Hava Durumu

Sarışın rahibe mumyası Türkiye'de...

Bin yılllık mumyaları görenler gözlerini üzerilerinden alamıyor.

Haber Giriş Tarihi: 09.07.2018 17:09
Haber Güncellenme Tarihi: 09.07.2018 17:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Sarışın rahibe mumyası Türkiye'de...

  "Mumyalar müzesi" olarak da bilinen Niğde Müzesi'nde özel yaptırılan  cam vitrinlerde sergilenen "Sarışın Rahibe" ve 4 çocuk mumyası, bin yıl geçmesine  rağmen herhangi bir bozulma olmadan aynı şekilde korunuyor.   

Müzede sergilenen bin yıllık mumyaların ziyaretçiler tarafından yoğun  ilgi gördüğünü belirten Açıkgöz, şunları kaydetti:

"Sarışın Rahibe ismiyle anılan genç hanım mumyası büyük olasılıkla  Ihlara Vadisi'nde Yılanlı Kilise içerisinde bulunmuş, yasal olmayan yollarla yurt  dışına kaçırılmak istenirken yakalanarak Niğde Müzesine getirilmiş.

Bugün  sadece  üzerindeki kumaşta yıpranmalar var ama mumyanın kendisinde herhangi bir bozulma  söz konusu değil. Bu hanım 22 yaşlarında 162 santimetre boyunda.

Hristiyanlık  adetlerine göre gömülmüş. Elleri göğsü üzerine birleştirilmiş, başı türban cinsi  bir örtü ile bağlanmış ve saçları iki yandan göğsü üzerine uzatılmış. Sağ  elindeki oyalı mendili zamanla biraz yıpranmış ve renkleri değişmiş." 

Açıkgöz, Sarışın Rahibe'nin gazlı bez gibi bir malzemeyle sarıldığını  aktararak, "National Geographic'in mumya uzmanları tarafından 2005 yılında  yapılan incelemeler ve endoskoplar sonucu bu hanımın hiç doğum yapmadığı  belirtildi. Çünkü leğen kemiğinde bir açılma olmadığı söylendi." dedi. 

Sarışın Rahibe'nin genç yaşta vefat ettiğini ve önemli biri olduğunu  düşündüklerini dile getiren Açıkgöz, "Çünkü herhangi bir darpla, kesici ve delici  aletle öldürülmediği, bir enfeksiyon sonucu öldüğü ortaya çıktı. Saçından alınan  DNA testlerinden ise deniz ürünleriyle beslendiği bilgiler elimize geçti." diye  konuştu.      

Niğde Müzesi'nde sergilenen ve yaklaşık  bin yıllık olduğu değerlendirilen "Sarışın Rahibe" ile 4 çocuk mumyası yerli ve  yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.    

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.