Hava Durumu

ŞİFALI BİTKİLER ÇOK YAKININIZDA

Bugün hemen her köşede bir şifalı bitki tanıtımıyla veya reklamıyla karşı karşıyayız. Birbirinden çok farklı ve zor temin edilen çeşitli bitki ve karışımların farklı hastalıklara iyi geldiği söylenerek tanıtımı yapılmakta. Bu tanıtımların ne kadarı gerçek ya da gerçekten zararsız ve şifalı mı?

Haber Giriş Tarihi: 19.11.2017 13:37
Haber Güncellenme Tarihi: 19.11.2017 13:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
ŞİFALI BİTKİLER ÇOK YAKININIZDA

Rumeysa Yahyaoğlu

 

Şifalı bitkilere ulaşmak düşünülen kadar zor değil aslında. Günlük hayatımız içinde olan kolay ulaşılır her gün tükettiğimiz veya tüketmemiz gereken birçok sebze, meyve zaten çok zengin şifa kaynakları. Bir tanıdığımıza iyi gelen bir bitki bizlerde kontrolsüz kullanıldığında kalıcı hasarlara, ölümlere dahi sebep olabilecek etkiler bırakabiliyor. Bunun örneklerine sıklıkla şahit oluyoruz. Bu noktada bitkilerden korkmak ve uzak durmak fikri de kesinlikle uygun bir düşünce değil. Aslında şifalı bitkiler çok da uzağımızda değil. Her gün tükettiğimiz sebze ve meyveler aslında şifa kaynağıdır. Ülkemiz bu yönden bakıldığında meyve ve sebze cennetidir. Birkaç örneğini sunacağımız bu bitkileri anlatmaya önümüzdeki haftalarda da devam edeceğiz.

SOĞAN DEYİP GEÇMEYİN!

Kuru soğanı hepimiz onlarca yemeğimizde kullanıyoruz, çoğu zaman olmazsa olmazımız olan soğanın; antibiyotik özelliğinin yanı sıra kan şekerini düzenleyici etkisi de bulunmaktadır. Karaciğer ve bağırsakları da temizleme görevini başarıyla üstlenebilir. Mide mukozasındaki bezlerin salgısına uyarıcı etki yaparak iştah açıcı yönü de vardır. İlaçlarda balgam söktürücü etkisinden cystein maddesi ile yararlanılır. Bronşit, öksürük, boğaz iltihabı için etkilidir. İyi kolesterolü artırıcı etkisinin yanı sıra yüksek kan basıncını da önler. Çok iyi bir antioksidandır.

HER DERDE DEVA SALATALIK

%96'sı sudur, vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcıdır. A, B ve C vitaminleri ile immün sistemi güçlendirir. İçeriğindeki etkin maddelerle kanser oluşumundan korur. Gut hastalarının tüketmesi gereken bir sebze olan salatalık böbrekleri koruyucu özelliktedir. Kötü kolesterolü düşürmede destekleyici etkiye sahiptir.

KALP İÇİN SEMİZ OTU

Omega-3 ve birçok doymamış yağ asidince zengin olan semiz otu içeriğinin zenginliğiyle  kalp ve damar sağlığını koruyucu etki gösteriyor. Kan basıncını dengelerken kötü kolesterolü kontrol altına alıyor. Güçlü antioksidan özelliği ile kanser tedavisinde de önerilen bir besin. İdrar söktürücü ve toksin temizleyici semiz otu kabızlığı da önlüyor.

ŞİFA KAYNAĞI KEREVİZ

Doğru kullanım gerektiren sebzelerden biri, kerevizin yaprakları çok değerlidir ve asıl verimi o kısımdan aldığımızı söyleyebiliriz. Günlük olarak tüketilen kereviz sapı, görüşünüzü keskin ve uzun süre sağlıklı kalmasını sağlayacak olan A vitamini ihtiyacınızı karşılayacaktır. Güneşin zararlı UV ışınlarına karşı gözleri koruyan lutein ve zeaksantin antioksidanlarını içermesi kereviz sapı faydaları arasındadır. Bu özelliğinden tam yararlanabilmek için kereviz sapını çiğ tüketmek en olumlu etkiyi sağlayacaktır. Beyni sağlıklı tutmak ve Alzheimer gibi ciddi hastalıkların önüne geçmek için kereviz muazzam içeriktedir. Aynı zamanda göğüs kanserinde de önleyici olduğu gözlemlenmiştir. Kerevizi mutlaka sapıyla birlikte tüketiniz.

HASTALIKLARA  KALKAN BİBER

Oldukça sevilen ve ülkemizde de sık sık tüketilen bir besin olan bir diğer sebzemiz biber. C vitamanince en zengin besinlerin başında  portakal olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Biberin içeriğindeki C vitamini miktarı portakalınkinin birkaç katı kadar. Bu özelliğiyle kış aylarında dost sebzelerimizin en önemlilerinden. Kırmızı biberin içinde bulunan kapsaisin maddesinin prostat kanserini önleme ve iyileştirmede etkili olduğu tespit edilmiştir. Göz sağlığını korumaya da yardımcıdır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.