Hava Durumu

Velilere önemli uyarı: 'Sınav amaç değil araçtır'

Çocuk ve Genç Psikiyatristi Uzman Dr. Emine Demirbaş Çakır, başvuruları devam eden 2019 Yükseköğretim Kurumları Sınavı ile ilgili, öğrenci ve velilere önemli uyarılarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 05.03.2019 15:28
Haber Güncellenme Tarihi: 05.03.2019 15:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Velilere önemli uyarı: 'Sınav amaç değil araçtır'

Sınav tarihi yaklaşırken, öğrenci ve velilerin kaygı ve stres yaşayabildiğini hatırlatan Çakır,  "Biraz kaygının olması eksikleri fark edebilmek, canlı, uyanık, dikkatli olabilmek, çalışmaya motive olmak açısından olumlu itici güç olur. Ancak aşırı kaygı belli bir noktadan sonra çocuğun öğrendiklerini sınav performansına yansıtmakta zorlanmasının yanı sıra duygusal, bedensel ve zihinsel sıkıntılara da yol açmaktadır" şeklinde konuştu.

KAYGI YÖNETİMİ

Dr. Çakır, "Çoğu çocuk sınava yeteri kadar çalışmış olmasına rağmen, sınavın olumsuz geçebileceğini ve çevreden görecekleri tepki nedeniyle endişelenmektedir. Çocuğun bu noktada 'Sınav benim nasıl biri olduğumu gösterir, başarısızım' gibi gerçekçi olmayan düşüncelerinin farkına varması, 'Elimden geldiği kadar çalıştım. Bu sadece bir sınav. Benim ne kadar değerli ya da yeterli olduğumu belirlemez' gibi alternatif yanıtlar geliştirerek kontrolü ele alabilmesi, kaygısını nasıl yöneteceğini öğrenmesi, nefes ve gevşeme egzersizlerini hayatına koyabilmesi çocuğu rahatlatacaktır" dedi.

MOTİVE EDİN

Velileri de uyaran Çakır, "Sınavın hayatın amacı olmadığını, çocuklarımızın hedeflerine ulaşmak için bir araç olduğunu unutmamak gerekir. Çocuğumuzu kaygılandırmamak için ona sınav öncesi ve sonrasında, değerli olduğunu söylememiz ve davranışlarımızla hissettirmemiz gerekir" ifadelerini kullandı.

Nilüfer Belediyesi duyurdu! 3 bin tane alınacak

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.