Hava Durumu

'Tehlike büyük, geri dönüş yok'

Mollaarap'taki heyelan bölgesinden incelemelerde bulunan Bursa Valisi İzzettin Küçük, "Buradaki kayma, akma riski yüksek boyuttadır. Onun için geri dönüşe müsaade etmeyeceğiz" dedi. Ev sahiplerine kira yardımı da yapılacağını belirten Küçük, bölgenin kentsel dönüşüme tabi tutulması gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 31.01.2018 20:12
Haber Güncellenme Tarihi: 31.01.2018 20:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
'Tehlike büyük, geri dönüş yok'

Bursa Valisi İzzettin Küçük ve Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali Uludağ'ın eteklerindeki Mollaarap Mahallesinde meydana gelen heyelan bölgesinde incelemelerde bulundu. Mahalle sakinleri tarafından gelen şikayetler sonucu bölgenin uzun süredir gözlem altında olduğunu belirten Küçük, "Geçtiğimiz haftadan itibaren tahliye çalışmalarını başlattık. 82 ailenin tahliyesi için tebligatlar gönderdik. Bu tedbiri almak zorundaydık. Malın telafisi vardır. Ancak canın telafisi yoktur. Tahliye ettiğimiz insanlar misafirhanelere ve otellere yerleşti. Fakat bu çözüm değildir. Buraya dönülmesine müsaade etmeyeceğiz. Tehlike devam etmektedir. Jeofizik araştırmalar yapıldı. Buradaki kayma riski yüksek boyuttadır" dedi.

POLİS MARİFETİYLE ÇIKARILACAK

Tebligata rağmen çıkmayanlar olduğunu ifade eden Küçük, "Onların şiddetle çıkmasını tavsiye ediyorum. Tehdidin boyutundan dolayı gerekirse polis marifetiyle çıkartacağız. Vatandaşlarımızın bir kısmı algılayamamış olabilir. Ama bize ulaşan raporlar bunun ciddi olduğu yönündedir" diye konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜM OLMALI

Yıldırım Belediyesi'nin hemen çalışmaya başladığını belirten Küçük, "Vatandaşların uzun süre misafirhane ve otellerde kalma imkanı yok. Yıldırım Belediyesi tahliye edilen bütün ailelere biner lira kira yardımı yapacak. 6 aylık peşin paraları verilecek. Benim kanaatim bu bölgenin kentsel dönüşüme tabi tutulmasıdır. Sadece bu tehdit ve tehlike altında olan değil, mahallenin tamamının bu kapsama alınması gerekiyor. Çünkü 1-2 sene sonra yamacın bir başka tarafından toprak kayması meydana gelecektir" ifadelerini kullandı.

ZEMİNDE AKMA OLABİLİR

Bu bölgenin zemin açısından riskli bir bölge olduğunu dile getiren Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali ise, "Bir haftadır iki türlü çalışma yapılıyor. Bir tanesi jeofizik dediğimiz sismik cihazlarla 35 metre derinliğe kadar zemin hareketlerini tespit etmek için yaptığımız bir hesaplama. Jeoteknik raporda daha derinlere 50-60 metrelere kadar sondaj yaparak yapılması gereken bir çalışma. Jeofizik raporumuzun verilerine göre burada bir tehlike söz konusu zeminde akmalar meydana gelebilir. Onun için bir taraftan da jeoteknik raporumuzun çalışmalarına devam edeceğiz" dedi.

TEDBİRİNİ ALACAĞIZ

Bölgenin acilen boşaltılması gerektiğini belirten Edebali, "Sonraki çalışmalarda güçlendirme iyileştirme veya kentsel dönüşüm çalışmalarını hep birlikte yapacağız. Yaklaşık 25 dönümlük bir alanı kapsıyor. Hatta tedbirini alacağız, arabaların bile girmesine müsaade etmeyeceğiz. Çünkü buradaki risk devam ediyor. Bu bölgeler riskli bölgeler, toprak hareketleri açısından buralarda yapılacak çalışmalarda düşük yoğunluklu koruma planları ile ilgili çalışabiliriz" ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.