Hava Durumu

Tarihi an... Törenle ziyarete açıldı

"Çingene Kızı" mozaiğinin ABD'den Gaziantep'e getirilen 12 parçası, Zeugma Mozaik Müzesi'nde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un da katıldığı törenle ziyarete açıldı.

Haber Giriş Tarihi: 08.12.2018 12:42
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2018 12:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Tarihi an... Törenle ziyarete açıldı

Amerika Birleşik Devletleri'nden getirilen Çingene Kızı Mozaiği'nin 12 parçası, GaziantepZeugma Müzesi'nde görücüye çıktı.

28 Kasım'da Türkiye'ye getirilen mozaik şimdilik geçici sergide yer alacak, restorasyonunun ardından büyük mozaikteki yerine yerleştirilecek. Çingene kızı aslında Zeugma Antik Kenti'nde 1998 yılındaki kazı çalışmaları sırasında çıkarılan 300 metrekarelik mozaiğin küçük bir parçası.

Türkiye'ye ait olduğu kanıtlanarak Ohio Üniversitesi'nden Gazientep'e getirilen parçalar Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un da katıldığı törenle ziyarete açıldı.

"DEVAMI GELECEK"

Bakan Ersoy yaptığı açıklamada, "Kanunsuz ve izinsiz kaçırılmış eserleri ülkemize getirmek için başlattığımız bir mücadele var. Büyük başarılar elde edildi. Devam eden çalışmalarımız var. Tespit ettikçe bakanlıklarımız ve ilgili yerel otoritelerle iletişime geçip süreci başlatıyoruz. Çingene Kızı büyük bir başarıdır. Bununla birlikte büyük bir motivasyon oluştu. Bu şekilde devam etmeli. 'Tarihi eserler doğdukları yerde bulunmalı' fikrindeyiz" ifadelerini kullandı.

Zeugma Çingene Kızı nedir? Çingene Kızı mozaiği tarihçesi

Çingene Kızı mozaiği, Gaziantep'in Nizip ilçesi Fırat Nehri kıyısında bulunan Zeugma Antik Kenti'nde 1998 yılındaki kazı çalışmaları esnasında çıkarıldı. Fakat birçok kayıp parçası vardı. Çünkü yaklaşık 300 metrekarelik bir alan üzerine işlenmişti.

Çingene Kızı mozaiğinde kabarık saçları ortadan ikiye ayrılmış ve ensesinden bir eşarpla bağlanmış kadının kulaklarında iç içe geçmiş iri halka küpe bulunuyor. Bu nedenle ilk bulunduğunda Çingene Kızı olarak adlandırılan kadın tasvirinin yer aldığı dikdörtgen paneldeki mozaik taban, büyük ölçüde tahribata uğramış, figürlerin çoğu eski eser kaçakçıları tarafından çalınmış.

Bölgede kaçakçılar tarafından yapılan kazılarda gözden kaçırılan Çingene Kızı mozaiği aslında tek parça değil. Büyükçe bir odanın zeminini tamamen kaplayan bir eserin küçük bir parçası. Mozaiğin geri kalan parçaları ise kaçakçılar tarafından yıllar önce ABD'ye götürülerek satıldı. Ohio Üniversitesi'nde bulunduğu bilinen kayıp parçaların 4 yıllık yoğun çalışmalar sonucunda Türkiye'ye ait olduğu kanıtlanarak ait olduğu yere, Zeugma'ya dönmesi kararı alındı.

Özellikleri

MS. 2. yüzyıla ait.

Eser sahibi belli değil fakat sanatçının bir deha olduğu konusunda yetkililer hemfikir.

Çingene Kızı mozaiğinin sadece Çingene Kızı suretini içeren kısmı sanıldığından daha küçük. Yaklaşık 70-80 cm genişliğinde.

Bakışlarındaki hüzün ve yapımında kullanılan teknikler nedeniyle Zeugma'nın Mona Lisa'sı olarak anılıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.