Hava Durumu

Trump'tan dünyaya önemli mesaj: Bu gerilimde Erdoğan'ın suçu yok

G-20 kapsamında Japonya'da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump'la görüştü. Görüşmede S-400 gerilimi ele alındı. Trump, Türkiye'ye yaptırım konusunda, "Türkiye'ye adil davranılmadı. Son derece karmaşık bir durum. Görüşüyoruz. Farklı çözümleri değerlendiriyoruz" ifadelerini kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 29.06.2019 08:32
Haber Güncellenme Tarihi: 29.06.2019 08:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Trump'tan dünyaya önemli mesaj: Bu gerilimde Erdoğan'ın suçu yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Japonya'nın Osaka kentinde düzenlenen G-20 Liderler Zirvesi kapsamında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump ile bir araya geldi.

Görüşmenin ana gündem maddelerini ise S-400 gerilimi ve Suriye ile Münbiç'teki son gelişmeler oluşturdu. Görüşme yaklaşık 40 dakika sürdü.

G20 Zirvesi'nin ardından değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "S-400 iş bitti" açıklamasını yinelerken, "Yaptırım söz konusu olmayacağını Trump'tan duymuş olduk" dedi.

Japonya'daki G20 Liderler Zirvesi'ni bir basın toplantısıyla değerlendiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önemli mesajlar verdi. S-400'lerle ilgili Rusya'yla tüm anlaşmaların bittiği ve alışverişin teslimat safhasına geldiğini bir kez daha hatırlatan Erdoğan, hava savunma sistemi alımı konusunda Obama döneminde ABD'ye başvurulduğu ve red cevabı alındığını hatırlattı. ABD ile yaşanan S-400 krizinden çıkış yolunun geniş çaplı olarak zirvede ele alındığını kaydeden Erdoğan, "Yaptırımlar konusunda Sayın Trump yaptığı açıklamada, bu konuya açıklık getirdi. Böyle bir şeyin olmayacağını da kendisinden özellikle duymuş olduk. Bunun yanında da biz Amerika ile stratejik ortağız. Stratejik ortak olarak da bizim atacağımız bu adımlarda Türkiye'nin egemenlik haklarına birilerinin müdahale etme gibi bir yetkisi de yoktur, bunu da herkesin bilmesi lazım" dedi.

"KONU TAHKİM MAHKEMESİNE GİDER"

F-35 projesinde Türkiye'nin ortak üretici olduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Toplamda 116 F-35 alacağız ABD'den. Bunların 4 tanesi teslim edildi. Ödeme planımız başlamış, ödemeler yapılıyor. Ama böyle altta birilerinin yaptığı açıklamalar Sayın Başkanın yaklaşımlarıyla hiç örtüşmüyor. Bunların da bizim ikili ilişkilerimizi ben bozmayacağına inanıyorum ve yola da bu kararlılıkla devam ediyoruz. Zaten 1.25 milyar doları ödedik şimdiye kadar. Sıkıntı çıkarsa meseleyi uluslararası tahkim mahkemesine götürürüz" ifadelerini kullandı.

"KATİLLER İSTANBUL'DA YARGILANMALIDIR"

BM ile çalışarak Cemal Kaşıkçı cinayetinin üzerinin örtülmesine izin vermediklerini söyleyen Erdoğan, "Geçen haftaki BM raporu cinayetle ilgili birçok gerçeği açıkça ortaya koyuyor. BM Raportörü'nün raporun arkasında durarak gerekli adımları atmasını bekliyoruz. Yargılanmaları gereken yer İstanbul'dur. Çünkü suçun işlendiği yer İstanbul'dur" diye konuştu.

"HASSASİYETİMİZİ KORUYACAĞIZ"

Rusya Lideri Putin'le yaptığı görüşmede İdlib'teki son durumun da ele alındığını kaydeden Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Türk gözlem kulesine rejim güçeri tarafından gerçekleşen saldırı sonucu bir askerimizin şehit olduğunu hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Şu anda bir sükunet söz konusu. Bunları asla beklemiyoruz, bir daha olmaması gerekir. Bu gözlem kulelerinin varlığı İdlib'in korunmasıdır, bölgenin korunmasıdır. Bu konudaki hassasiyetimizi de sonuna kadar özellikle koruyacağız" dedi.

TRUMP: TÜRKİYE'NİN SUÇU YOK 

G20 Liderler Zirvesi sonrası konuşan ABD Başkanı Trump ise, Türkiye ile yaşanan  S-400 krizine değindi. Problemin baş sorumlusu olarak selefi Obama yönetimini hedef gösteren ABD Başkanı,  "Bu gerilimde Erdoğan'ın suçu yok. Ben iyi anlaşıyorum ve ona adaletsiz davranıldığını düşünüyorum" dedi.

Konuşmasında Türkiye ile yaşanılan S-400-F-35 krizine değinen Trump, suçu Obama yönetimini attı. ABD Başkanı, "Türkiye (eski başkan Barack) Obama yönetimi sırasında bizim Patriot füzelerimizi almak istedi ama satmadılar. Müttefikimiz olmasına rağmen, büyük ordusu olmasına rağmen hiç adil değildi, Patriot almak istedi ama Obama 'hayır' dedi. Sürekli 'hayır' dediler. Ve savunması için ihtiyacı vardı. Sonra Rusya'ya gittiler, S-400 aldılar. Çünkü Patriot almasına izin vermediler" dedi.

"BU HİÇ ADİL DEĞİL"

Bu sebeple Türkiye'nin daha önce sipariş ettiği 116 F-35 savaş uçağını almakta sıkıntı yaşandığını hatırlatan Trump, "Bunun o kadar da iyi olmadığını düşünüyorum. Çok para verdiler, anlaşma yapıp aldılar. Ve daha da almak istiyorlar. Şimdi de parasını ödediği uçakların teslimatını istiyor. Şirketimize para ödediler. Bu hiç adil değil. Cumhurbaşkanı Erdoğan benim bakış açımla çok çetin biri. Bu gerilimde Erdoğan'ın suçu yok. Ben iyi anlaşıyorum ve ona adaletsiz davranıldığını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

"KUZEY KORE TARAFINA GEÇEBİLİRİM"

Kuzey Kore ile yaşanan nükleer silah gerilimi hakkında, Kim Jong-Un'dan iyi sinyaller aldığını söyleyen Trump, "Yarın Kore sınırındaki silahsızlandırılmış bölgeye gideceğim. Kuzey Kore'den olumlu bir mesaj aldım ama görüşmenin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini bilmiyorum. Sınırda Kim ile görüşürsem Kuzey Kore tarafına geçmekten rahatsızlık duymam" diye konuştu.

"BİRLİKTE HARİKA İŞLER ÇIKARABİLİRİZ"

Trump, Rusya hakkında da olumlu mesajlar verdi. Rusya lideri Vladimir Putin'le harika bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyleyen Trump,  "ABD ile ticaret yapmak istediklerini düşünüyorum, Birlikte harika iş çıkarabiliriz. Rusya ile çok az ticaret yapıyoruz ki bu çok saçma" dedi.

Öte yandan Çin'le yaşanan ticaret savaşına değinen Trump, ülkesinin Çin'e halihazırda getirdiği gümrük vergilerinin kalacağını ancak  getireceklerini söyledikleri ek vergilerin şimdilik uygulanmayacağını söyledi. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.