Hava Durumu

Sinemada 'Sazan Sarmalı' çıkmazı! 'Telafisi mümkün olmayan zararlar verecek'

Yılmaz Erdoğan'ın sinemalarda gösterimi devam eden Organize İşler Sazan Sarmalı filminin Netflix üzerinden yayınlanmasına TESİYAP tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, "Bir filmi vizyondayken aynı anda dijital platformlarda da gösterime sokmanın sinema sektörümüze telafisi mümkün olmayan zararlar vereceğini düşünüyoruz" denildi.

Haber Giriş Tarihi: 18.02.2019 15:21
Haber Güncellenme Tarihi: 18.02.2019 15:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Sinemada 'Sazan Sarmalı' çıkmazı! 'Telafisi mümkün olmayan zararlar verecek'

Yılmaz Erdoğan'ın sinemada gösterimi devam eden yeni filmi Organize İşler Sazan Sarmalı Netflix'te yayına girdi. Sosyal medyada yankıları süren gelişme sonrası Erdoğan konuyla ilgili bir açıklama yapmazken ilk açıklama Televizyon ve Sinema Film Yapımcıları Meslek Birliği'nden geldi. Birliğin başkanlığını yürüten Birol Güven imzasını taşıyan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Televizyon ve Sinema Film Yapımcıları Meslek Birliği olarak bir filmi vizyondayken aynı anda dijital platformlarda da gösterime sokmanın sinema sektörümüze telafisi mümkün olmayan zararlar vereceğini düşünüyoruz. Çok uzun bir süredir yeni sinema yasası için verdiğimiz mücadele öncelikle sinemamızın geleceği içindi. Bilet geliri olmayan, sinema işletmecilerinin ekonomik sıkıntı içinde olduğu bir sinema sektörünün ne geleceği olur ne de özgürlüğü. TESİYAP olarak sinemanın herhangi bir bileşenini dışarıda bırakan hiçbir gelişmeyi onaylamıyor ve 'film, sinema salonlarında izlenir' felsefesiyle salon işletmecilerinin yanında olduğumuzu kamuoyuna duyururuz" denildi.

SİSAY DA TEPKİLİ

Sinema Salonu Yatırımcıları Derneği de (SİSAY) bir açıklama yayınladı. "Organize İşler Sazan Sarmalı filminin aynı anda VOD platformlarda da gösterime girişini; bunca sancılı sürecin ardından vardığımız şu noktada büyük şaşkınlık ve üzüntüyle karşılıyoruz" denilen açıklamada şu sözler dile getirildi: "Yapımcılarının film üretemez hale geldiği şartlarda Türk Sinemasının varlığını sürdürebilmesi mümkün değildir. Bu inançla Sinema Salonu Yatırımcıları Derneği SİSAY olarak kamuoyunda 'mısır savaşları' diye anılan ama özünde şeffaflığı ve eşitliği öneren 'yapımcı-sinemacı' görüşmelerinde yapımcılarımızın hep yanında olduk. Ancak çıkan yasanın yaptırımlarının altı ay ertelenmiş olması nedeniyle bazı yapımcı şirketler, sezonun en yüksek gişe beklentili filmlerini belirsiz bir tarihe ertelemiş ve bu da sektörde büyük bir düşüş ve ekonomik krize neden olmuştur. Bu süreçte BKM ile filmin ortağı ve dağıtımcısı konumunda bulunan CJ Entertainment şirketi, Organize İşler 2 Sazan Sarmalı filmini kanunun getirdiği yaptırımlar yanında sinema sahiplerinden aldığı fiyat artırımı taahhüdüne ve sinemalara özel şartlar yükleyerek vizyona sokmuş olmalarına rağmen, aylar evvel sinemalar ile eş zamanlı oynayacak şekilde VOD platformlara da satmış ve bu satışı sektörden gizleyerek sektörel teamüller ve etik değerlere ters düşen bir ilke imza atmışlardır." 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.