Hava Durumu

Yakalanmadan hastalığını öğren!

İnsanlar, son yıllarda yaygınlaşan genetik testler sayesinde sahip olduğu birçok özelliği öğrenebiliyor. 'Ben de kanser olur muyum?' gibi soruları kendilerine soran birçok kişi cevabı öğrenmek için genetik test yaptırmayı tercih ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 22.04.2018 12:04
Haber Güncellenme Tarihi: 22.04.2018 12:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Yakalanmadan hastalığını öğren!

Günümüzde giderek yaygınlaşan ve her geçen gün daha farklı platformlardan duyduğumuz genetik testler ile sahip olduğumuz birçok özelliği öğrenebiliyoruz. Özellikle ailesinde kanser veya kalp rahatsızlığı gibi kalıtsal hastalıklar bulunan kişiler tarafından daha çok tercih edilen genetik testler sayesinde yüksek riskli hastalıklara ek olarak nadir kalıtsal hastalıklara olan yatkınlık durumu da öğrenilebiliyor. "Ben de kanser olur muyum?", "ailemde de x hastalığı vardı" veya "bu hastalık çocuklarımda da olacak mı?" gibi soruları kendilerine soran birçok kişi cevabı öğrenmek için genetik test yaptırmayı tercih ediyor. Genlerimizde meydana gelen bir değişiklik nesiller boyu aktarılır. Bu aktarım sonucu eğer riskli bir hastalık taşınıyorsa, tüm aile bireyleri bundan etkilenebilirler. Her hastalık bir sonraki nesle aktarılırken farklı bir yolla aktarılabilir. Örneğin bazı hastalıklar sadece X kromozomuyla beraber taşınırlar. Bu durumda anne taşıyıcıysa, yani kendisinde hastalık belirtisi yoksa, fakat o hastalık genlerine sahipse hastalık doğacak nesillerde ortaya çıkabilir. Ayrıca biz geçmiş jenerasyonlardan hastalıklı bir gen almamış ve hasta olmamış da olsak, yaşam tarzı ve çevresel faktörler gelecek nesillere aktaracağımız genlere etki edebilir. İşte bu durumda, olası riskleri ve sebeplerini öğrenmek isteyenler için genetik testler bir cevap niteliği taşır. Kazanılan farkındalık sayesinde önceden alınan önlemler ve düzenli doktor kontrolleri sayesinde birçok olası sağlık probleminin daha yaşanmadan önüne geçilebilir.

Belli devlet hastanelerinde de yaptırabileceğiniz bu testler sayesinde risk faktörleri çok önceden öğrenilip, önleyici tedavilere de yönelinebilir. Türkiye'de daha ziyade tekli hastalıklara tanı amacı ile yapılan genetik testlerden en çok uygulananları Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF), Meme ve Yumurtalık Kanseri, Kistik Fibroz, Ailesel Akdeniz Anemisi (Beta-Talasemi) gibi hastalıkları kapsamaktadır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.