Hava Durumu

TESAM Türkiye'nin geleceğine yön veriyor

TESAM'ın bu sene ikincisini düzenlediği Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi Uludağ Üniversitesi'nde başladı. İki gün sürecek organizasyonda alanında uzman 60 akademisyen Türkiye'nin ekonomik, sosyal ve siyasal düzlemde gelecekteki konumuna dair fikirlerini paylaşacak.

Haber Giriş Tarihi: 01.11.2017 18:15
Haber Güncellenme Tarihi: 01.11.2017 18:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
TESAM Türkiye'nin geleceğine yön veriyor

Mehmet Fatih DİL 

Türkiye Ekonomik Siyasal ve Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin (TESAM) Uludağ Üniversitesi katkılarıyla Bursa'da, "Türkiye nereye gidiyor" sloganıyla düzenlediği II. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi yapıldı. Organizasyonda, Türkiye'nin ekonomik, sosyal ve siyasal düzlemde  gelecekteki konumu, aralarında Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Hasan Köni, Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Önder Kutlu, Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Tayyar Arı'nın da olduğu 60 akademisyen tarafından enine boyuna tartışıldı.

Kongrenin açılış oturumunda konuşan TESAM Genel Başkanı İlyas Bozkurt, kurum olarak uzun dönemden beri Türkiye'nin 'gelecek vizyonu' projesi üzerinde çalıştıklarını hatırlatarak, İslam Medeniyeti'nin geçmişine de önemli atıflarda bulundu.

TESAM Başkanı İlyas Bozkurt

AKIL BİR GÜNEŞ GİBİDİR

Geleceğe dair projeksiyon yapabilmek için Türk ve İslam medeniyetlerinin tarihlerini çok iyi bilmek gerektiğini söyleyen Bozkurt "Geleceğe dair yapılacak planlamalar geçmişten ancak ilham alınarak gerçekleşebilir. Bugün baktığımızda  İslam dünyası 'majör medeniyet' özelliğini 1300'lü yıllardan itibaren kaybetmiştir. Neydi majör devlet? Kısaca özetlemek gerekirse bir toplumun bilim ve sanat üretmesi ve diğer medeniyetlere örnek olmasıdır. Yoksa dünya üzerinde tarih boyunca birçok medeniyet var olmuştur. Ancak majör medeniyetlere baktığımızda sayıları iki elin parmaklarını geçmez. Avrupa ise Martin Luther King'in kurduğu Protestanlıkla birlikte Rönesans ve reform hareketleriyle akla dönmüş. Şunu unutmayalım. Akıl bir güneş gibidir. Hangi ülkeye doğarsa o ülkeyi aydınlatır. Akıl toplumdan çıktığı andan itibaren o medeniyet sönmeye başlar. O yüzden akla, bilime, bilim adamına önem vermek çok önemlidir. Maalesef İslam medeniyetinin en büyük handikabı demin zikrettiğimiz yıllarda aklı bir köşeye bırakıp selefi akımlara kapılmasıdır." ifadelerini kullandı.

Kongrenin acilis oturumunda Uludağ Üniversitesi İİBF Dekani Tayyar Ari, Rektor Yardimcisi Mehmet Yuce, Kultur Üniversitesi'nden Hasan Koni ve Necmettin Rrbakan Üniversitesi'nden Önder Kutlu konusma yapti

GEÇMİŞE BAKARKEN HAMASETTEN UZAK DUMALIYIZ

İslam Medeniyeti'nin maalesef günümüzde çökmeye yüz tuttuğunu söyleyen Bozkurt," Onun için geçmişimize bakacağız. Ama geçmişimize bakarken objektif bakacağız. Hamasi yaklaşımlar bize hiçbir şey kazandırmaz. Tarihe bakarken başarıları göreceğiz. Ama geçmişteki hataları da fark edip ibret alacağız" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE YÜZÜNÜ NEREYE DÖNECEK?

TESAM Başkanı İlyas Bozkurt II. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi'nin içeriği hakkında da konuştu. Programda 12 oturum halinde Türkiye'nin dünü ve yarını hakkında önemli konuların tartışılacağını kaydeden Bozkurt " Türkiye Cumhuriyeti'nin gelecekteki pozisyonu ne olmalı? Bu soru günümüzde çok kritik. Çünkü şu anda çok önemli bir noktadan geçiyoruz. Bir yol ayrımındayız. Batıyla ilişkiler kötü duruma geldi. NATO'yla ipler gerilmek üzere. Burada ne yapmamız gerekiyor? Batı'yla devam mı? Devam edeceksek hangi şartlar altında devam edeceğiz? Onların bu düşmanca tavırlarına rağmen biz yine de AB'ye girmeye çalışacak mıyız?

Ya da kendimize yeni bir yol mu çizeceğiz? Şu an Rusya ve Çin önderliğinde kurulan Şangay beşlisi oluşumu daha mı hayırlı Türkiye için? Medeniyetler düzleminde yüzümüzü doğuya mı döneceğiz? Bunların enine boyuna tartışılacağını ümit ediyorum. Şunu hatırlatmakta fayda var. Türkiye Cumhuriyeti sadece Türklerin değil, tüm İslam dünyasının ümit ışığıdır. Güçlü bir Türkiye, güçlü bir Bosna Hersek demektir. Güçlü bir Türküye güçlü bir Filistin demektir. Azerbaycan demektir. O yüzden güçlü devlet güçlü medeniyet sloganıyla umuyorum çok önemli tartışmalar yaşanacak, önemli vizyonlar ortaya konacak bu kongrede. Bu işin teorik kısmı  bilindiği üzere TESAM gibi bilgi üreten kuruluşların görevidir. Sonrası ise siyasetçilere kalmıştır" ifadelerini kullandı.

TESAM Genel Koordintörü Yıldırım Deniz

DÜŞÜNCE ZİNDE TUTULMALI

Organizasyonun açılışında konuşan bir diğer isim ise TESAM Genel Koordinatörü Yıldırım Deniz idi. TESAM'ın kuruluşundan bu yana iki ana konu üzerinde çalışma yaptığına dikkat çeken Deniz "Bunlardan bir tanesi düşünce kuruluşu boyutu. Diğeri ise bunu besleyecek, zinde tutacak olan enstitü tarafı. Bu kapsamda bugün Türkiye'nin dört bir yanından gelen 60 hocalarımız Türkiye'nin gelecekteki konumu ne olmalı sorusuna kendi alanlarından bakış açıları getirecekler" ifadelerini kullandı.

Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Mehmet Yüce 

BÜYÜK BİR SİLKİNME YAPMAMIZ GEREKİYOR

Programın bir diğer konuşmacısı UÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce de Türkiye'nin dünyadaki yerinin farklı bakış açılarına göre değiştiğini söyledi. Kendi bakış açısına göre Türkiye'nin iyi bir noktaya doğru gittiğine işaret eden Yüce, "Türkiye bugün uyguladığı politikalar sayesinde, Balkanlar'da, Ortadoğu'da ve İslam coğrafyasında ben varım diyor. Bunun için, en azından küresel bir aktör haline gelebilmek için elinden gelen gayreti gösteriyor. Ben umutsuz değilim. Ancak çok büyük bir silkinme yapmamız gerekiyor. Çok çalışmamız gerekiyor. Bunun için bana göre tüm alt yapımız hazır. Bugün geldiğimiz dönemde kendi iç ve dış düşmanlarımızla uğraşırken elbette birtakım sıkıntılar yaşayacağız. Önemli olan köklerimizden doğabilmemiz için uygun zemin oluşmuş mudur? Buna bakmamız lazım. Çok şükür dipdiri bir şekilde ayaktayız ve daha da ileriye gideceğiz" diye konuştu

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.