Hava Durumu

Yakışmayan tablo... Bursa LGS'de döküldü!

Lise Geçiş Sınavı'nda (LGS) 2019 sonuçları açıklandı. Geçen yıl 47'inci sırada yer bulduğu listede Bursa, bu yıl 27'inci oldu. Sendika başkanları, bu sonucun Bursa için bir başarı olmadığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 02.07.2019 06:15
Haber Güncellenme Tarihi: 02.07.2019 06:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Yakışmayan tablo... Bursa LGS'de döküldü!

-N. Nuri Yavuz-

Türkiye genelinde yaklaşık 1 milyon öğrencinin girdiği 2019 Lise Geçiş Sınavı (LGS) sonuçlarına göre il sıralaması belli oldu. Geçen yıl 47'inci olduğu sınava Bursa'dan bu yıl 36 bin 635 öğrenci katıldı ve il sıralamasında Bursa, 27'inci oldu. Bursa'da faaliyet gösteren eğitim sendikalarının başkanları bu sonucun bir başarı olarak değerlendirilemeyeceğini vurguladı.

'BU BİR BAŞARI DEĞİL'

Türk Eğitim-Sen Bursa 1 No'lu Şube Başkanı Metin Öksüz, "Bursa'nın sahip olduğu potansiyel düşünüldüğünde 27'incilik bir başarı değildir. Her ne kadar bir önceki yıla göre 20 sıra yükselme görülse de ortalama olarak Türkiye ortalamasının üstünde yer alsa da İzmir, Adana, Mersin, Kocaeli gibi nüfus yapısı olarak benzer illeri geri bıraksa da bunu yeterli görmüyoruz. LGS siteminde öğrencilerimiz yüzde 10'luk nitelikli okul kontenjanına yerleşmek için yarışıyor Yüzde 90'lık kesim adrese dayalı sistemle yerleşecek birçok öğrenci istemediği okula yerleşecek. Bursa'da eğitim bazı okul yöneticilerinin ehliyetsiz ve liyakatsizliği, fiziksel altyapı eksikliği ile derslik yetersizliğinden kaynaklı kalabalık sınıflar daha başarılı olmasının önündeki engellerdir. Geçen yıla göre sıralamada elde ettiği başarıda fedakârca çalışan öğretmen arkadaşlarımızın gayretli çalışmalarının katkısı büyüktür. Öğretmen arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Bursa'nın sahip olduğu kaynaklar itibarıyla olması gereken yer ilk 5'tir" dedi.

EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTSİZLİĞİ

Türk Eğitim-Sen Bursa 2 No'lu Şube Başkanı Fatih Gümüş, "Geçen yıl yaklaşık 40 bin öğrencinin 39 bini bu sınava girmişti. Sınava girmeyen öğrenci sayısı 1000 civarındaydı bu yıl ise sınav yaklaşık 4 bin civarında öğrencinin sınava girmediği görülüyor. Geçen yıl adrese dayalı yerleştirme sisteminin uygulandığı kentimiz 47'inci olmuştu. Bu yıl 20 sıra yükseliş görülüyor. 27'incilik Bursa'ya yakışan bir tablo değil. Ama yine de eğitim camiası açısından memnuniyet vericidir. Verilerde dikkat çeken bir konu da ilimizde tam puan alan 13 öğrenciden yalnızca 2'sinin devlet okulundan olmasıdır. Bu da başarılı öğrencilerin özel okullara doğru kaydığını gösteriyor ki bu eğitimde fırsat eşitsizliği açısından değerlendirilmesi gereken bir konudur" ifadelerini kullandı.

POTANSİYEL DEĞERLENDİRİLEMİYOR

Eğitim İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Özkan Rona, "Geçen yıl ile bu yıl ki verilerin kıyasından Bursa'daki eğitimin başarısına yönelik bir çıkarımda bulunmak mümkün değil. Çünkü bu veriler aynı değil. Bu yıl ki sıralama, sınava giren tüm öğrenciler üzerinden yapıldı. Geçen yıl ki sıralama ise nitelikli okullara yerleşen öğrencilerin sırlamasıydı. Dolayısıyla birbirinden farklı ölçekleri karşılaştırmak mümkün değil. Geçen yıl ile bu yılı ancak 24 Temmuz'da açıklanacak yerleştirme sonuçlarına göre kıyaslayabiliriz. O zaman başarı değerlendirmesi yapabiliriz. Öte yandan bu 27'incilik değerlendirildiğinde ise Türkiye ortalamasının üstünde olduğumuz görülüyor. Ancak Bursa'nın sanayi ve ticarette sahip olduğu hayırsever potansiyelini derslik sorununu çözme konusunda değerlendirmediği ortadadır. Yine Bursa tecrübeli öğretmen kadrosuna sahip olmasına rağmen bu potansiyelini de başarıyla kullanamıyor. Bursa sahip olduğu fırsatlar açısından bu sıralamada daha yukarıda olması gereken bir kent" diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.