durum gıda güvenilirliği açısından çok büyük risk. Ülkemizde gıda güvenilirliğinin sağlanması, gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi, vatandaşın sağlığının ve tüketici olarak menfaatlerinin korunması ve sektörde haksız rekabetin engellenmesi ancak ve ancak kayıt dışılığın önlenmesi ile mümkündür. Yasal olarak kayıtlı olmayan bir işletmenin rutin olarak kontrol edilmesi ve denetlenmesi mümkün değildir."

Tüketiciye çağrı

Tüketicilere tavsiyelerde bulunan Başkan Lale Yıldız, "Vatandaşlarımız, taklit ve tağşiş yapan firmalar listesini takip ederek bu firmaların ürünlerini tüketmekten kaçınmalıdır. Tüketici olarak tepkisini göstermelidir. Ayrıca bilinçli bir tüketici olarak herhangi bir yerde herhangi bir ürünle ilgili karşılaştığı uygunsuzlukları, Bakanlığın Alo 174 hattına şikâyet etmelidir. Bu hatta gelen ihbarlar en geç 15 gün içinde değerlendirilip, şikâyete konu işletme denetlenmekte, ilgili yaptırım uygulanmakta ve sonuçla ilgili size geri bildirim gerçekleştirilmektedir. Bu hattı etkin kullanmalıyız" ifadelerini kullandı.

FİRMALARIN TAM LİSTESİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.