Hava Durumu

'Yerli ilaca güvenin'

Son haftalarda yaşanan ilaç sıkıntıları hakkında konuşan Bursa Eczacılar Odası Başkanı Okan Şahin, sorunun yabancı firmalardan kaynaklandığını belirterek "Türkiye'de üretilen muadil ilaçlara vatandaşın güvenmesi gerekir. Bu gibi sıkıntıları ancak böyle çözebiliriz" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 04.03.2018 08:26
Haber Güncellenme Tarihi: 04.03.2018 08:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
'Yerli ilaca güvenin'

M. Fatih DİL

Birkaç aydan beri aralarında  tansiyon ve kanser tedavisinde kullanılanların da olduğu birçok ilacı eczanelerden bulmak oldukça zorlaşmış, hastaların haklı isyanları zaman zaman medyaya da yansımıştı. Ancak 20  Şubat'ta ilaçlara  gelen yüzde 15 zamla birlikte, bulunmayan bu ilaçlar ne hikmetse raflardaki yerlerini yavaş yavaş almaya başladı. Konuyla ilgili Yenidönem Gazetesi'ne konuşan Bursa Eczacılar Odası Başkanı Okan Şahin, asıl problemin yabancı ilaç firmalarından kaynaklandığına dikkat çekti. Normal şartlarda ilaçlara yüzde 22-23 oranında zam  gelmesi gerektiğini, ancak devletin yaptığı anlaşmayla artış  oranını yüzde 15'te sabitlediğini söyleyen Şahin 'Özellikle ithal ilaçların beklentisi daha yüksekti. Yüzde 23 oranında bir zam beklentileri vardı. Bazı ithal ilaç firmaları bu zammı yeteri kadar iyi bulmadılar. Ondan dolayı şu anda bazı ilaçlarda sıkıntı hala devam ediyor. Ama önümüzdeki süreçte bu bulunmayan ilaçların geleceğini düşünüyorum. Zamdan önce 100 kalem yoksa, şimdi bu oran 20lere düşmüş durumda" dedi.

PİYASAYI YABANCILAR YÖNETİYOR

Burada asıl problemin Türkiye'deki ilaç piyasasını ezici bir üstünlükle yabancı firmaların elinde tutması olduğunu söyleyen Şahin "Maalesef ülke olarak biraz ithal ilaca bağlıyız ve bunun ceremesini çekiyoruz. Aslında  Türkiye'de yerli ilaç firmalarının birçok ilaç için muadilleri üretiyorlar. Ancak halkımız da daha çok ithal ilaca yönlendiği için bu noktada ithal ilaçlarda tabi ki sıkıntı yaşıyoruz. Burada dikkat çekilmesi gereken nokta bu eşdeğer ilaç kullanma hususunda vatandaşımızın eczacısına ve yerli ilaç firmalarına güvenmesi olmalı" dedi.

ECZACINIZA GÜVENİN

Muadil ilaç konusunda vatandaşın eczacısına güvenebileceğini söyleyen Başkan Şahin "Bazı doktorlar orijinal ilacı tercih edebilir ancak baktığımızda devletin yapılan testlerle birebir eşdeğerlik verdiği ürünler var. Ama halkımız bu konuda eczacılarına güvenebilirler. Bugün ülkemizde üretilen yerli ilaç gerçekten çok yüksek kalitede " ifadelerini kullandı.

BİR ANDA RAFLARDA

Başkan Okan şahin ilaçların zamdan önce bilerek piyasaya verilmediği iddialarına da cevap verdi. Özkan "Bununla alakalı bazı verileri netleştiremediğimiz için olay bizim yetkimiz dışında kalıyor.O yüzden kesin bir şey söyleyemiyoruz. Ancak bize de bazı ilaç depolarında zamdan önce piyasaya ilaç verilmediğine  dair duyumlar geliyor. Zaten zammın ertesinde de bir gün önceden bulamadığımız ilaçların bir anda eczanelere gelmesinden de bunu anlıyoruz" diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.