Hava Durumu

Üst üste gelen zamların ardından sigarada taban fiyat belli oldu

Bazı Mallara Uygulanacak Özel Tüketim Vergisi Hakkındaki Kararın Yürürlüğe Konulması Hakkında Karar, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tütün ürünlerine uygulanan asgari maktu vergi tutarlarında artış yapıldı. Peki ÖTV düzenlemesi sigara satışlarına yansır mı?

Haber Giriş Tarihi: 15.08.2019 18:31
Haber Güncellenme Tarihi: 15.08.2019 18:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Üst üste gelen zamların ardından sigarada taban fiyat belli oldu

Bloomberg HT'nin haberine göre, Everest Yeminli Mali Müşavirlik Kurucu Ortağı Fedai Aydın, sigaradan alınan maktu vergi oranının artırılmasının bütçe gelirine olan etkisini, "Vergi oranının arıtılması bütçe gelirine olumlu yansıyacaktır; çünkü paket başına yapılacak yaklaşık 2.50 TL'lik artış doğrudan Hazineye girecek bir para olacaktır. Bugün yayımlanan kararla asgari maktu vergi tutarında yapılan yüzde 35 artış fiyatlara en az 2.5 TL olarak yansıyacaktır" şeklinde yorumladı.

Aydın ayrıca, "Fakat bu zam 12 TL'nin üzerinde satılan sigaraları etkilemeyecektir. Bu düzenleme ile sigarada taban fiyat 12 TL olacaktır" dedi.

Sigaradan alınan maktu vergi tutarının enflasyon etkisine de değinen Aydın, bu etkinin yüksek olacağını belirterek, "Temmuz başında özel tüketim vergisi kanununa bağlı olarak halihazırda maktu vergi tutarları yeniden değerleme oranında artırılmıştı ancak bazı sigara firmaları bunu fiyatlarına yansıtmadı onun üzerine böyle bir artış yapıldı. Bu artış yapıldığı zaman enflasyona 0.70 puan civarında katkı yapacağı düşünüldü. Bu sefer de 0.50 puanlık bir artış olacağını öngörüyorum" dedi.

Son olarak 2 Ağustos tarihinde sigaraya 1 ile 3 TL arasında zam yapılmıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.