Hava Durumu

Selçuk Türkoğlu: Kast sistemi oluşacak

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın, kaldırılan TEOG'un yerine geleceğini açıkladığı Mahalli Yerleştirme Sistemi eğitimcileri memnun etmedi. Türk Eğitim-Sen 2 No'lu Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu ve Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Özkan Rona yeni sistemle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 06.11.2017 07:37
Haber Güncellenme Tarihi: 06.11.2017 07:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Selçuk Türkoğlu: Kast sistemi oluşacak

TURGAY AKBULUT

Yeni sistemin kabul edilebilir bir yanı olmadığını belirten Türkiye Kamu Sen İl Temsilcisi ve Türk Eğitim-Sen 2 No'lu Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu, "Sayın Bakan'ın da aslında tam bilmediği, sonuçları hesaplanamayan,  neden ihtiyaç duyulduğu açıklanamamış bir deli saçması ile karşı karşıyayız. İllerde okulların şehre dağılımı eşit değildir. Okul türlerinin ise hem şehre dağılımı hem tür dağılımı eşit değildir. Sınava gireceklere kota koymak eğitim hakkının engellenmesidir" dedi.

'GÖZDEN ÇIKARILMIŞ'

Yeni sistemin velileri özel okullara mecbur bırakacağını belirten Türkoğlu, "Ne olduğu belli olmayan bu sistem özel okullara yönelimi artıracak ve devlet okullarına ancak imkânı olmayanlar gidebilecektir. Bu yeni sistem şuanda ilk ve ortaokul kayıtlarında yoğun şekilde yaşadığımız sahte adres beyanı sıkıntısını lise kayıtlarına da taşıyacak. Nitelikli okullar olarak tanımlanan, sınavlı okullar olduğu sürece sınavı kaldırmak iddiasının tam bir hayal olduğu da artık anlaşılmıştır. Özel ders, kurs vb. ihtiyaçlar yeni sistemde de son gaz devam edecektir. Yarışılacak nitelikli okul sayısı azalacağı için yarış hızlanacaktır" dedi.

'KAST SİSTEMİ OLUŞACAK'

Bursa'da eğitimde fırsat eşitliğinin bulunmadığını belirten Selçuk Türkoğlu, "Bursa eğitiminde zaten şehrin doğusu Bangladeş batısı ise Belçika  standartlarında iken bu ucube sistem uygulanırsa tam anlamıyla kast sistemi oluşacak ekonomik düzeyi yüksek bölgelerde ancak iyi okullar ve imkânı olan velilerin öğrencileri okuyabilecektir. Sistemle bu kadar oynanmasının sebebi nedir? Şikâyet mi vardır? Bir ihtiyaç analizi ya da bir eğitim şurası mı yapılmıştır da talep ortaya çıkmıştır? Derdiniz nedir? Yoksa siz aslında bütün okulları arka bahçe yapmak ve öğrenci değil seçmen mi yetiştirmek istiyorsunuz?" diye konuştu.

'İKAMETGÂH SİSTEMİ'

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın açıkladığı yeni sistem ile eğitimde kalitenin iyice düşeceğini belirten Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Özkan Rona ise, "Milli Eğitim Bakanlığı liselere geçişte yeni sistemle eğitim hedeflerini birkaç basamak daha aşağıya çektiğini açıklamış oldu.  Eğitim sisteminin hedefi ülkenin çocuklarını topyekûn eğitmek olmalıyken, yeni sistemin yalnızca öğrencilerin akademik başarısı yüksek yüzde 10'luk bölümünü tespit etmeye programlanmış olduğunu görüyoruz. Orta ve alt düzey öğrencileri bir üst basamağa hazırlamak gibi bir hedef görünmüyor. Özetle öğrenciler geniş aralıklı bir elekten geçirilecek, 5'lik olanlar üstte kalıp 4'lük 3'lük 2'lik ve 1'lik öğrenciler ikametgâh esasına göre okula gidecek. Ölçme değerlendirme bilim alanından umudunu kesen bakanlık öğrencilerin yüzde 90'ının okulunu ikametgâha göre belirleyecek. İkametgâhın bu düzeyde önemli bir hale geldiği eğitim sistemini de nüfus müdürlerinin ve muhtarların yönetmesi daha akılcı olabilir!" dedi.

NİTELİK KARMAŞASI

Yeni uygulamanın başarıyı değil hileli adres oranını yükselteceğini belirten Özkan Rona, "Hiçbir öğrenci istemediği okula gitmeyecek açıklaması gerçeklikten uzak bir vaattir. Öğrenciler öncelikle Fen ve Anadolu liselerine yerleşmek isterken sitemde bu okullarda ihtiyacı karşılayacak kontenjan yok. Anadolu ve Fen Lisesi ihtiyacı karşılanmadıktan sonra yine istemediği okula giden öğrenci sayısı değişmeyecek. Üstelik öğrenciler nitelikli adı verilen okullara girebilmek için sınava hazırlanacak. Fakat nitelikli okullar mayıs ayında açıklanacak. Çocuğun girmek istediği okul niteliksiz okullar içinde kalırsa sınava boş yere hazırlanmış olacak. Nitelikli okulların ekonomik olanakları yüksek kesimin yaşadığı çevrelerde olduğu gerçeği, adrese dayalı sistemde varsıla nitelikli okul şansı verirken, yoksulun bahtına yine niteliksiz okul düşecek.  Bakanlığın okullardaki yüzde 90'lık nitelik sorununu itiraf etmiş olması tek olumlu gelişme" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.