Hava Durumu

Uykusuzluk aşkı öldürüyor!

Uyku apnesi son yıllarda en sık görülen rahatsızlıklardan biri... Tedavi edilmediğinde depresyona ve cinsel sorunlara neden oluyor, hatta kalp krizine yol açarak ölüme davetiye çıkarıyor. VM Medical Park Bursa Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ramazan Köylü, hastalığın belirtileri ve tedavisiyle ilgili önemli bilgiler verdi.

Haber Giriş Tarihi: 14.03.2018 14:38
Haber Güncellenme Tarihi: 14.03.2018 14:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Uykusuzluk aşkı öldürüyor!

Uyku sağlıklı bir yaşam için en önemli faktörlerin başında gelir. Yeterince uyumayan, gece boyunca uykusu bölünen biri depresif ruh haline bürünür. Sabahları yorgun uyanmak, konsantrasyon bozukluğu, cinsel isteksizlik, unutkanlık ve baş ağrısı gibi belirtiler 'uyku apnesi'ni işaret eder. Uyku apnesi, uyku esnasında oksijen seviyesin düşmesi sonucu üst solumun yollarının tamamen veya kısmi olarak daralmasıyla ortaya çıkar.

(Dr. Ramazan Köylü)

VM Medical Park Bursa Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ramazan Köylü, hastalıkla ilgili şunları söyledi:

ERKEKLER RİSK ALTINDA

30-60 yaş guruplarında sıklıkla ortaya çıkan uyku apnesi, genel olarak erkeklerde yüzde 4, kadınlarda ise yüzde 2 oranında görülebilir. Hastalığı tetikleyen en önemli iki risk faktöründen biri cinsiyetken diğeri ise obezite... Fazla kilo ve vücut kitle indeksinin üzerindeki oranlar uyku apnesi riskini arttırdığı gibi kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere farklı hastalıkları da tetikleyebilir. Alkol ve sigara kullanımı, sakinleştirici ilaçlar, KOAH, tansiyon ve psikiyatrik bozukluklar ile nörolojik rahatsızlıkları olan bireyler de risk gurubu içerisinde yer alır.

TEDAVİSİ ÇOK KOLAY

Bu rahatsızlıklardan birine sahip olan hastalarda uyku apnesi durumunun araştırılması gerektiğini belirten Dr. Ramazan Köylü tedavi sürecinin ise çok kolay olduğunu vurguladı. Tedavi sürecinde Kulak Burun Boğaz ve Nöroloji ile birlikte çalışıldığını belirten Dr. Köylü, "Gerekli tetkikler yapılıp tanı konulduktan sonra hasta hastane içerisinde yer alan uyku laboratuvarında doğal uyku ortamında, üzerine takılacak cihazla bir gece uyutulur, uyku ve solunum düzeni gözlemlenerek kontrol altına alınmaya çalışılır" dedi. Son yıllarda uzun yol şoförleri ve yeni ehliyet alacak bazı guruplardan da uyku apnesi klinik testi talep edilmekle birlikte, bu hastalığın yol açabileceği kazalara da önlem alınma yönünde adımlar atılıyor.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.