Hava Durumu

Trump'ın Suriye'de yeni planı! ABD askerlerinin yerine Mısır ve BAE geliyor...

ABD Başkanı Trump'ın 14 Aralık'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan'la telefon görüşmesi sırasında aldığı 'Suriye'den tümüyle çekilme' kararını aylara yayarak gerçekleştirmeye ikna olduğuna dair haberler gelirken, Amerikan askerlerinin ayrılacağı Suriye'nin kuzeydoğusuna Arap ülkelerini konuşlandıracağı öne sürüldü.

Haber Giriş Tarihi: 02.01.2019 14:03
Haber Güncellenme Tarihi: 02.01.2019 14:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Trump'ın Suriye'de yeni planı! ABD askerlerinin yerine Mısır ve BAE geliyor...

İsrailli istihbarat sitesi DEBKAfile, son günlerde Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) askeri yetkililerin Münbiç'i ziyaret ettiği iddiasına yer verdi. Bir tür Arap NATO'su kurdurma çabasındaki Trump, daha önce Suriye'de ABD'nin rolünü devralmanın Arap ülkelerinin görevi olduğuna dair açıklamalar yapmıştı.

BÖLGEDE İNCELEME YAPTILAR

ABD'nin çekilmeye, Türkiye'nin girmeye hazırlandığı, bunun üzerine terör örgütü YPG'nin omurgasını oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) Suriye hükümet güçlerini davet ettiği Münbiç'e Debka'nın haberine göre Mısır ve BAE askeri yetkilileri de çıkarma yaptı. Kentin içini ve eteklerini turlayan iki Arap ülkesinin yetkilileri, ABD ve YPG mevzilerinde incelemelerde bulundu, çekilecek güçlerin yerine kendi askerlerinin nasıl konuşlanabileceğine dair notlar aldı.

HAVADAN KORUMA SÖZÜ

Debka, madalyanın diplomatik yüzünde, Beyaz Saray'ın BAE Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Ziyad (BbZ) ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ile sürekli görüşme halinde olduğunu kaydetti. Buna göre iki lidere, YPG'nin Türkiye'ye karşı korunma talep ettiği Münbiç'teki Amerikan mevzilerini devralmalarını teklif eden Trump, Rusya, Suriye ve Türkiye'nin olası saldırılarına karşı ABD'nin havadan koruma sağlayacağı garantisini sunuyor.

ESAD HOŞ KARŞILAYABİLİR

Debka, Sisi'nin 4 yıllık iktidarı boyunca Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın tarafını tutmuş tek Arap lideri olduğundan, Suriyeli subayların da yanlarında görevlendirilmesi halinde Mısır askerlerinin Münbiç'e konuşlanmasına izin verebileceği görüşünü ortaya attı. İsrailli istihbarat sitesine göre Esad, Şam'da büyükelçiliğini yeniden açan ilk Arap devleti BAE'nin varlığını da hoş karşılayabilir, hatta Suriye'nin yeniden inşasının devasa faturasına BAE'nin ortak olabileceği düşüncesiyle memnuniyet duyabilir.

ASKER GÖNDEREBİLİR

Münbiç için Mısır-BAE güçlerine onay verilmesi halinde Suriye'nin Irak sınırı gibi diğer bölgelerine de karışık Arap güçlerinin konuşlanmasının önünü açabileceğini ileri süren Debka "Trump yönetiminin planları olgunlaşırsa, Suudi Arabistan, Fas, Cezayir gibi ülkeler İran güçlerini kök saldıkları kilit bölgelerden kovalamak üzere asker gönderebilir" iddiasında bulundu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.