Hava Durumu

Türk Metal'den eylem kararı

Türk Metal Sendikası ile MESS arasında sürdürülen toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşma sağlanamadı ve uyuşmazlık tutanağı tutuldu.  Bir dizi eylem kararı alan Türk Metal Sendikası fazla mesaiye kalmama eylemi başlattı.Toplu sözleşme görüşmeleri otomotiv ve beyaz eşya başta olmak üzere metal işkolunda 50 bini Bursa'da olmak üzere  130 bin işçiyi kapsıyor.

Haber Giriş Tarihi: 01.12.2017 17:23
Haber Güncellenme Tarihi: 01.12.2017 17:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Türk Metal'den eylem kararı

H. Gül KOLAYLI

Türk Metal Sendikası tarafından aralarında Bursa'nın da olduğu 30 ilde eş zamanlı olarak ortak basın açıklamasında MESS kınandı.  Bursa'da Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası  (MES S)Bölge Temsilciliği hizmet binası önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına Türk İş Bölge Temsilcisi Sabri Özdemlr, Türk Metal Sendikası 3 No'lu Şube Başkanı İsmail Türk ile Tofaş Şube Başkanı Şakir Çan'ın yanı sıra fabrika temsilcileri de katıldı.

DAYATMALAR DEVAM EDERSE...

Ortak basın açıklamasını okuyan Şakir Çan,  Türk Metal Sendikası ile MESS arasında 5 Ekim 2017 tarihinde başlayan ve düne kadar devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlandığını belirtti.  30 Kasın 2017 tarihinde toplanan Türk Metal Sendikası Başkanlar Kurulu'nun yayınladığı bildiride MESS'in dayatmalarının devam etmesi halinde etkin ve yaygın eylemlerin başlayacağının ilan edildiğine dikkat çeken Çan sözlerini şöyle sürdürdü: "Buna rağmen MESS umursamaz ve uzlaşmaz tutumunu sürdürmüş, çalışma barışını ve sosyal diyalogu hiçe sayarak sürecin tıkanmasına neden olmuştur. Türk Metal üyesinin emeğini, alın terini hiçe sayan MESS bütün çağrılarımıza, uyarılarımıza rağmen adına kırmızı çizgi dedikleri dayatmaları sendikamıza karşı masaya getirmiş, önerdikleri ücret artışı ile önümüzdeki günlerde başlatacağı eylemlerin fitilini ateşlemiştir."

EKMEĞİMİZ ONURUMUZDUR

Türk Metal Sendikası'nın kararlı olduğunu belirten Çan, 1 Aralık tarihinden itibaren MESS'e bağlı tüm işyerlerinde işçilerin fazla mesaiye kalmayacağını söyledi. Çan "Hiçe sayılan emeğimizin değeri anlaşılana kadar alın terimizin karşılığı verilene kadar fazla mesailer kaldırılmıştır. Başkanlar Kurulu'nun da açıkladığı gibi, önümüzdeki haftadan itibaren etkili ve yaygın eylemler başlatılacaktır. Kimse unutmasın ki, emeğimiz ve ekmeğimiz bizim onurumuzdur. Onurumuzu kimseye çiğnetmeyiz. Bu çelengi Türk işçisinin emeğini hiçe sayan anlayışı protesto etmek için buraya bırakıyoruz ve bir kez daha haykırıyoruz. İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız" dedi. Ardından da Türk İş Bursa Bölge Temsilcisi Sabri Özdemir ile Türk Metal Şube Başkanları hep birlikte MESS binası önüne siyah çelenk bıraktı. Basın açıklaması olaysız sona erdi.

ÜCRETTE UZLAŞI YOK

Öte yandan Türk Metal Sendikası Genel Merkezi tarafından yapılan açıklamada ise görüşmelerde 6 oturumda 55 maddenin kabul edildiği, ücret ve maddi sosyal hakların da yer aldığı 50 madde ve 3 yönetmelikte uzlaşma sağlanamadığına dikkat çekildi. Sendikanın önerisinin ilk 6 ay için ilk 6 ay için 1 Mart 2017-31 Ağustos 2017 tarihleri arasındaki enflasyon oranında artış, sosyal haklara ise yıllık enflasyon oranında artış olduğuna yer verilen açıklamada uzlaşmazlığın ise işverenin tutumundan kaynaklandığı öne sürüldü.

EYLEMLER ARTARAK SÜRECEK

Türk Metal Başkanlar Kurulu'nun açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "Türk Metal, MESS'in uzlaşmaz tutum ve yaklaşımına karşı, yasal ve meşru eylemleri ortaya koymaktan çekinmeyecektir. Sendikamız ilk olarak aldığı kararla, uyuşmazlığın tutulduğu bugünden itibaren, işyerlerinde fazla mesaiye kalmayacaktır. Türk Metal Sendikası, bundan sonraki etkili ve yaygın eylemlerin önümüzdeki haftadan itibaren başlayacağını ve bu yasal ve meşru eylemlerin, sonuç alınıncaya kadar artarak devam edeceğini üyelerimize ve kamuoyuna ilan etmektedir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.