Hava Durumu

TDK'ya büyük tepki! Kadın 'hizmetçi bayan'

Türk Dil Kurumu'nda yer alan bazı kelimelerin tanımlamaları tepkiye neden oluyor. TDK sözlüğünde Rus 'Moskof gâvuru', erkek 'sapık erkek' kadın ise 'hizmetçi bayan' olarak tanımlanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 09.04.2018 17:46
Haber Güncellenme Tarihi: 09.04.2018 17:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
TDK'ya büyük tepki! Kadın 'hizmetçi bayan'

Türk Dil Kurumu(TDK)'nun internet sitesinde yer alan "Güncel Türkçe Sözlük"teki bazı sözcüklerin tanımlamalarına ilişkin tartışmalar bitmek bilmiyor. TDK yetkililerinin "halk tarafından kullanıldığı için sözlükte yer alıyor" açıklamalarına karşın bazı tanımlamalara ilişkin eleştiriler sürüyor.

TDK'YA GÖRE RUS: MOSKOF GÂVURU

TDK, özel isim olan Rus'u, "Rusya Federasyonu'nda yaşayan Doğu Slav halkı veya bu halkın soyundan olan kimse ve Moskof gâvuru" olarak tanımlıyor. TDK'ya göre Moskof'un anlamı "Acımasız, zalim" iken gâvur kelimesinin anlamları ise şöyle sıralanıyor, "Dinsiz kimse; Müslüman olmayan kimse; Merhametsiz acımasız; İnatçı."

KADIN: HİZMETÇİ BAYAN

TDK sözlüğünde "kadın" kelimesi de tartışmaların merkezinde. "Erişkin dişi insan" anlamının dışında "Hizmetçi bayan" diye de tanımlanan "kadın" sözcüğünün bir anlamı da "Analık ve ev yönetimi bakımından gereken erdemleri, becerileri olan."

TDK'nın Güncel Türkçe Sözlüğü'nde "müsait" kelimesinin karşısında yazan ilk anlam, "Uygun, elverişli". İkinci ve yıllardır tartışıldığı halde değiştirilmeyen ikinci tanımlama ise"Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın)"...

OĞLAN: SAPIK ERKEK

TDK'da ilk anlamı, "Erkek çocuk" olan "oğlan" kelimesinin dördüncü anlamında ise "Cinsel bakımdan erkeklerin zevkine hizmet eden sapık erkek" yazıyor.

Geçen aylarda büyük tartışmaya neden olan ve TDK sözlüğünde hâlen tartışmalı anlamlarıyla yer alan kelimelerden biri de "vazalak". Sözlükte "Geveze, sözünü bilmez, aptal, serseri" gibi anlamları olan kelime, Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü'nde ise "Alevi, Müslüman olmayıp öyle görünen, Oruç yiyen" diye tanımlanıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.