Hava Durumu

Sahnede 'yarım asır'a belgesel!

Türk tiyatrosunun emektar sanatçılarından Hafize Beysim Gün'ün Bulgaristan'dan Türkiye'ye uzanan 55 yıllık sahne hayatı, yönetmen İsmet Arasan tarafından belgesel film yapılıyor.  

Haber Giriş Tarihi: 16.02.2020 14:06
Haber Güncellenme Tarihi: 16.02.2020 14:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Sahnede 'yarım asır'a belgesel!

Asuman KURT ÖGE

Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu Emektar Konuk oyuncusu Hafize Beysim Gün'ün Bulgaristan'da başlayan ve dramatik göç yolculuğu sonrası Bursa'da devam eden hayatı, Yapımcı ve Yönetmen İsmet Arasan tarafından belgesel film yapılıyor. 'Gün'ün Kanatları' adı altında çekilecek olan filmin proje tasarımı Halime Yıldız ve İsmet Arasan'a ait... Görüntü yönetmenliğinde İlker Akülker, özgün film müziklerinde ise Erdal Güney'in imzası olacak.

Çekimleri Bursa ve Bulgaristan'da yapılacak olan filmin ilk görüntüleri Setbaşı Mahfel'de alındı. Filmle alakalı görüştüğümüz Yönetmen İsmet Arasan "'Gün'ün Kanatları' belgesel filminin amacı,  sanatçımızın hayatını, sanatını ve eserlerini kucaklayan kalıcı bir eser ortaya koymaktır" diyerek şunları kaydetti:

"2020 Yılında Hafize Beysim Gün'ün 75'inci yaş, 55. sanat yılını idrak edeceğiz. Bugüne kadar, onun hayatını her yönüyle kucaklayacak kalıcı tek bir belgeselin çekilmemesi, acı bir kayıptır. Film; çok amaçlı çalışmalar için -tezler, yeni filmler vb.- bir sözlü tarih çalışmasını da kültür hafızamıza kazandırmış olacak bir sosyal sorumluluk projesidir."

(ismet Arasan)

Filmin işleyişinde sanatçının yaşadığı dönem, mekanlar ve olayların ele alınacağını belirten Arasan "Değerli sanatçımız Hafize Beysim Gün Bulgaristan'ın Varna ili, Staro Oryahovo köyünde doğumludur. Bulgaristan Türkleri ile Müslümanlarının kültürel varlığının bütün zenginliklerini; yaralarını yaşamıştır. Belgeselimizde ne bir övgü, ne de bir hüküm verme iddiasındayız. Sadece; bir bereketli ömre saygıyla, hakikate sadık kalacağız." dedi

Süresi elli iki dakika olacak filmin yaz sonunda tamamlanması planlanıyor. Prömier, Hafize Beysim Gün'ün doğum günü olan 12 Eylül'de Bursa'da yapılacak.

HAFİZE BEYSİM GÜN KİMDİR?

Aktris, yazar, şair, ses sanatçısı, derlemeci olarak birçok çalışmada öne çıkan Hafize Beysim Gün, özellikle tiyatro sanatçısı ve müzisyen olarak tanınmıştır. 1945 tarihinde Bulgaristan'ın Varna ili, Handervişi (Staro Oryahovo) köyünde, 9 çocuklu bir Türk ailesinin üyesidir. Göçler nedeni ile parçalanmış bir büyük ailenin ferdi olarak dayısız, amcasız, ninesiz, dedesiz büyüdü.

Yetenek sınavı ile Razgrad Türk Devlet Tiyatrosu'na girdi(1966). Bu sahnede toplam 12 yıl çalıştı. Bir yandan da Rumeli halk türküleri üzerine araştırma ve derlemeler yaparak Sofya Radyosu'nda okumaya başladı. Türkçe yayınlarda, 'en çok istek alan sanatçı' seçildi (1967). Derlediği türkülerin sayısı 50'yi geçer.

Türkiye Bulgaristan Göç Antlaşması kutlama törenine Rumeli Türkleri Kültür Temsilcilerinden biri olarak katıldı (1968)."Devlet Müzik Araştırma ve Yapım Evi" Balkanton'da uzunçaları çıkan ilk Türk sanatçısı oldu (1970). Aynı yıl Sofya Radyosu'nda ikinci defa "en çok istek alan sanatçı" seçildi. Ancak etnik gerilim artınca Türkiye'ye göçmenlik dilekçesi verdiği için işine son verildi. Tam 7 yıl boyunca göç dilekçelerine cevap verilmedi. 2 yıl görev alacağı Varna Flarmoni Orkestrası'nın sınavını birincilikle kazanan tek Türk oldu. 

Sonunda göçmenlik istekleri kabul edildi ve hemen, ailesinin bir kısmıyla beraber Türkiye'ye göç etti (1977). Bu dramatik yolculukta kucağında kızı vardı. Bursa şehrine yerleşti. 

Sanatçı ayrıca, "Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü" (2005) filminde;  "Yadigâr" ve "Yanık Koza" televizyon dizilerinde rol aldı.  Hafize Beysim Gün, Bulgaristan ve Türkiye'de bir yıldız olarak tanımlanmış, özgün yorumları ile nice oyunda rol almıştır.  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.