Hava Durumu

Severek tüketiyoruz ama... Bu zararlarını kimse bilmiyor!

Sofraların sevilen yiyeceği turşuyu çok severek tüketiyoruz. Yararları biliniyor fakat, bilinmeyen zararları da var...

Haber Giriş Tarihi: 07.12.2018 17:23
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2018 17:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Severek tüketiyoruz ama... Bu zararlarını kimse bilmiyor!

Bir ürünü uzun süre bozulmadan saklamak için turşu da dahil birçok konserve üründe kullanılan başlıca madde tuzdur. Böbreklerin idare edebileceğinden fazla tuz ya da turşu gibi tuzlu gıdalar tüketmek kan basıncını yükselterek yüksek tansiyona neden olur. Halk arasında tansiyonu düşen kimselere turşu suyu içirildiğini duymuşsunuzdur, işte tansiyonu düşen kişiye turşu suyu verildiğinde tansiyonu normale çıkarken, normal bir insan turşu tükettiğinde tansiyonu yükselir. Kan basıncının yükselmesi ile damarlar elastikiyetini kaybederek plak adı verilen yağ tabakaları oluşur ve durum damar sertliğinin birincil nedenidir. Sürekli turşu tüketen bir kişi de, Hipertansiyon görülme olasılığı da artacaktır. Sürekli turşu tüketiminin bir diğer zararı ise, vücuttaki insülin direncini arttırdığından şeker hastalığına yol açmasıdır. 

Turşunun zararları arasında sayılabilecek bir diğer sıkıntı ise, fazla sodyum alımına bağlı olarak ortaya çıkan böbrek hasarıdır. Turşu tüketimiyle birlikte böbreklerde biriken sodyumu dengelemek için vücudun su ihtiyacı artar. Böylelikle aşırı susama, böbreklerin aşırı çalışması, ishal ve mide krampları ortaya çıkar. Turşunun içinde bol bulunan sodyum, idrara kalsiyumun karışmasına neden olarak böbreklerde taş oluştururken kemiklerin yeterli kalsiyum almasını engeller.

Kalsiyum alımının engellenmesi ile kemik kütlesi kaybolmaya başlar ve kemiklerde gözenekler oluşur. Uzun vadede ise kemik erimesine, vücudun elektrolit ve hormon dengesinin bozulmasına yol açar. Turşunun içerisindeki tuz, uzun vadede üst sindirim sisteminde de tahribatlara neden olarak mide ve oniki parmak bağırsağı ülserine neden olur. Kalp krizi ve felç riskini arttırır.

Turşu yapımında kullanılan bir diğer etkin madde ise sirkedir. Birçok faydası olan sirke de uzun süreli kullanımlarda mide ve yemek borusunda yanmaya neden olarak reflü hastalığını tetikler. Hormon ya da kolesterol ilaçları kullanan kişilerin ise ilaç kullanmadan önce ya da kullandıktan sonra turşu tüketmesinin olumsuz sonuçlara neden olduğu rapor edilmiştir. Hamile kadınların özellikle hamileliğinin son üç ayında turşu tüketimlerine dikkat etmeleri çok önemlidir. Hamileliğin son aylarında ortaya çıkan tansiyon sorunu turşu tüketimi ile birlikte önemli sıkıntılara yol açabilir.

Tabi bunlar doğal fermante edilmiş geleneksel usullerle hazırlanan turşuların zararları olmakla birlikte ısıl işlem görmüş hazır turşular sağlıklı mineralleri de öldürdüğünden çok daha fazla hasara neden olmaktadır. Modern yöntemlerle hazırlanan turşular ısıya duyarlı B ve K vitaminlerini yok eder. Bu yüzden hazır satılan turşulardan uzak durmak en iyisidir. Unutulmamalıdır ki az miktarda tüketilen geleneksel turşular birçok yarar sağlarken sürekli turşu tüketmek uzun vadede birçok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Bu yüzden her şeyde olduğu gibi turşu tüketiminde de aşırıya gidilmemeli, hazır satılanlar ise hiç tüketilmemelidir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.