Hava Durumu

Sedat Ergin uyardı: Maske denetimine kuvvetli bir şekilde el atılmalı!

Hürriyet gazetesi yazarı Sedat Ergin, güvenliği tartışılan maskelere ilişkin olarak, "Sağlık Bakanlığı'nın COVID-19 salgınının yeniden yükselişe geçtiği, ağır hasta ve vefat sayılarının sürekli arttığı bir dönemde halkın korunması açısından en önemli araç olan maskelerin denetimi meselesine kuvvetli bir şekilde el atması elzemdir." görüşünü savundu.

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2020 14:10
Haber Güncellenme Tarihi: 25.09.2020 14:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Sedat Ergin uyardı: Maske denetimine kuvvetli bir şekilde el atılmalı!

Ergin şöyle devam etti; Burada önemli bir noktaya dikkat çekmeliyiz. Tıbbi cihaz kapsamında yer alan tıbbi maskeler Sağlık Bakanlığı'na bağlı TİTCK'nın denetiminde. 

Buna karşılık, tıbbi cihaz kategorisinde olmadığı için bez maskeler bu kurumun görev alanı içinde değil.

Maske olarak birinci kategoriye giren tıbbi maskelerin koruyuculuk anlamında en yüksek ölçütleri karşıladığını vurgulamalıyız.

 Ancak Dr. İşgören'in de vurguladığı üzere, hiç maskesizliğe kıyasla her maskenin, bu çerçevede tek katlı bez maskelerin de belli ölçülerde bir koruyuculuğu var

Dr. İşgören 'Bu tür kumaştan yapılan maskeler de hiç maske takılmaması haline kıyasla yine de dört kat daha koruyucudur' diyor

Dr. İşgören, "Yüzde 95 koruyucu filtre yok" şeklindeki açıklamasının zaten filtresi olmayan 'bez maskeleri' değil, doğrudan 'tıbbi' nitelikteki maskeleri kapsadığını vurguluyor. Çünkü TSE tarafından belirlenmiş olan üretim standardına göre bu maskelerin muhakkak filtresinin olması gerekiyor.

TSE'nin Avrupa Standardizasyon Komitesi'nden aynen aldığı 23 sayfalık metin, tıbbi maskenin hangi koşullarda nasıl üretileceğinden gerekli testlerin nasıl yapılacağına kadar her detayı son derece ayrıntılı bir şekilde düzenliyor.

Bu kategorideki maskelerin özelliği üç katmanlı olması. Dr. İşgören'in verdiği bilgiye göre de, dışta teladan yapılan tercihan su iticiliği olması beklenen birinci katman var. Üçüncü katman da aynı dokudan. İçte kalan ikinci katmanın ise filtre işlevini üstlenmesi, yani virüsü taşıyan partikülleri engellemesi gerekiyor. Bu katmanda filtre özellikli dokunmamış (nonwoven) tekstil yüzeyi (meltblown), bicomponent ya da benzer özellikli yapılar yer alıyor. Bu gruptaki maskelerde filtreme etkinliği sırasıyla yüzde 80, yüzde 94 ve yüzde 99 olan FFP1, FFP2 ve FFP3 olmak üzere üç kategori bulunuyor.

  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.