24 Eylül 2017 Pazar

  • 3,495 TL
  • 4,178 TL
  • 146,14 TL
  • 104.123
BURSA 27°

Kurban eti hasta edebilir!

Kurban eti  hasta edebilir!
  • 846

Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Karacanoğlu, dinlendirilmeden pişirilip yenen etlerin hastalıklara davetiye çıkardığını söyledi.

01 Eylül 2017 Cuma 18:08 SAĞLIK

Kurbanın emin olunan yerden satın alınması gerektiğini belirten Karacanoğlu,  “Kurbanın nereden geldiğinden emin değilseniz hayvan etinden insana geçen şap, sığır vebası, çiçek, şarbon, parazitler gibi hastalıklarla karşılaşma riskiniz artar” dedi. Süt kuzusu gibi çok genç hayvanların etinde su oranının çok yüksek olduğuna dikkat çeken Karacanoğlu, bunun olgunlaşmış, kesme yaşına gelmiş hayvana göre etin lezzetinin daha düşük olmasına neden olduğunu dile getirdi.

NASIL SAKLANMALI?

Kurbandan elde edilecek etin mutlaka dinlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Karacanoğlu, “Etler kesildikten sonra, 0-4 C’de 24 saat bekletilir. Ancak kıyma haline getirilirse 1 günden fazla bekletilmemelidir. Parça etler, 2 gün daha buzdolabı ısısında bekleyebilir. Eğer daha fazla saklanmak isteniyorsa, -2 derecede birkaç hafta, -18 ve -32 C’de arasında uzun süre saklanabilir. Donmuş et, buzdolabı ısısında çözdürülmelidir. Çözünen et, tekrar dondurulmamalıdır. Etin yumuşaklığı hayvanın türü, yaşı, beslenmesi, kesildikten sonraki dinlenme durumuna bağlıdır. Çok hareket eden, kötü beslenmiş hayvanın eti sert olur. Eğer hayvan iyi beslendiyse yağı fazla olacaktır, bu da etini yumuşak yapar” diye konuştu.

ETİ SUDA PİŞİRİN

Karacanoğlu, etlerin suda pişirilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Kuru ısıda pişirmek, suda pişirmeye göre eti daha sert yapar. Etin pişmesi için, iç ısısının 75 C ye ulaşması gerekir. Yüksek ısı; dış yüzeyin yanması ve su kaybının artmasına da yol açtığı için, hem vitamin, mineral kaybı olacak hem de yanan dış kısım kanserojenleri oluşturacaktır. Izgara yapılan etlerde su ve folik asit, B1, B12 gibi vitaminlerin kaybı olur. Fırınlama, ızgara, yağda pişirme ile sıcaklığın derecesi ve süresine göre kayıplar yüzde 40’a çıkar. Eğer et suda pişirilir ve pişme suyu dökülürse bu oran yüzde 70’lere çıkar. Bunu önlemek için eti orta ateşte, çok sık çevirmeden pişirin” şeklinde konuştu.

ETİ YAKMAYIN

Karacanoğlu, et pişirmede dikkat edilmesi gerekenler hakkında şunları paylaştı: “Etin yanması, vitamin, mineralin yanı sıra protein ve enerji kayıplarına da yol açar. Ayrıca yüksek ısı ve ateşe yakın temasta yanan etler, kanserojen etki gösteren ‘nitrozamin’ denen bileşikleri oluşturur.”

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÇOK OKUNANLAR

YAYINLARIMIZ

SONRAKİ HABER

Uyku probleminiz varsa bunlara dikkat!

Uyku probleminiz varsa bunlara dikkat!