Hava Durumu

Türk dizileri Amerika'da rekor kırıyor

Dünyayı kasıp kavuran Türk dizileri, Güney Amerika'da ünlü Brezilya dizilerini dâhi gölgede bıraktı.

Haber Giriş Tarihi: 05.09.2017 15:17
Haber Güncellenme Tarihi: 05.09.2017 15:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Türk dizileri Amerika'da rekor kırıyor

Türk dizileri son yıllarda ülkenin önemli ihracat kalemlerinden biri haline gelirken, bu durum Güney Amerika'ya da yansımaya başladı. Latin Amerika'da fenomenleşen Türk dizi macerasını anlatan TİKA Kolombiya Direktörü Doç. Dr. Mehmet Özkan, ''Aşk-ı Memnu' ile başlayan Türk dizi furyası 'Fatma Gül'ün Suçu Ne?', 'Kara Para Aşk', 'Elif'', 'Küçük Gelin' ile davam etti. Şu an 'Süleyman' (Muhteşem Yüzyıl) dizisi reyting rekorları kırıyor. Özellikle Paraguay'da üç tane Türk dizisi gösteriliyor. Bu üç dizi de reyting sıralamasında ilk üçe giriyor. Yani güneyden kuzeye kıtanın her tarafında Türk dizisi izleniyor. Hatta bu dizileri izlemeyen kalmadı diyebiliriz" bilgisini paylaştı. Özkan, Türkiye'de etik eleştirilere maruz kalan dizilerin "ahlaklı" olarak tanımlanmasının Latin Amerikan pembe dizileri ile karşılaştırılmasından kaynaklandığını da belirtti.

ÇEKİCİ NOKTASI AHLAKLI OLMASI

Kıta halkına, "Neden Türk dizilerini izlediklerini" sorduklarında, ''Çoluk-çocukla oturup izleyebiliyoruz'' yanıtını aldıklarını anlatan Özkan, ''Cinsel içerikli görüntüler yok, şiddet yok. Aşk var, duygusallık var. Hayatın içinden hikâyeler. Toplumun geneline 'narko-trafik', 'polisiye' ve 'cinsel' içerikli klasik temalar artık eskisi gibi cazip gelmiyor. Bir önemli nokta ise şu; Latin Amerika da Türkiye gibi toplumsal bir değişim yaşıyor. Onlar da benzer hızlı bir modernleşme yaşıyorlar. Aile kavramı, kadın-erkek ilişkileri, aşk temaları onları çok etkiliyor. Kendilerinden çok şey buluyorlar. Belki de onlara cazip gelen şey bu" ifadelerini kullandı.

ORTAK PROJELER YOLDA

Türk dizilerinin Latin Amerika'da fenomenleşmesinin Türk ve Latin Amerikalı yapım şirketlerini de harekete geçirdiğini söyleyen Özkan, bu şirketlerin ortak yapım için kolları sıvadıklarını vurguladı. Halihazırda Brezilyalı bir yapımcı grubu ile bir Türk yapım şirketinin ortak dizi projesine imza attığını kaydeden Özkan, ''Bu ortak yapım dizi Brezilya'da yayınlandı ve bayağı da popüler oldu. Brezilya gibi birçok kıta ülkesi 'Her tür kolaylığı sağlayalım, Türkler gelsin dizi yapsın, dostluğumuz daha da pekişsin' diyorlar. Bu kıtada inanılmaz bir reklam Türkiye için" değerlendirmesinde bulundu.

TURİST SAYISI İKİYE KATLANDI

Latin Amerika'da hızla artan ''olumlu Türkiye algısını'' TİKA olarak daha da geliştirmeye çalıştıklarını söyleyen Özkan, ''Kıta ile Türkiye arasındaki ilişkileri kurumsal anlamda ve daha mantıklı bir çerçeveye oturtmaya çalışıyoruz. Bunun en somut karşılığı ise 5-6 yıl içinde Türkiye'ye gelen Latin Amerikalı turist sayısını ikiye katlamak oldu" şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.