Hava Durumu

Yanarak can vermişlerdi! Uzmanından tedirgin eden açıklama

Geçtiğimiz günlerde önce Balıkesir'de sonra da Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde meydana gelen otobüs yangını sonrası büyük bir tedirginlik başladı. Konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan Makina Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Yunus Yener, "Araç muayenesi yapılırken motor hacminde 'yangın algılama ve uyarı sisteminin olmaması' hafif kusur sayıldığı için bu araçlar trafiğe çıkmaya devam ediyor" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 07.08.2019 11:04
Haber Güncellenme Tarihi: 07.08.2019 11:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Yanarak can vermişlerdi! Uzmanından tedirgin eden açıklama

Bayram öncesi şehirlerarası sefer yapan otobüs yangınlarının artması yolcularda tedirginliği arttırdı. Otobüs yangınlarını değerlendiren Makina Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Yunus Yener, "Araç muayenesi yapılırken motor hacminde 'yangın algılama ve uyarı sisteminin olmaması' hafif kusur sayıldığı için bu araçlar trafiğe çıkmaya devam ediyor. Bunun ağır kusur sayılması ve bu araçların trafikten men edilmesi gerekir" dedi.

Milliyet gazetesinden Senem Büyüktanır'ın haberinde görüşlerine yer verilen Yener, yolcu taşıyan araçlarla ilgili denetimsizlik vurgusu yaptı ve 2015 yılından sonra üretilen araçların motor hacminde yangın algılama ve uyarı sisteminin olması gerektiğini söyledi. 

Yener, "Otobüste herhangi bir problem olduğu zaman bu sistem şoföre uyarı gönderiyor ve şoför aracı kenara çekerek tahliyesini sağlıyor. Son iki yangınla ilgili çıkan haberlerde 'şoför fark etti ve kenara çekti' deniliyor ne kadar doğru olduğu incelemeler sonucu ortaya çıkacak, ama bu doğruysa uyarı sisteminin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlamış olacağız. 

"ELEKTİRK AKSANINDAN ÇIKAN ALEVLENMEDEN KAYNAKLI"

Yangınlarla ilgili araştırmanın sürdüğünü söyleyen Yener 'on numara yağ tartışmalarına dair, "Balıkesir'de yanan otobüsteki yangının sebebi kahve makinasının da bağlı olduğu elektrik aksanında çıkan alevlenmeden kaynaklı. Her yangın olayına tekil bakmak gerekiyor fakat yeni nesil otobüslerde on numara yağ kullanılması zaten mümkün değil. Dolayısıyla başka şeylere odaklanmak gerekiyor" diye konuştu.

Otobüslerle ilgili yapılacak teknik düzenlemelerin tek başına yeterli olmayacağını söyleyen Yener, yolcuların güvenliğinin sağlanması için otobüslerde de uçaktaki gibi yol güvenliğine ilişkin bir video izletilmesi gerekir" dedi.

"YANGIN SEBEBİ KABLO"

Yangınların başladığı noktaya dikkat çeken Yener, "Dizel yakıt kullanılmak için tasarlanmış araçlarda yağ kullanıldığında burada aşırı hareket oluşmakta ve soğutma sistemi yetersiz kalmaktadır. Bu sistemin yanında bulunan kabloların da ısınmasına ve yanmasına sebep olmaktadır. Yağdan kaynaklı bir yangın çıkmış olma ihtimalinde bile aslında yangının sebebi kablodur. Son 3 yangın motor kabininde çıkmış olması bu ihtimali güçlendiriyor" dedi. 

Balıkesir'deki otobüs yangınında 5 kişi can vermişti. Hayatını kaybeden iki kişi ise Bursa yolcusuydu.

OLAY:

Yangın 3 Ağustos Cumartesi günü meydana geldi. İ

Balıkesir - Edremit Karayolu Gökçeyazı Mahallesi mevkisinde Kamil Koç firmasına ait 06 LK 794 plakalı yolcu otobüsünün orta kısmındaki kahve makinesinden çıktığı iddia edilen yangın kısa sürede otobüsü sardı. Çıkan izdihamda otobüsün arka kapısına yönelen yolculardan bazıları ezildi, bazıları da güçlükle dışarıya çıkabildi. Otobüsten çıkmayı başaramayan 1'i çocuk 5 kişi otobüste yanarak can verdi.

Bursa'nın Kestel İlçesine bağlı Ümitalan Mahallesinde ikamet eden 5 yaşındaki Huzeyfe Yavuz ile 17 yaşındaki Özlem Yılmaz'ın bundan bir hafta önce Huzeyfe Yavuz'un annesi, Saniye Yılmaz'ın (Özlem Yılmaz'ın ablası) üniversite yıllarından arkadaşı olan bir kişinin Balıkesir'deki düğününe gittikleri 4 gün tatil yaptıktan sonrada dün Bursa'ya gelmek için otobüse bindikleri ortaya çıktı. Acılı haber genç teyze ve yeğenin ikamet ettikleri mahalleyi de yasa boğdu. İddiya göre teyze ve yeğene mezar olan olay şu şekilde gerçekleşti.

Kız kardeşi ve evladını yolculuk ettiği aynı otobüste kaybeden anne Saniye Yılmaz yangının çıkmasının ardından imdat çekici ile otobüsün camını kırdı. 5 yaşındaki oğlunu camdan dışarıya sarkıtmak istedi. Ancak dışarıda çocuğu alacak kimse olmadığı için çaresiz kalan kadın evladını dışarıya bırakamadı. Bu sırada annesinin elini bırakan küçük çocuk bir anda dumanın arasında kayboldu.  Yan koltukta oturan üniversite hazırlık öğrencisi 18 yaşındaki teyze Özlem Yılmaz yeğenini bulabilmek için koridorda orta alana doğru ilerledi. Bir süre sonra Huzeyfeye ulaşan teyze Özlem Yılmaz yeğenini kucakladı.

Tam bu sırada şoför otobüsün orta kapısını açtı. İçeriye dolan hava ile birlikte otobüs birden alev aldı. Parlayan alevlerin arasında kalan teyze ve yeğen yanarak can verdi.  Otopsi için morga getirilen teyze ve yeğenin cesetlerinin birbirlerine sarılmış halde oldukları öğrenildi. Cenazelerin DNA ile tespitinin ardından yakınlarına verileceği teyze ve yeğenin Ümitalan Mahallesinde akşam namazının ardından toprağa verilecekleri öğrenildi. Öte yandan Saniye Yılmaz'ın bir süre önce eşi Şaban Yavuz'dan ayrıldığı, baba Yavuz'un Kestel'de ikamet ettiği öğrenildi.

******************

Manisa Kırkıağaç'taki yangın:

OLAY:

Yangın 3 Ağustos Cumartesi günü meydana geldi. İzmir istikametinden İstanbul yönüne doğru giden 34 FS 4802 plakalı yolcu otobüsünde, Manisa Kırkağaç ilçesi D-565 karayolu Firdanlar mevkiinde henüz bilinmeyen bir sebepten dolayı yangın çıktı.

Motor bölümünde başlayan yangın bir anda tüm otobüsü sardı. Yangını önceden fark eden şoför ve muavinler yolcuların tahliye işlemini gerçekleştirirken, olay yerine gelen itfaiye ekipleri yangına hemen müdahalede bulundu.

Söndürme işlemleri sırasında yol trafiğe kapatılırken, itfaiye ekiplerinin yoğun çabaları sonrası yangın söndürüldü. Söndürme çalışmalarının ardından yol tekrar trafiğe açılırken, otobüs küle döndü. 9 yolcusu bulunan otobüste şans eseri ölen ya da yaralanan olmadı.

VALİLİK'TEN AÇIKLAMA

Otobüs yangınıyla ilgili Manisa Valiliği de bir yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Saat 19.30 sıralarında İzmir istikametinden İstanbul istikametine doğru giden yolcu otobüsünde, Manisa Kırkağaç ilçesi D-565 karayolu Firdanlar mevkiinde henüz bilinmeyen bir sebepten dolayı yangın meydana gelmiştir.  Olay yerine intikal eden itfaiye ekiplerinin müdahalesi sonucu yangın söndürülmüştür. Olayda herhangi bir can kaybı ve yaralanma olmamıştır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur" ifadesine yer verildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.