Hava Durumu

Veriler açıklandı! Bursa'da mayıs şoku

Türkiye'nin en fazla ihracat gerçekleştiren ikinci kenti Bursa'da, TİM verilerine göre bu yılın beşinci ayında geçen yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 7 oranında bir düştü.

Haber Giriş Tarihi: 01.06.2018 15:33
Haber Güncellenme Tarihi: 01.06.2018 15:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Veriler açıklandı! Bursa'da mayıs şoku

-N. Nuri YAVUZ-

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından, bu yılın mayıs ayına ilişkin ihracat verileri açıklandı. Buna göre Bursa, mayısta ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7 oranında düşerek 1 milyar 168 milyon 183 bin dolar olarak gerçekleşti. Bu yılın ilk beş aylık diliminde ise Bursa'nın ihracatında yüzde 4,8'lik bir artış yaşandı ve toplam 6 milyar 121 milyon dolar seviyesine yükseldi.

OTOMOTİVDE DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

Bursa ihracatında en büyük paya sahip olan otomotiv sektöründe kan kaybı sürüyor. Geçen yılın aynı aylarına göre martta yüzde 3, nisanda yüzde 8 oranında gerilen otomotiv ihracatı, mayısta da düştü ve yüzde 18,61'lik kayıpla 654 milyon dolar seviyesinde kaldı. Ocak-Mayıs döneminde de sektör, geçen yıla göre yüzde 3 oranında bir düşüşle 3 milyar 697 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

TEKSTİL TEMPO TUTTU

Bursa'nın tekstil ihracatı, mayısta geçen yıla göre yüzde 16 oranında arttı ve 95 milyon dolar seviyelerine yükseldi. Sektörün ilk beş aylık ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14'lük artışla 465,4 milyon dolar olarak gerçekleşti.

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON

Bursa'nın hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatı, mayısta geçen yıla kıyasla yüzde 27 oranında arttı ve 66 milyon dolar seviyesine ulaştı. İlk beş aylık dilimde ise sektör ihracatını yüzde 18 oranında artırarak 315 milyon dolarlık ihracata imza attı.

ÇELİK ERİDİ

Bursa'nın çelik ihracatı mayısta yüzde 29'luk bir kayıpla 61 milyon dolar olarak belirlendi. Beş aylık dilimde ise çelik ihracatı, geçen yıla göre yüzde 4'lük bir artışla 311 milyon dolar olarak gerçekleşti.

MAKİNE ÇALIŞIYOR

Bursa'da hızlı büyüyen sektörler arasında gösterilen 'Makine'nin ihracatı, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 26 oranında yükseldi ve 69 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Beş aylık toplamda ise sektör, ihracatını geçen yıla kıyasla yüzde 34 oranında artırdı ve 324 milyon dolarlık bir performans sergiledi.

TÜRKİYE İHRACATI

Mayısta ülke toplam ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12,2 artarak 13 milyar 956 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Yılın ilk 5 ayında ise ihracat yüzde 9,3 artışla 69 milyar dolara ulaştı. Son 12 aylık ihracat da yüzde 10,1 artarak 161,7 milyar dolar oldu.

BAKAN UMUTLU

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ihracat rakamlarını değerlendirerek, "TİM'in mayıs istatistiklerine göre geçen yıl mayıs ayına göre ihracat yüzde 12,2 oranında arttı. Her ay rekor sözü vermiştik, her ay rekora devam. 2018 yılı sonu itibarıyla Allah'ın izni, ihracatçımızın gayreti, çalışan kardeşlerimizin üstün performansıyla ihracatımız 170 milyar doları aşacak. Cari açık sorununu tarihe gömecek adımlar atıyoruz, gerek yatırımlarda gerek ihracattaki performansımızla" şeklinde konuştu.

BÜYÜKEKŞİ'NİN SON MESAJI 'MANİDAR'

Haziranda yapılacak TİM Genel Kurulu nedeniyle ihracat rakamlarını Başkan sıfatıyla son kez açıklayan Mehmet Büyükekşi, "Son açıklamamızın da bir rekor olması bizleri gururlandırıyor. Türkiye'nin ihracatta rekorlar kırdığı, büyümede birçok ülkeyi geride bıraktığı bir dönemde döviz kurlarında yaşanan gelişmeler son derece manidar. Seçimlerin ardından yeni Hükümetimiz kurulacak. Merkez Bankamızın da alacağı önlemlerle kurlarda yaşanan bu yüksek oynaklık sona erecek" dedi.

TÜRKİYE'NİN AB'YE İHRACATI

Ülke grubu bazında bakıldığında mayısta AB'ye ihracat yüzde 18,8 artarken, AB'nin ihracatımızdaki payı yüzde 51,6 oldu. Afrika'ya ihracat yüzde 27,7; Bağımsız Devletler Topluluğu'na yüzde 14,1 artarken, Orta Doğu'ya yüzde 6,7, Kuzey Amerika Ülkelerine ise yüzde 9,9 azaldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.