Hava Durumu

Sosyal medya ruh halini etkiliyor!

Uzmanlar, her yerde ulaşılabilir olan internet sayesinde insanların zamanlarının çoğunu sosyal medayada geçirdiğini ve bu durumun, insanları psikolojik açıdan olumsuz olarak etkilediğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 26.07.2018 14:39
Haber Güncellenme Tarihi: 26.07.2018 14:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Sosyal medya ruh halini etkiliyor!

Türkiye'de 54,3 milyon internet kullanıcısından 51 milyonunun aktif şekilde sosyal medya kullandığını, bu kullanımın 44 milyonunun cep telefonlarından gerçkleştiğini beliten uzmanlar, teknoloji sayesinde neredeyse herkesin, zamanlarının çoğunu, internete bağlanarak, Youtube, Instagram ve Facebook gibi sosyal ağlarda geçirdiğini ve bunun ruh sağlığını olumsuz etkilediğini kaydetti.

EN ÇOK ÇOCUKLARI ETKİLİYOR

Yeni toplumsal virüs olarak herkesi derinden etkileyen teknolojide, önüne geçilemeyen komplike bilgi akışının en büyük mağdurunun çocuklar olduğuna işaret eden Doruk Sağlık Grubu'ndan Psikolog Nergis Öksüz, "Çocuklarda, bu kadar komplike bilgi akışını yönetebilecek zihin altyapısı gelişmediğinden, dikkat eksikliği, algıda güçlük gibi ciddi sorunlar, yeme eşliğinde kullanılan teknoloji ile obezite, uyku düzensizliği gibi gelişim bozucu sonuçlar mevcut. Bunun yanında, teknoloji ile geçirilen her vakitte sosyal dünyadan uzaklaştıkları için, sosyal öğrenim ve konuşma gibi donelerde de çocukların gelişimi yavaşlıyor" dedi.  Makinalarla ve bu makinalarda sunulan hayatlarla sağlanan iletişimin, çocukları, yaşamdan uzaklaştırdığını belirten Öksüz, "Çünkü çocuklar insanla değil, makinalardaki hayatlarla tek taraflı bir iletişim halindeler. Sabırları azalıyor, kullandıkça yaşamdan uzaklaşıyorlar, oyun bağımlılığından, ders başarısında düşüşe kadar, bir çok sorun yaşanıyor. Geçen yıl, tahimini olarak 56 çocuğun oyun bağımlılığından hayatını kaybettiğini biliyoruz.Özetle, postmodern dünyada çocukları bekleyen büyük tehlike, antisosyal kişilikler ve yaşam becerilerini düzenleyemeyen bireyler olmaları" şeklinde konuştu.

YAŞAM KIYAS YAPILIYOR

Öksüz, birçok sosyal medya kullanıcısının, bu mecralarda maruz kaldığı paylaşımlardaki kişilerin hayatlarıyla kendi yaşam tarzlarını kıyasa gittiğini, hal böyle olunca da kıskançlık duygusunun bastırılamadığını, özenilen yaşam standardına erişme adına şartların zorlandığını ve hatta borçlanıldığını, devamında da 'başkalarının hayatı güzel, benimki niye kötü' gibi gerçekdışı bir fikre kapıldığına işaret etti.

'TEHDİDİN FARKINA VARMALIYIZ'

Geçtiğimiz yıla ilişkin çeşitli veriler paylaşan Öksüz, şözlerini şöyle tamamladı:
"Teknolojinin sebep olduğu biten evliliklerin istatistiksel dökümü, geçen yıl için 2 bin 93'tür. İspanya'da yapılan 1 haftalık teknolojiden uzak kalma deneyinde, deney sonrası genel 'iyilik' hali, yüzde 64 oranında yüksek bulundu. Bunun sebebi, insan insana ilişkinin, sanal ilişkiden her zaman çok daha tatmin edici olması. Özetle, teknolojiyi ve interneti uygun kullanmadığımızda, teknolojinin dev ağları, yaşamımızı tümden etkileyen bir hale gelecek. İnternet, tehlike olmadan fayda sağlaması için, iyi kontrol edilmeli, aksi takdirde tehdit, direkt yaşamlarımıza dönük, farkında olmalıyız."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.