Hava Durumu

Suriye'ye saldıran İngiltere: Başka alternatifimiz yoktu

Suriye'ye yönelik gerçekleştirilen operasyonla ilgili açıklama yapan İngiltere Başbakanı Theresa May, "Suriye'nin kimyasal silah kullanımına müdahale etmek için bu kararı aldık. Rejimi devirmek, iç savaşa neden olmak gibi bir amacımız yoktu. Başka bir yol ve alternatif denemek isterdik ama kimyasal silahların herhangi bir yerde, bir şekilde kullanılmasına izin veremeyiz" ifadelerini kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 14.04.2018 14:31
Haber Güncellenme Tarihi: 14.04.2018 14:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Suriye'ye saldıran İngiltere: Başka alternatifimiz yoktu

İngiltere Başbakanı Theresa May, ABD ve Fransa ile birlikte gerçekleştirdikleri Suriye'ye operasyonu hakkında soruları yanıtladı. May, şunları söyledi:

"Geçen hafta Duma'da yüzlerce kişi hayatını kaybetti, kimyasal silah saldırısı olduğunu gördük. Kadın, erkek, çocuk korkunç ölümlerini, korunmak için evlerinin bodrumuna saklanan insanları gördük. Klor gibi bir kokuyla insanların ciğerlerinin yandığını gördük. Semptomların toksik kimyasal olduğuna dair raporlar ulaştı. Kimyasal silah varil bombasıyla kullanıldı.

SURİYE HALKINA KARŞI

Haber alma teşkilatları, saldırının arkasında Suriye'nin olduğu açıklandı. Muhaliflerin varil bombaları yok. DEAŞ'ın Duma'da herhangi bir varlığı mevcut değil. Suriye'de kendi halkına karşı kimyasal silah kullandığını biliyoruz. Geçen yıl Han Şeyhuın'da sarin gazı kullanılmıştı. Analizlerimizin devamı sonucunda Suriye rejiminin kimyasal silah kullandığı ve kullanacağı sonucuna ulaştık. Bunun için tüm diplomatik kanalları denedik ama hepsi boşa çıkarıldı. 2013 saldırısı sonrası sona erdirmek sözü verdi, Rusya da garantör oldu ancak bu gerçekleştirilmedi. Suriye'nin eski silahların ortadan kaldırılması raporu herhangi bir kanıt elde edilemedi. Tüm bu olaylarda her türlü kanıt olmasına rağmen, sorumluların ortaya çıkarılması kararı BMGK'da Rusya tarafından veto edildi. Rusya, bu saldırının arkasında İngiltere'nin olduğunu bile iddia ettiler.

HEDEF KİMYASAL SİLAHI ORTADAN KALDIRMAK

Suriye'nin kimyasal silah kullanımına müdahale etmek için bu kararı aldık. Rejimi devirmek, iç savaşa neden olmak gibi bir amacımız yoktu. Kimyasal silah üretim ve depolama tesislerini hedef aldık. ARGE üretimini büyük ölçüde azaltmıştır. Bu gece yapılan saldırı, geçen yılkinden büyüktü. Bu askeri müdahalenin kimyasal silahları engelleme konusunda yalnız olmadığını görmemiz gerekiyor. Hiçbir şekilde kimyasal silah kullanılmadığını görmemiz gerekiyor. Geçtiğimiz aylarda İngiltere'de ajana yönelik sinir gazı kullanılması da, bu normlara uyulmadığının göstergesidir. Başka bir yol ve alternatif denemek isterdik ama kimyasal silahların herhangi bir yerde, bir şekilde kullanılmasına izin veremeyiz. Bu operasyon, Suriye'nin kimyasal silah kapasitesinin ortadan kaldırmak için düzenlendi.

BAŞKA ALTERNATİFİMİZ YOKTU

Birçok bilgi aldık. Burada her şeyi size söyleyemem ama size birkaç örnek vereyim... Bu sonuca varmamızda bizi etkileyen... Kimyasal silah kullanılmıştır ve rejim helikopterleri Duma'nın üzerinde dolaşarak, kimyasal silah kullanıldı. Rejim askerlerinin Sarin gazı saldırısı yaptığı ortaya konuldu. İlk kez böyle bir karar vermek zorunda kaldım. Güçlerimiz büyük bir profesyonellik örneği gösterdi. Başka bir alternatifimiz yoktu. Bu kararın doğru bir karar olduğunu düşündüm."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.