Hava Durumu

Yıldırım'dan taşeron açıklaması

Başbakan Yıldırım Türk-İş'e yaptığı ziyaret sonrası açıklamada bulundu. Taşeron düzenlemesiyle ilgili bir soruya Yıldırım "Bu yıl çıkmadan bu işe noktayı koymayı hedefliyoruz." dedi.

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2017 13:09
Haber Güncellenme Tarihi: 22.09.2017 13:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Yıldırım'dan taşeron açıklaması

Başbakan Binali Yıldırım, Türk-İş'e ziyarette bulundu.

Ziyaret sonrası gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yıldırım, Kuzey Irak'ta 3 gün sonra yapılacak referanduma değindi.

Kararın dünya kamuoyuna açıklanmasının ardından Türkiye olarak yanlışlığını defalarca dile getirdiklerini söyleyen Yıldırım, "Hükümet sözcümüz, biz, Cumhurbaşkanımız çeşitli vesilelerle ifade ettik. Bu karardan vazgeçmelerini telkin ettik" dedi.

Karara uluslararası alanda da destek olmadığını belirten Yıldırım, "Ülkelerin hemen hemen tamamı bunun yanlış bir karar olduğunu ifade ettiler. Türkiye, İran, Irak telafisi imkansız sonuçlar doğuracağını Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'ne anlattık. Şu ana kadar bir değişiklik yok" diye konuştu.

"Aslında meselenin kaynağı olan Irak Merkezi Yönetimi ile Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin arasında anayasadan kaynaklanan hakların tam anlamıyla uygulanmadığı ve merkezi hükümetin beklentilere karşılık vermediği şikayetleri var. Biz de Bağdat'la anlaşmazlığı gidermeleri için teklif yaptık" diyen Başbakan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Fakat şu ana kadar beklediğimiz olumlu adımı görmedik. Bu karar ve referandumun gerçekleşmesi Türkiye'nin ulusal güvenlik meselesidir. Bu konuda Türkiye ikili anlaşmalardan doğan haklarını kullanmaktan çekinmeyecektir. İşin özü şudur, gerek Suriye gerek Irak'ta mevcut statülerde değişikliğe gidecek herhangi bir girişim anlaşmalardan doğacak haklar çerçevesinde Türkiye'nin hiçbir zaman kabul etmeyeceği bir sonuçtur ve gereği yapılacaktır. Zaman geçmiş değil Barzani bu inattan vazgeçmeli. Bütün dünyanın karşı çıktığı referandum bölgedeki Kürt kardeşlerimiz için hayırlar getirmez.

Bölgede zaten sorunlar var. Sorunların üzerine yeni sorunlar ilave etmekten kaçınmaları gerekmektedir. İtilaflı bölgelerin, Kerkük'ün bu meselenin içine dahil edilmesi yanlıştır. Kerkük orjinal nüfus sayımına göre yüzde 70'i Türkmen demografik yapısıyla oynanmıştır. Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin giriştiği bu macaredan vazgeçmesi gerekmektedir. Ümit ederiz ki bu referandum gerçekleşmemiş olsun."

"TEZKERE MÜDAHALE HAKKI VERİYOR"

TBMM Genel Kurulu'nda yarın oylanacak tezkereye de değinen Yıldırım, şunları söyledi:

"Gelen tezkere, Türkiye'nin güney kara hudutları ötesinde ve mücavirinde olabilecek her türlü ülkemiz aleyhine, ülkemiz milli güvenliğini tehdit edecek gelişmelere karşı müdahale hakkını veriyor. Asker gönderme hakkını veriyor. Bu kez 30 Ekim'den geçerli olmak üzere bir yıl geçerli olacak. Yarın Meclisimiz kararını verecektir."

"KADİR TOPBAŞ İSTİFA ETTİ" İDDİASI

Binali Yıldırım'a İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın istifa ettiği ancak 5 Ekim'e kadar bekleyeceği iddiaları da soruldu. Yıldırım, iddialarla ilgili Topbaş'ın bugün bir açıklama yapacağını söyledi.

"MEB ÇALIŞMALARI SÜRDÜRÜYOR"

Kaldırılan TEOG'un yerine getirilecek yeni sisteme ilişkin tartışmalar için ise Yıldırım, şunları kaydetti:

TEOG bir sistem değildir. Ortaokuldan liseye geçiş usülünde bir sistem değişikliğine gidilmiyor. Bunun yerine yine okullarda sınav yapılmaya devam edilecek. Öğrencinin ilkokuldan orta sona kadar ilk 8 yıllık başarı durumları dikkate alınarak lisede hangi tarafa yönlendirileceğine karar verilecek.

TEOG yerine geçecek uygulamayla ilgili Milli Eğitim Bakanlığımız, çalışmaları alternatifli olarak sürdürüyor. Bu Bakanlar Kurulunda görüşülmeyecek ama daha sonraki Bakanlar Kurulunda konuyu görüşmüş olacağız."

"TAŞERON'U GÜNDEMDEN ÇIKARACAĞIZ"

Taşeron düzenlemesi için de hükümet olarak uzun süreden bu yana çalışma yürütüldüğünü kaydeden Yıldırım, "Muhakkak bu meseleyi gündemden çıkaracağız ve çalışanlarımızı, kamuda taşeron olarak çalışanların statülerini bir kalıcı esasa bağlayacağız. Bu yıl çıkmadan bu işe noktayı koymayı hedefliyoruz. Önümüzdeki haftalarda Bakanlar Kurulu'na gelecek" diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.