Hava Durumu

Sektör temsilcilerinden 'faiz' çağrısı: 'Bunlar yetmez, daha da düşürün'

Hükümet, tapu harçlarını binde 20'den 15'e; konut teslimindeki KDV oranını ise yüzde 18'den 8'e düşürdü. Sektör temsilcileri piyasaların hareketlenmesi için bu adımın yeterli olmadığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 06.05.2018 10:28
Haber Güncellenme Tarihi: 06.05.2018 10:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Sektör temsilcilerinden 'faiz' çağrısı: 'Bunlar yetmez, daha da düşürün'

N. Nuri YAVUZ

Yüksek enflasyon, tırmanan döviz kuru ve faiz baskısı altında darboğaza sürüklenen ekonomi için hükümet, bir dizi hamleler yapıyor. Son olarak dünkü Resmi Gazete'de, Bakanlar Kurulu'nun KDV ve ÖTV'ye ilişkin aldığı bir kısım düzenleme kararı yayınlandı. Bunlardan en dikkat çekeni tıkanan konut satışlarına yönelik yapılan hamleler oldu. Fakat sektör, bu adımları yeterli bulmadı.

KONUTTA KDV VE TAPU HARCI İNDİRİMİ

Gayrimenkul sektöründe taşınmazların alım-satım maliyetlerine ilişkin vergiler 6 aylığına azaltıldı. 31 Ekim tarihine kadar konut teslimlerinde yüzde 18 olan KDV oranı yüzde 8'e indirildi. Ayrıca Tapu harcı oranı da aynı dönemde yüzde 4'ten yüzde 3'e düşürüldü. Bir başka ifadeyle binde 20'den binde 15'e çekildi. Bu oran sadece konut ve işyeri alımlarında geçerli olacak, arsa ve arazi alımlarında ise geçerli olmayacak. Düzenlemeyle 300 bin liralık bir evin tapu masrafı 12 bin liradan 9 bin liraya düşüyor.

FAİZLER ÇOK YÜKSEK

Bursa Emlak Müşavirleri Esnaf Odası (BEMO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Çelebi, "Geçen yıl da benzer adımlar atılmıştı. Olumlu bir etkisi de olmuştu ama faizler bu yıla göre daha düşüktü. Şimdi konut piyasasında daha ciddi boyutlarda sorun var. Bu sıkıntılar, geçici kararlarla düzelmez, kalıcı çözümlere ihtiyacımız var. Şuanda piyasalar tıkandı. Faizler çok yüksek. Bu düzenlemeyle vatandaşa tapu harcından 2 bin lira indirim sağlanıyor ama öte yandan konut kredisi faizinde 20 bin lira daha fazla ödüyor. Buradan çözüm çıkmaz. Konut satışlarına etkisi sınırlı olur. Faizlerin mutlaka düşmesi gerekiyor. Sektör olarak da biz, özellikle bu yönde adımlar bekliyoruz" ifadelerini kullandı. 

İPOTEKLİ SATIŞLAR ÇAKILDI

Realty World Uygar Gayrimenkul Broker'ı Ayhan Erten, "Konut satışlarında hem ülke genelinde hem de Bursa özelindeki düşüşler sürüyor. Bursa'da ocak ayında satışlar, geçen yıla göre yüzde 4,5 Şubat ayında yüzde 5, martta ise yüzde 12,3 düzeyinde geriledi. Bu düşüşte konut kredi faizlerinin düşüklüğü doğrudan etkili oldu. Ki bu rakamlara da yansıdı. Bursa'da ipotekli satışlarda geçen yıla göre ocak ayında yüzde 20,5, şubatta yüzde 23,8, martta ise yüzde 33 oranında kayıp yaşandı. İlk çeyrekte ise konut satışları yüzde 7,7 ipotekli satışlar ise yüzde 26,5 düzeyinde düştü. Ülke genelindeki düşüşler de bundan farksız değil. Tabi ki tapu harçlarının ve KDV'nin düşürülmesi olumlu ama bugünkü piyasa şartlarında çok sınırlı bir adım olarak görünüyor. Türk ekonomisinin dinamosu niteliğindeki konut piyasasının hareketlenmesi için muhakkak faizlerin düşmesi gerekiyor" dedi.

SATIŞLARA OLUMLU YANSIR

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç, pozitif olarak değerlendirdiği kararların sektöre olumlu etkisi olacağını söyledi. Andıç, "Sektörde hâlihazırda bir durgunluk yaşanıyor. Geçen yıl gündeme gelen ve alınan önlemlerin bu yılda alınması sektör adına önemliydi. KDV'nin ve tapu harçlarının düşürülmesinin olumlu yansımaları olacağına inanıyorum ancak konut kredi faiz oranlarının da muhakkak 1'in altına düşürülmesi gerekiyor. Bu vatandaş psikolojisini konut alımına yönelik destekleyici olacaktır. Müteahhitler adına bu kararları olumlu karşılıyor ve emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Öte yandan ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik şartlar ve seçim atmosferi düşünüldüğünde bu kararların geçici olsa dahi etkisi olacağına inanıyorum. Tabi ki daha kalıcı çözümler üretilmesi gerektiğini de ifade etmek gerekiyor" diye konuştu. 

BURSA KONUT SATIŞ RAKAMLARI

                2017      2018

Ocak      3.942     3.767

Şubat    4.050     3.848

Mart      5.209     4.565

---

BURSA İPOTEKLİ KONUT SATIŞLARI

                2017      2018

Ocak      1.534     1.219

Şubat    1.614     1.229

Mart      2.118     1.420

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.