Hava Durumu

Yeni kabineye kimler tekrar giremedi?

Başkan Recep Tayyip Erdoğan yeni kabineyi dün gece açıkladı. Bir önceki kabinede yer alan bazı isimler yeni kabinede kendine yer bulamadı. Yeni bakanlar bugün saat 15.00'te TBMM'de yemin edecek.

Haber Giriş Tarihi: 10.07.2018 10:04
Haber Güncellenme Tarihi: 10.07.2018 10:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Yeni kabineye kimler tekrar giremedi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünkü yemin ve Cumhurbaşkanlığı'ndaki göreve başlama töreninin ardından akşam Beştepe'de düzenlediği basın toplantısı ile kameraların karşısına geçti ve 16 kişilik yeni kabineyi açıkladı. Erdoğan, konuşmasının ardından bakanların isimlerini tek tek okuyarak yanına çağırdı. 21.30'da yapılması planlanan açıklama, bakan olacak isimlere haber verilmesi ve Külliye'ye çağrılmaları nedeniyle 1,5 saat rötarla başladı.

Erdoğan, tahminlerin aksine tek ismi yardımcı olarak görevlendirdi ve son olarak lağvedilen Başbakanlık'ta Başbakanlık Müsteşarı olarak görev yapan Fuat Oktay'ı yardımcısı seçti. Erdoğan, kabineye Meclis'ten dört ismi aldı. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu görevlerini sürdürecek. Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın görev alanı değiştirildi ve Hazine ve Maliye Bakanı oldu. Ekonominin patronu olarak görülen koltuğa Albayrak otururken, uzun yıllar bu görevleri yürüten Mehmet Şimşek, ilk kez kabine dışında kaldı. Erdoğan kendisine en yakın isimlerin başında gelen başdanışmanı Mustafa Varank'ı da Sanayi ve Teknoloji yaptı.

AKAR SÜRPRİZİ

15 Temmuz darbe girişimi sırasında FETÖ mensuplarınca rehin alınan, bu sürecin ardından terörle mücadelede ve Cerablus, El-Bab, Afrin operasyonlarında büyük başarı gösteren Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da kabine yer aldı. Milli Savunma Bakanı olan Akar'ın kabineye girmesi sürpriz olarak değerlendirildi. 1 yıl görev süresi kalan Akar'ın Milli Savunma Bakanı olması, ABD tipi başkanlık modelindeki güvenlik yapılanmasına benzetildi.

EĞİTİME TEKNORAT

Erdoğan'ın Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıkları için özel bir önem atfettiği ve bu alanda iki isimle de bizzat görüştüğü kaydedildi. Daha önce Milli eğitim Bakanlığı'nın beyni olarak tabir edilen Talim Terbiye Kurulu'nun başkanı da olan Prof. Dr. Ziya Selçuk ile Medipol Hastanelerinin sahibi Fahrettin Koca bakanlık koltuğuna oturdu.

PEKCAN DUYGULANDI

Basın toplantısında en çok alkışın Hulusi Akar ile Mustafa Varank'a gelmesi dikkati çekti. Varank'ın adı anons edilince salondaki birçok Cumhurbaşkanlığı personeli ayağa kalkarak alkışladı. Ticaret Bakanı olan Ruhsar Pekcan'ın basın toplantısı sonunda duygulandığı görüldü. Cumhurbaşkanlığı'ndaki kurullar, ofisler ise kısa süre içerisinde açıklanacak.

YENİ KABİNEDE ONLAR YOK

Bir önceki kabinede yer alıp yeni kabinede bulunmayan isimler şu şekilde:

Binali Yıldırım, Bekir Bozdağ, Mehmet Şimşek, Fikri Işık, Recep Akdağ, Hakan Çavuşoğlu, Fatma Betül Sayan Kaya, Ömer Çelik, Faruk Özlü, Julide Sarıeroğlu, Mehmet Özhaseki,  Nihat Zeybekci, Osman Aşkın Bak, Ahmet Eşref Fakıbaba, Bülent Tüfenkçi, Lütfi Elvan, Numan Kurtulmuş, Naci Ağbal, İsmet Yılmaz, Nurettin Canikli, Veysel Ereoğlu, Ahmet Demircan, Ahmet Arslan.

KABİNENİN EN YAŞLISI AKAR

Kabinenin en yaşlı üyesi Genelkurmay Başkanlığı görevini yürütürken, Milli Savunma Bakanı olan 66 yaşındaki Hulusi Akar oldu. Kabinenin en genç üyesi ise 39 yaşındaki Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk oldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.