Hava Durumu

Sevgilisi ile asılan lider!

Avrupa'nın ilk faşist lideri olan Benito Mussolini'nin kurşuna dizildiğini ve sevgilisi ile birlikte asıldığını biliyor muydunuz?

Haber Giriş Tarihi: 31.07.2017 15:03
Haber Güncellenme Tarihi: 31.07.2017 15:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Sevgilisi ile asılan lider!

İtalyan diktatör Benito Mussolini ve sevgilisi Clara Petacci 28 Nisan 1945'te kurşuna dizildi ve cesetleri bir benzin istasyonunda ayaklarından asılarak teşhir edildi.

İkinci Dünya Savaşı'nın son günlerinde 25Nisan 1945'de bir Alman delegesini bekleyen Mussolini, kimsenin gelmemesiyle şaşkına dönmüş, "Aldatıldık, yine Almanlar tarafından aldatıldık" demişti.

27 Nisan sabahı zırhlı bir araba ve yirmi beş kamyon ile beraber yola koyuldu.

Amacı İspanya'ya kaçmak için bir uçağa binmek üzere İsviçre'ye gitmekti. Yolda ilerlerken partizanlarla Musso adı verilen yerde çatışmaya girdi. Faşistler hemen teslim olsalar da Mussolini zırhlı arabayla kaçmayı başardı.

Mussolini ve beraberindekiler, Komünist partizanlar Valerio ve Bellini ve 52. Garibaldi Tugayı Siyasal Komiseri Urbano Lazzaro tarafından, Dongo köyü (Como Gölü) yakınlarında durduruldu.

Partizanlar arabayı ararken battaniyeye sarılmış bir erkek buldular.

Arabanın içindekiler "zavallı bir sarhoş" diye geçiştirmeye çalışsalar da battaniyeyi kaldıran partizan Mussolini'yi tanıdı.

Partizanlar tarafından birkaç kez Como'ya götürülmek istendi fakat başarısız olununca Mezzegra'ya getirildiler. Orada De Maria ailesinin çiftlik evinde son gecelerini geçirdiler.

Ertesi gün 28 Nisan'da Ulusal Kurtuluş Komitesi'nden Mussolini'yi öldürme emrini alan asıl adı Walter Audisio olan Albay rütbeli komünist partizan Colonnello Valerio, Mussolini ve Petacci'yi vurarak öldürmüştür.

MUSSOLİNİ'YE SARILDI

Audisio, Mussolini ve metresi Petacci'nin tutuklu oldukları çiftlik evine gitti ve tutuklu kaldıkları odaya girdi.

Onlara İtalyan ulusuna "adaleti iade etmek üzere görevlendirilmiş bulunuyorum" diyerek çok kısa bir konuşma yaptı.

Sonra ikisine de "Çökün" diye emretti ama bunu reddeden Petacci, Mussolini'ye sarıldı.

Audisio'nun elindeki makinalı tüfek tutukluk yaptı, patlamadı.  İkinci silah da tutukluk yaptı. Sonunda dayanamayan Albay Audisio, muhafızlardan birinin makinalı tüfeğini kaparak ikisine doğrulttu.

İLK KURŞUN SEVGİLİSİNE

Audisio ilk önce Mussoli'nin sevgilisi Petacci'ye ateş etti ve Petacci vurularak yere düştü. Tam o sırada Mussolini ceketini açtı ve "Göğüsümden vur beni!" diye haykırdı. Audisio hiç beklemeden ateş ederek Mussolini'yi göğsünden vurdu. Mussolini yere düştü ama ölmedi ve ağır nefes alıyordu.

 

Audisio savaştan sonra yayınladığı anılarında, Mussolini ve sevgilisini toplam 5 kurşunla vurarak öldürdüğünü belirtmiştir.

BAŞ AŞAĞI ASILDI

Mussolini'nin maiyetindeki diğer üyeler (başta bakanlar ve İtalyan Sosyal Cumhuriyeti yetkilileri) aynı gün akşama doğru bir idam mangası önünde idam edilmiştir. Ertesi gün Mussolini'nin, sevgilisinin ve birkaç yandaşının cesedi Milano'da Loreto Meydanı'nda ki Essobenzin istasyonunun çatısından baş aşağı asıldı.

CESEDİ TEKMELENDİ

Teşhir edilen vücudu, halk tarafından tekmelendi ve tükürüldü. Devrik liderin cesedi alaya ve istismara maruz kaldı. Ölümünden ve Milano'da cesedinin halka gösterilmesinden sonra, Mussolini'nin cesedi kentin kuzeyinde, Musocco mezarlığında ki bir mezara gömüldü.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.