Hava Durumu

Suudi Arabistan Veliaht Prensine şok! Almanya'dan Kaşıkçı tepkisi...

Almanya Ekonomi Bakanı Altmaier, şimdilik Suudi Arabistan için silah ihracat izni verilmeyeceğini duyurdu. Yeşiller Partisi ise Almanya ile Suudi Arabistan arasındaki stratejik ortaklığa son verilmesini talep etti.

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2018 12:11
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2018 12:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Suudi Arabistan Veliaht Prensine şok! Almanya'dan Kaşıkçı tepkisi...

Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, federal hükümetin şu an Suudi Arabistan'a silah ve savaş malzemesi ihraç edilmesini öngören yeni taleplerin onaylanmayacağını ve Avrupa Birliği bünyesinde ortak tavır alınması için çalıştıklarını açıkladı.

Pazartesi günü Alman kamu televizyonu ZDF'e konuşan Altmaier, koalisyon ortaklarının bu konuda fikir birliği içinde olduklarını belirtti. Bakan, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili olarak şimdiye kadar yapılan açıklamaları tatminkâr bulmadıklarına dikkat çekti.

Avrupa olarak ortak tavır alınmasının önemine işaret eden Almanya Ekonomi Bakanı, "Riyad yönetiminin etkilenebilmesi için Avrupa ülkeleri arasında görüş birliği sağlanmasının önem arz ettiğini" dile getirdi.

Almanya'nın Suudi Arabistan'a silah satışını durdurmasından doğacak açığın başka ülkeler tarafından doldurulmasının sonuç vermeyeceğini ifade eden Peter Altmaier, "Federal Güvenlik Konseyi'nin daha önce onaylamış olduğu silah sevkiyatının durdurulup durdurulmayacağı" şeklindeki bir soruya ise bütün hususların gözden geçirilmekte olduğunu ve karara varılmasını beklemek gerektiği yanıtını verdi.

YEŞİLLER PARTİSİ'NDEN STRATEJİK ORTAKLIĞA SON VERME TALEBİ

Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Annalena Baerbock, Kaşıkçı cinayetinden önce izni çıkan silah satışlarının da dondurulmasını talep etti. Baerbock sevkiyatın dondurulmasının Suudi Arabistan'ı "yaralayacağını" ifade etti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel "mevcut şartlar altında Suudi Arabistan'a silah ihraç edilemeyeceğini" söylemişti.

Yeşiller Eş Başkanı Baerbock Suudi Arabistan ile Almanya arasındaki stratejik ortaklığa son verilip, ekonomik ilişkilerin de gözden geçirilmesini istedi. Hristiyan Birlik partileriyle Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında imzalan koalisyon antlaşmasında 'Yemen savaşında taraf olan ülkelere silah satılmaması' kararlaştırılmıştı.

"SUUDİ ARABİSTAN'DAKİ KONFERANSA KATILMAYIN ÇAĞRISI"

Hür Demokrat Parti (FDP) Genel Sekreteri Nicola Beer de Alman ve Avrupa şirketlerinin temsilcilerinden, bu hafta Riyad'da düzenlenecek olan yatırımcılar konferansına katılmaktan vazgeçmelerini istedi.

Birçok Alman şirketinin yetkilileri ve bakanlık temsilcileri geçen hafta konferansı boykot kararı almışlardı. Siemens Anonim Ortaklığı Yönetim Kurulu Başkanı Joe Kaeser ise boykot çağrısına şimdiye kadar olumlu karşılık vermedi.

Suudi Arabistan Cumartesi günü Washington Post gazetesi köşe yazarı Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul'daki Başkonsolosluk binasında öldürüldüğünü açıklamıştı. Riyad yönetimi, Cemal Kaşıkçı'nın Konsoloslukta karşılaştığı kişilerle kavga ettiği sırada can verdiğini duyurmuştu.

TRUMP SİLAH SATMAK İSTİYOR

ABD Kongresi'nden de Suudi Arabistan'a silah satışının durdurulması yönünde sesler geliyor. Ancak ABD ile Suudi Arabistan arasındaki 110 milyar dolarlık silah  anlaşmasının akıbeti sorulan ABD Başkanı Donald Trump, söz konusu anlaşmayı korumak istediğini  vurguluyor.

Anlaşmanın askıya alınma durumunda yüzbinlerce kişinin işsiz kalacağını söyleyen Trump, onun yerine Suudi Arabistan'a "bir tür yaptırım" uygulamayı tercih edeceğini ifade ediyor.

PRENSE ÖNCE ÖVGÜ, SONRA SOĞUK DUŞ!

Son olarak ABD Başkanı Donald Trump, Kaşıkçı'nın öldürülmesi konusunda yönetiminden hiç kimsenin Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ı suçlamadığını belirterek, Selman'ın liderliğini övdü.

Trump'ın açıklamasıyla bir nebze rahatlayan Prens için, Almanya'nın çıkışı soğuk duş etkisi yarattı.

KANADA DA İPTAL EDEBİLİR

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinden dolayı, Suudi Arabistan'la imzalanan 15 milyar Kanada doları değerindeki savunma anlaşmasının iptal edilebileceğini açıkladı.

Katıldığı "Tout Le Monde En Parle" isimli radyo programında açıklamalarda bulunan Trudeau, "Suudi Arabistan insan hakları kurallarına riayet etmezse onlara silah satamayız" diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.