Hava Durumu

Türkiye'nin ilk Mısır bilimcisi Perihan Sadıkoğlu, Bursa'da yeni kitabını tanıttı

Türkiye'nin ilk Mısır bilimcisi ve ressam Perihan Sadıkoğlu, geçtiğimiz günlerde Bursa Güzel Sanatlar Birliği Derneği'nin düzenlediği söyleşiye,  yeni çıkan kitabı 'Peri'nin Hiyeroglif Günlüğü' ile konuk oldu.

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2018 15:41
Haber Güncellenme Tarihi: 18.05.2018 15:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Türkiye'nin ilk Mısır bilimcisi Perihan Sadıkoğlu, Bursa'da yeni kitabını tanıttı

Perihan Sadıkoğlu, Güzel Sanatlar Birliği Derneği üyeleriyle Hakimevi'nde bir araya gelerek, sanat yaşamı ve Mısır bilimi üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirdi. Sadıkoğlu konuşmasında, Türkiye'de genelde pek üzerinde durulmamış olan Mısır sanat ve bilimiyle derinlemesine yaptığı çalışmalar hakkında bilgi vererek, "2003 yılında yüksek lisans tez konumu Antik Mısır olarak seçmemle başlayan yolculuğum, 2007 yılında Antik Mısır Sanatı ve Tarihsel Akıştan Günümüze Etkileri isimli kitaba dönüştü. Temel de akademik çevreler için yazılan kitabımla yolculuğumun son bulduğunu düşünmüştüm ancak gençlerin yoğun ilgisi karşısında Mısır bilimi yolculuğum gerçek anlamda başlamış oldu" dedi.

ANTİK MISIR'DAN GÜNÜMÜZE EFSANELER

Perihan Sadıkoğlu, Peri'nin Hiyeroglif Günlüğü'nü Mısır bilimci olmak isteyen çocuklara bir rehber olsun ve şimdiden hayatlarında bir tasarım yapsınlar diye hazırladığına dikkat çekerken, kitabı okumak için Mısır bilimi ile ilgili herhangi bir temel bilginin ya da deneyin olmasına gerek olmadığını vurguladı. Kitabın içeriği hakkında bilgi veren Sadıkoğlu, "Ana karakterimiz Peri; teyzesi Nefes ile olan güçlü bağı, arkadaşlarıyla kurduğu sekiz kişilik Mısır bilimi Kulübü ve Mısırlı Maha ile mektupla başlayan dostluğu çerçevesinde Mısır ilgisini büyülü bir maceraya dönüştürüyor. İlk Mısırlı Sindrella masalından, yine bu medeniyeti şekillendiren iyilik kötülük hikâyesinin başlangıcı Osiris -İsis masalıyla Antik Mısır'dan günümüze gelen efsanelerle gizemli bir dünyaya yolculuk yaparken, II.Ramses ve Nefertari'nin büyük aşk hikayesinden ilham alan Nefes ile Demir'in aşkına da tanıklık ediyorsunuz. Okuyucularımız, Mısır yazısı hiyerogliflerin emojilere dönüşmesi gibi kitabın her sayfasında Mısır hakkında başka bir pencere aralarken; içindeki karakterlerle birlikte merak edip araştırmayı, araştırarak soru sormayı, düşünmeyi ve en önemlisi de yaratıcılığın önemini anlamaya da bir yolculuk yapacaklar" diye konuştu.

(Perihan Sadıkoğlu, Bursa Güzel Sanatlar Birliği Derneği Başkanı Ayfer Demircioğlu, Dernek Onur Üyesi Halim Çeliker ve Dernek Üyeleri ile bir araya gelerek keyifli bir söyleşiye imza attı.)

MISIRBİLİMİ KÜRSÜSÜ KURULSUN

Türkiye'de hala Ejiptoloji yani Mısır bilimi kürsüsünün kurulamadığına dikkat çeken Sadıkoğlu, en büyük amacının üniversitelerde ejiptoloji ile ilgili çalışmaların yapılması ve Mısır'daki Mısır bilimcilerle dünyadaki Mısır bilimcilerin Türkiye'deki uzmanlarla birlikte ders vermeleri olduğunu belirtti.  Sadıkoğlu, "Mısır bilimine gerçek anlamda ilgi duyulduğunda ve araştırıldığında ülkemizde çok önemli gelişmelere sebep olacağına yürekten inanıyorum. Yeter ki buna yürekten inanan kişilerle, uzmanlarına da danışarak küçük ama kararlı adımlarla ilerleyebilelim" dedi.

'PERİ'NİN HİYEROGLİF GÜNLÜĞÜ' ARKA KAPAK YAZISI

"Perihan Sadıkoğlu bizi bu kitabı ile büyülü bir dünyaya götürüyor. Dünya tarihinin en büyük uygarlıklarından Mısır'a bir yolculuk yapmaya ne dersiniz? Hem macera tadında sürükleyici bir roman okuma imkânınız var hem de bu çarpıcı tarihi öğrenme. Daha Ne duruyorsunuz? -Mario Levi"

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.