Hava Durumu

Yerli baktı, yabancı aldı! İşte Bursa'da satılan konut sayısı...

Konut sektöründe yılbaşından bu yana süren daralma, temmuzda da devam etti. Bursa'da yılın 7'nci ayında satılan konut sayısı, geçen yıla göre yüzde 16,6 oranında düştü. Konut kredi faiz oranlarının indirilmesiyle moral bulan sektör temsilcileri, çıkış için ağustos ayını işaret etti.

Haber Giriş Tarihi: 21.08.2019 06:02
Haber Güncellenme Tarihi: 21.08.2019 06:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Yerli baktı, yabancı aldı! İşte Bursa'da satılan konut sayısı...

N. Nuri YAVUZ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre geçen yıl temmuzda 4 bin 349 konutun alıcı bulduğu Bursa'da bu yılın aynı döneminde yüzde 16,6'lık bir düşüşle 3 bin 624 konut satıldı. Bursa'da ipotekli (Konut kredili) satışlar ise yüzde 56,7 oranında geriledi ve 514 olarak gerçekleşti. Bu rakamın 178'i sıfır konut, 336 ise ikinci el konuttan oluştu. Söz konusu ayda Bursa'da satılan sıfır konut sayısı da yüzde 34,5 oranında düşerek bin 351'de kaldı.

7 AYLIK TOPLAM

Ocak-Temmuz toplamında ise Bursa'da konut satışı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 20,8 oranında düştü ve 23 bin 261 olarak gerçekleşti. Bu dönemde ipotekli olarak satılan konut sayısı da yüzde 57'lik kayıpla 4 bin 52 adet olarak belirlendi. İl genelinde 7 aylık toplamda satılan sıfır konut sayısı, 9 bin 670 oldu. Bu rakamın bin 772'si ipotekli olarak satıldı.

YABANCILAR BURSA'YI SEVDİ

Ülke genelinde İstanbul, Antalya ve Ankara'nın ardından yabancıya en fazla konut satışının gerçekleştirildiği il Bursa oldu. Temmuzda yüzde 23'lük bir artışla Bursa'da yabancılara 217 konut satıldı. 7 aylık toplamda da geçen yıla kıyasla yüzde 23'lük bir artışla Bursa'da yabancılara bin 217 konut satışı yapıldı.

'TELEFONLAR ÇALIYOR'

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 25 Temmuz'da aldığı faiz indirimi kararı sonrası, ağustos başı itibarıyla üç kamu bankası, konut kredi faiz oranını 0.99'a çekti. Konut satışlarında ocaktan beri kan kaybeden konut sektörü, bu hamle ile moral buldu. Bursa'da sektörün çatı kuruluşu olan İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç, temmuz rakamları ve faiz indiriminin etkilerine yönelik açıklama yaptı.

Bursa'da konut satışlarının, temmuzda geçen yıla kıyasla düştüğünü ancak bir önceki aya (Haziran 2019) göre yüzde 58 oranında arttığını vurgulayan Andıç, "Haziran 2019'da ilimizde 2 bin 289 konut alıcı bulurken temmuz 2019'da 3 bin 624 konut satışı yapıldı. Aylık düzlemde bir artış var. Özellikle Merkez Bankası'nın faiz indirim kararı sonrası, ağustos itibarıyla üç kamu bankasının konut kredi faiz oranlarını, psikolojik sınır olan yüzde 1'in altına çekmesi piyasaları hareketlendirdi. Firmalarımızda telefonlar çalmaya başladı. Satışa dönük talepler arttı. Eylülde açıklanacak ağustos rakamlarında konut satışlarındaki iyileşmeyi göreceğiz. Ancak bankaların, vatandaşa kredi temininde ince eleyip sık dokuduğu, süreci zorlaştırdığı bir dönem yaşıyoruz. Bu noktada sektör olarak bankaların biraz daha esnek davranmasını bekliyoruz. Öte yandan daha önceki açıklamalarımda da vurguladığım üzere konut satışı için sadece kredi faiz oranının 0,99'a çekilmesi yetmez, güven ortamının tesisi de gerekiyor. Bu noktada bankalardaki döviz cinsi mevduat ve bunlara uygulanan faizlerin piyasayı baskı altına aldığını ve zorladığını görüyoruz" ifadelerini kullandı.

ÜLKE GENELİ

Ülke genelinde temmuzda satılan konut sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17,5 azaldı. Temmuzda satılan konut sayısı 102 bin 236 oldu. İpotekli konut satışları temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 57 azalarak 13 bin 64'e geriledi. İlk defa satılan konut sayısı temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 32,4 azalarak 38 bin 931'e geriledi. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 38,1 oldu.

İSTANBUL UMUTLU

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, konut satışlarının 100 bin bandının üzerinde kalmasının talebin halen canlı ve istekli olduğunu gösterdiğini söyledi. Satışlardaki yavaşlığın yüksek faiz oranları olduğunu dile getiren Durbakayım, bunun ipotekli satışlardaki gerilemeden ve toplam içerisindeki kredili satışların payından net bir şekilde anlaşıldığını ifade etti. Durbakayım, kamu bankalarının konut kredisinde aylık faiz oranlarını yüzde 0,99'a çekmesinin henüz ağustosta gerçekleştiğini, bunun satışlara etkisinin gelecek ay net bir şekilde görülebileceğini kaydederek, "Bayram tatiline rağmen ağustosta ilk 8 ayın en yüksek konut satış rakamının görüleceğine inanıyorum. 100 bin bandı aşılacak, satışlar bundan sonraki aylarda artacaktır" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.