Süt içtikten sonra karnınız mı ağrıyor? İşte nedeni....
Süt içtikten sonra karnınız mı ağrıyor? İşte nedeni....
Süt içtikten sonra karında gaz, şişkinlik, kramp ve ağrı gibi şikayetler yaşıyorsanız, sorun ince bağırsaklarınızla ilgili... Yani sütün içindeki laktozun enzimlenememesi...
Haber Giriş Tarihi: 08.01.2019 17:20
Haber Güncellenme Tarihi: 08.01.2019 17:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Siz de süt içtikten sonra bu şikayetleri yaşıyorsanız o zaman büyük ihtimalle siz de her 10 kişiden biri gibi minik bir şey eksik ve laktoz intoleransınız var... Peki nedir bu durum?
Laktoz, sütün içindeki şekerin kimyasal adıdır. Kısacası süt şekeridir. Glukoz ve galaktoz basit şekerlerinin birleşmesiyle oluşan bileşik bir şekerdir.
Laktoz Hassasiyeti (İntoleransı) nedir?
Laktoz intoleransı daha kolay anlaşılır bir dille süt şekerine hassasiyettir.
Süt tüketildiğinde normal koşullarda sütün içerisindeki şeker olan laktoz insan vücudunda bulunan laktaz isimli enzim ile glikoz ve galaktoza parçalanmaktadır. Süt şekerine hassas olan bireylerde laktaz isimli enzim ya hiç yoktur veya yetersizdir. Bu nedenle sindirilemeyen laktoz rahatsızlık verebilmektedir.
Laktoz intoleransı, inek sütü alerjisi ile karıştırılmamalıdır. İnek sütü alerjisinde bağışıklık sistemimiz sütteki proteinlere karşı tepki verir ve kaşıntı gibi reaksiyonlar görülür.
LAKTOZ İNTOLERANSI TANISI
Süt şekeri hassasiyetinin tanısı genelde klinik bulgular ile konur. Ancak anlamanın en basit yolu birkaç gün süreyle laktoz içeren besinlerden uzak durulmasıdır. Daha sonra 2-3 bardak süt tükettiğinizde yukarıda belirttiğim şikayetleri yaşıyorsanız büyük ihtimalle nedeni belli...
LAKTOZ İNTOLERANSI TEDAVİSİ
Ne yazık ki tedavisi yoktur. Bu sorunun tek çözümü laktoz içeren ürünleri tüketmemektir. Çok hassas kişilerde örneğin kahve kremasının içindeki çok az miktardaki laktoz bile sorun olabilir.
HANGİ GIDALARDA LAKTOZ VARDIR ?
Süt ürünleri
Süt
Tereyağ
Süttozu
Çikolata
Kaymak, krema
Dondurma
Sütlü tatlılar
Gizli laktoz
Her ne kadar süt ve sütten yapılan gıdalar doğal besin kaynakları olsa da, gıda işlemede ürün kalitesini arttırmak için eklenen süt tozlar, peynir altı suyu tozu laktoz kaynağıdır. Bu ürünler:
Ambalajlı ekmekler
Kahvaltılık gevrekler
Hazır çorbalar
Salata sosları
Şekerlemeler
Bisküvi ve kek kekler
Kahve kremaları
Margarin
Bu tür ürünlerde etiket okuma alışkanlığı edinmeliyiz. Etikette peynir altı suyu veya tozu, süt süt tozu mevcutsa ürün laktoz içeriyor demektir. Ancak yine de bu ürünlerin içerdiği laktoz miktarı oldukça düşük olup çok fazla hassasiyeti olan kişiler etkilenmektedir.
LAKTOZSUZ SÜT ÜRÜNLERİ
Yoğurt ve ayran gibi yoğurt ürünlerinde mayalanma esnasında laktoz laktik asite dönüşerek parçalanır bu nedenle süt içemeyen pek çok kişi rahatlıkla yoğurt yiyebilir. Ayrıca peynir de çok az miktarda laktoz içermektedir. Yani laktoz intoleransı olan çoğu kişi peyniri rahatlıkla tüketebilmektedir.
Ayrıca bazı marketlerde satılan laktozsuz sütler tüketilebilir. Laktozsuz sütte üretim esnasında süte laktaz enzimi dışarıdan ilave edilir ve laktoz parçalanmış olur.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Süt içtikten sonra karnınız mı ağrıyor? İşte nedeni....
Süt içtikten sonra karında gaz, şişkinlik, kramp ve ağrı gibi şikayetler yaşıyorsanız, sorun ince bağırsaklarınızla ilgili... Yani sütün içindeki laktozun enzimlenememesi...
Siz de süt içtikten sonra bu şikayetleri yaşıyorsanız o zaman büyük ihtimalle siz de her 10 kişiden biri gibi minik bir şey eksik ve laktoz intoleransınız var... Peki nedir bu durum?
Laktoz, sütün içindeki şekerin kimyasal adıdır. Kısacası süt şekeridir. Glukoz ve galaktoz basit şekerlerinin birleşmesiyle oluşan bileşik bir şekerdir.
Laktoz Hassasiyeti (İntoleransı) nedir?
Laktoz intoleransı daha kolay anlaşılır bir dille süt şekerine hassasiyettir.
Süt tüketildiğinde normal koşullarda sütün içerisindeki şeker olan laktoz insan vücudunda bulunan laktaz isimli enzim ile glikoz ve galaktoza parçalanmaktadır. Süt şekerine hassas olan bireylerde laktaz isimli enzim ya hiç yoktur veya yetersizdir. Bu nedenle sindirilemeyen laktoz rahatsızlık verebilmektedir.
Laktoz intoleransı, inek sütü alerjisi ile karıştırılmamalıdır. İnek sütü alerjisinde bağışıklık sistemimiz sütteki proteinlere karşı tepki verir ve kaşıntı gibi reaksiyonlar görülür.
LAKTOZ İNTOLERANSI TANISI
Süt şekeri hassasiyetinin tanısı genelde klinik bulgular ile konur. Ancak anlamanın en basit yolu birkaç gün süreyle laktoz içeren besinlerden uzak durulmasıdır. Daha sonra 2-3 bardak süt tükettiğinizde yukarıda belirttiğim şikayetleri yaşıyorsanız büyük ihtimalle nedeni belli...
LAKTOZ İNTOLERANSI TEDAVİSİ
Ne yazık ki tedavisi yoktur. Bu sorunun tek çözümü laktoz içeren ürünleri tüketmemektir. Çok hassas kişilerde örneğin kahve kremasının içindeki çok az miktardaki laktoz bile sorun olabilir.
HANGİ GIDALARDA LAKTOZ VARDIR ?
Süt ürünleri
Süt
Tereyağ
Süttozu
Çikolata
Kaymak, krema
Dondurma
Sütlü tatlılar
Gizli laktoz
Her ne kadar süt ve sütten yapılan gıdalar doğal besin kaynakları olsa da, gıda işlemede ürün kalitesini arttırmak için eklenen süt tozlar, peynir altı suyu tozu laktoz kaynağıdır. Bu ürünler:
Ambalajlı ekmekler
Kahvaltılık gevrekler
Hazır çorbalar
Salata sosları
Şekerlemeler
Bisküvi ve kek kekler
Kahve kremaları
Margarin
Bu tür ürünlerde etiket okuma alışkanlığı edinmeliyiz. Etikette peynir altı suyu veya tozu, süt süt tozu mevcutsa ürün laktoz içeriyor demektir. Ancak yine de bu ürünlerin içerdiği laktoz miktarı oldukça düşük olup çok fazla hassasiyeti olan kişiler etkilenmektedir.
LAKTOZSUZ SÜT ÜRÜNLERİ
Yoğurt ve ayran gibi yoğurt ürünlerinde mayalanma esnasında laktoz laktik asite dönüşerek parçalanır bu nedenle süt içemeyen pek çok kişi rahatlıkla yoğurt yiyebilir. Ayrıca peynir de çok az miktarda laktoz içermektedir. Yani laktoz intoleransı olan çoğu kişi peyniri rahatlıkla tüketebilmektedir.
Ayrıca bazı marketlerde satılan laktozsuz sütler tüketilebilir. Laktozsuz sütte üretim esnasında süte laktaz enzimi dışarıdan ilave edilir ve laktoz parçalanmış olur.
En Çok Okunan Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Rutte’yi kabul etti
Bursa LÖDER’den çocuk şenliği
Bursa'da drift atanlara 5 milyon 189 bin 513 TL ceza
Bursa'da kendilerini dolandıran şahsı darp ettiler
Bursa'yı "Bidaa Dükkan" tutkusu sardı
Nilüfer'de düzenlenen kros, nefesleri kesti
Başkan Bozbey, MODEF’i ziyaret etti
Bursa'da boşandı, lokma döktürdü
BURSA’da Startup yatırımcı ekosistemi bir araya geldi