Hava Durumu

Türkiye bu görüntüleri konuşuyor: Kıymanın rengi gitti...

Sosyal medyada bir vatandaş,  marketler zincirinden aldığını ileri sürdüğü kıymanın içinde gıda boyası olduğunu söyledi.  Videoda kıymayı, bir bardak suyun içine koyan vatandaş, kıymanın kırmızı renginin gittiğini belirtti. Video, sosyal medyada hızla yayıldı, çok sayıda yorum yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 06.01.2019 17:30
Haber Güncellenme Tarihi: 06.01.2019 17:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Türkiye bu görüntüleri konuşuyor: Kıymanın rengi gitti...

Türkiye'de çok sayıda şubesi olan bir market zincirinden kıyma alan vatandaş, aldığı ürünü bir bardak suyun içine koyup o anları videoya çekti. Görüntülerde, kıymanın kırmızı rengi giderken geriye renksiz bir et kaldığı görüldü. Ekşisözlük dahil birçok mecrada konuyla ilgili yorumlar yapıldı.

Yorumlardan bazıları şöyle:

-"Birkaç ay önceki ucuz et furyasına kanıp alayım bir tane dedim. Kavurdum böyle rezillik yok kırmızı etten başka her şeye benziyor tadı. Cidden düzenli olarak bu emin markasından alan var mı merak etmekteyim."

-"Sahte midir değil midir bilmiyorum da babam bir iki kere aldı bundan tadı ve kokusu berbat. Üzerinde dana kıyması yazıyor ama ben koyun kokusu aldığıma emindim. Kim bilir belki de yanıldım, koyun değil de kimyasal madde kokusudur o."

-"Bir kere almış bulunmuştum bu şeyi. Kıyma tadıyla alakası yok. Hatta herhangi bir tadı da yok. Sakatat lezzetlidir, yağlı olur. Bu soya falan muhtemelen demiştim o zaman."

-"Hayvanın kıkırdağı, toynağı, gerisi berisi ne varsa çekilip yapılıyor o ucuz kıymalar. Üzerinde 'karkas etten üretilmiştir' şeklinde bir ibare oluyor. İşte o karkas et dediği bu hayvanın ıvırı zıvırı. Aslında sahtekarlık değil, adamlar üstüne yazmış kocaman, biz incelemeden alıyoruz."

ELEŞTİRENLERİN DIŞINDA DA YORUMLAR YAPILDI

Bazı kullanıcılar ise, marketlerde yer alan ürünlerin içeriği hakkında yanlış yorumlar yapıldığını savundu:

-"Nitrit tuzu nedir? Bence bir araştırın. Salam ve sosisleri kıyma haline getirin ve suya koyun. Aynı olayla karşılaşacaksınız. Peki ne işe yarıyor bu nitrit tuzu?

Bakteri üremesini engelliyor ve etin kararmasını önlüyor. Aynı zamanda etin böyle pembiş pembiş olmasını sağlıyor.

Cahillik kötü bir durum ama öğrenmek için araştırın. Sazanlama atlamadan önce bir araştırın az araştırma isteğiniz olsun hemen pat diye atlamayın her gördüğünüze."

-"Dondurulup çözülmüş çekilmiş kıymanın suya verdiği madde miyoglobindir, etin paketinde görüp kan sandığınız kırmızı sıvının ta kendisidir. Gıda boyası falan değildir. Donan kas hücreleri dondurulmuş şişe gibi patlar, tadı değişir, içindeki renk pigmentlerini de dışarı verir. Etin dokusundan da dondurulup çözüldüğü anlaşılmaktadır. Önce süt patlatma, şimdi bu, eline kamera alan bilim adamı oldu anasını satayım.

Bu arada bütçe modunda değilseniz paketlenmiş kıyma alınmaz, kıyma görerek çektirilir. Bu kıymanın içinde sığır derisi olup olmadığını bilemeyiz yani. Ama sığır derisi de kötü bir şey değildir, dedelerimiz Sarıkamış'ta Yemen'de gayet çarık yiyerek hayatta kalmışlardır. Neyse dondurulmuş köfte kıyma gibi şeylerde de bilindik markaları tercih edin, çünkü denetimlerin yanısıra rakip firmalar birbirlerinin açığını çıkarmak için düzenli olarak birbirilerinin ürününü teste göndermektedir (içerden bilgi). Kimse böyle bir skandalı göze alamaz."

-"Herkes et profesörüymüş meğerse ben ne cahilmişim dediğim başlık. Konu ne olursa olsun bir bardağa su koydu eti attı diye hemen bu deneye(!) atlamamak lazım. En basitinden kontrollü deneye benzer(başka bir ete de aynı şeyi uygulamak) bir şey olsaydı bari. Hadi bunu da yaptık diyelim.

Yine en basitinden başka bir boya maddesi olsa suda çözünmeyebilirdi. Öyle kolay değil bir şeye deney demek, peşinden gitmek ama ekşi gömme tipi koşuyor benim merak ettiğim şey 'neden şimdi?' Herhalde poşet hırsından oldu yıllardır satılan şeydi bu sonuçta."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.