Hava Durumu

Türkiye nereye gidiyor?

Türkiye Ekonomik Siyasal ve Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin (TESAM) Bursa'da "Quo Vadis Türkiye?" (Türkiye nereye gidiyor?) başlığıyla 1 Kasım'da (Yarın) düzenleyeceği II. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi hakkında Genel Koordinatör Yıldırım Deniz'den bilgi aldık.

Haber Giriş Tarihi: 31.10.2017 08:11
Haber Güncellenme Tarihi: 31.10.2017 08:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Türkiye nereye gidiyor?

N.Nuri YAVUZ 

"Quo Vadis Türkiye?" Nedir?

Kongrenin teması olan bu cümlenin Türkçe karşılığı "Türkiye nereye gidiyor?"

Hangi dil bu?

Latince.

Neden böyle bir tercihte bulundunuz?

Akademi kurulumuzdan bir hocamızın önerisiyle ilgi ve dikkat çekeceği düşüncesiyle bu dili kullandık.

Gerçekten de ilgi çekici olmuş. Bu kongreyle neyi amaçlıyorsunuz?

Türkiye'nin medeniyetler düzeyinde ekonomik, siyasal, sosyal ve güvenlik boyutları ile gelecekte kendisini nerede konumlandıracağına dair uzman akademisyenlerin öngörülerini paylaşmasına olanak sağlamak.

Temayı nasıl belirlediniz?

Son dönemde gündemde olan bir konu. Medeniyetler düzleminde Türkiye'nin yeri doğu mu olacak, batı mı olacak? Ülke olarak bir tercih durumundayız. Bir tarafta Batı, Avrupa Birliği var. Tanzimat'tan bu yana kapısını zorladığımız, 1950'lerde başvurduğumuz ve yarım asırdır üyesi olmaya çalıştığımız AB ve NATO ile bir parçası da olduğumuz Batı. Diğer tarafta ise Asya bölgesinin hâkim iki gücü olan Rusya ve Çin'in domine ettiği Avrasya var.

TESAM  Genel Koordinatörü Yıldırım Deniz

Nerede düzenlenecek?

Uludağ Üniversitesi Mete Cengiz Kültür Merkezi salonları kullanılacak.

Kongrede kaç oturum düzenlenecek?

Farklı başlıklarda toplam 12 oturum gerçekleştirilecek.

Biraz da oturum başlıklarından bahseder misiniz?

"Türkiye'nin geleceğinde dinin yeri", "Türkiye Orta Doğu ilişkilerinin geleceği", "Türkiye'nin geleceği ve hukuk", "Türkiye ve İran", "Türkiye-AB ilişkilerinin geleceği", "Türkiye'ye göç ve mülteciler", "Türkiye Avrasya ilişkilerinin geleceği", "Göç ülkesi Türkiye", "Türk kamu yönetiminin geleceği", "Türkiye'nin geleceği ve ekonomik boyut", "Türkiye ve bölgesel çatışmalar"

Kongrede konuşmacıları nasıl belirlediniz?

Kongreye yaklaşık yüze yakın bildiri geldi. Akademik kurulumuzun değerlendirmesi sonrası bu başlıklarda bir eşleştirme yapıldı. Farklı ülkelerden ve Türkiye'nin farklı şehirlerinden 60 akademisyen kongrede yer alacak.

Kongre artık turizm unsuru haline de geldi. Bu noktada siz nasıl bir yöntem geliştirdiniz?

Kongreye katılacak akademisyenlerden birçoğu belki daha önce Bursa'ya hiç gelmedi belki bir daha da gelme şansları olmayacak. Biz, TESAM olarak bu akademisyenleri Bursa'da ağırlıyoruz. Bursa gezisi yapıyoruz. Bu yönüyle kent turizmine de katkı sağlamayı amaçlıyoruz.

Kongre neticesinde bir bildiri yayınlayacak mısınız?

Hocalarımızın programda sundukları bildiriler bir kitap haline getirilecek. Hem basımı yapılacak hem de internetten yayınlanacak.

Kongrede TESAM'a destek sağlayan kurum kuruluş var mı?

TESİAD, Uludağ Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Osmangazi Belediyesi ve Nilüfer Belediyesi kongrenin destekçi kuruluşlarıdır.

Kongreler genelde izleyici ya da takipçi bulmakta zorlanır. Siz bunun için ayrı bir yöntem geliştirdiniz mi?

TESAM olarak biz, programlarımıza güncel ve kritik konuları seçiyoruz. Böyle olunca da vatandaşın ilgisi üst düzeyde oluyor. Birçok akademisyenden ben şu ifadeyi duydum; "Biz daha önce böyle dolu bir salona konuşmadık." TESAM olarak düzenlediğimiz programlarda biz hiç sıkıntı yaşamadık.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.