Hava Durumu

SGK Bursa İl Müdürü Mustafa Yılmaz'dan taşeron işçilerle ilgili flaş açıklama!

Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Mustafa Yılmaz ile Çalışma ve İş-Kur İl Müdürü F. Eren Türkmen taşeron düzenlemesiyle ilgili bugün basın toplantısı düzenledi.

Haber Giriş Tarihi: 05.01.2018 12:50
Haber Güncellenme Tarihi: 05.01.2018 12:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
SGK Bursa İl Müdürü Mustafa Yılmaz'dan taşeron işçilerle ilgili flaş açıklama!

-N. Nuri YAVUZ-

Taşeronda çalışan işçilerin kadroya geçiş süreci hakkında bilgi veren SGK İl Müdürü Mustafa Yılmaz, yönetmelik kapsamında Bursa'da yaklaşık 45-50 bin civarında işçinin kamu kurumları ve belediyelere ait şirketlere geçişinin sağlanacağını söyledi. Öte yandan Yılmaz, Bursa'da kamu, belediye ve özel sektör olarak taşeronda çalışan geçici işçi sayısının 106 bin 563 olduğunu açıkladı.

İLK GÖRÜŞME 2021'DE

Kamu kurumlarına geçen işçilerin daimi işçi statüsünde olacağını belirten Yılmaz, BİT olarak adlandırılan Belediye İktisadi Teşebbüsleri'ne geçecek işçilerin ise şirket çalışanı olarak sigortalı olacağını, bu işçilerin mevcut haklarıyla belediye şirketlerine geçirileceğini fakat yaklaşık 3 yıl maaşlarına zam yapılmayacağını açıkladı. Yılmaz, BİT'lere geçişi tamamlanan işçilerin ancak 2021 yılında toplu sözleşme görüşmesi yapabileceğini duyurdu.

TAZMİNAT TARTIŞMASI

Taşeron gündeminin tartışmalı gündem başlıklarından biri olan işçilerin tazminat hakkı konusunda da açıklama yapan İl Müdürü Yılmaz, "Sürekli işçi kadrosuna geçenlerin kıdem ve yıllık ücretli izin hakları korunacaktır. Başvuru sırasında imzalanan sulh sözleşmesi ve feragatnameler kesinlikle bu hakları ortadan kaldırmamaktadır. Bu haklar devlet teminatında olacaktır" dedi.

EMEKLİLERE GEÇİŞ HAKKI YOK

Hâlihazırda emekli olup ikinci bir iş olarak taşeronda çalışan ya da geçiş süresi zarfında emekliliği gelen hiçbir çalışanın kamu veya BİT'lerde işe alınmayacağını da açıklayan Yılmaz, Türkiye ve Bursa genelinde bu durumda ne kadar kişi olduğunun henüz bilinmediğini, süreç tamamlandığında ayrıntılı tablonun paylaşılacağını aktardı.

BELEDİYELERİN MALİ YÜKÜ ARTACAK

Söz konusu düzenleme ile taşeron firmalardan alınan işlerde belediyelerin makine, teçhizat ve araç yatırımı yapmak zorunda kalacağını belirten İl Müdürü Yılmaz, yönetmeliğin buradaki mali yükü azaltmak adına belediyelere ihale yoluyla kiralama yapma hakkı tanıdığını bildirdi.

ÇALIŞAN SAYISI 3 KAT ARTACAK

Bursa'da bugün itibariyle kamu ve BİT'lerde çalışan toplam işçi sayısını 15 bin 90 olarak açıklayan SGK Bursa İl Müdürü Mustafa Yılmaz, geçiş süreci tamamlandığında mevcut çalışan sayısına 45 bin işçinin daha eklenmesinin ön görüldüğünü söyledi.

KHK KAPSAMI DIŞINDA KALAN İŞLER

İl Müdürü Yılmaz, personel çalıştırmaya dayalı olmayan hizmetler, danışmanlık hizmetleri, hastane bilgi yönetim sistemleri ve çağrı merkezi hizmetlerinin 696 sayılı KHK'nın kapsamı dışında olduğu belirterek burada çalışan işçilerin başvuru hakkı olmadığını söyledi.

SINAV BELİRSİZLİĞİ

Sınav konusunda kamuoyunda yanlış bir algı olduğunu söyleyen Yılmaz, "Sınav için hiçbir dershaneye gitmeye ve hiçbir hazırlık kitabı almaya gerek yoktur. Sınav içeriği ve uygulama esasları daha sonra belirlenecektir. Sınav içeriği, çalışanın eğitim durumuna göre farklılık gösterebileceği gibi yine çalışanın yaptığı işe göre de yazlı/sözlü veya uygulamalı biçimde yapılabilecektir" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.