Hava Durumu

Yüzlercesini su kuyusuna attılar... Veba salgını kenti kasıp kavuruyor!

Türkmeneli Dernekler Federasyonu Başkanı Dr. Aydın Beyatlı, "DEAŞ, Musul'da yüzlerce insanı öldürüp göllere ve su kuyularına attı. Suda zamanla çürüyen bu cesetlerden veba salgını baş gösterdi ve adeta kenti kasıp kavuruyor" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 23.02.2019 14:05
Haber Güncellenme Tarihi: 23.02.2019 14:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Yüzlercesini su kuyusuna attılar... Veba salgını kenti kasıp kavuruyor!

Türkmeneli Dernekler Federasyonu Başkanı  Dr. Aydın Beyatlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir grup doktorla Irak'ın,  Musul ve Kerkük kentlerinde incelemelerde bulunduklarını belirtti.

"DEAŞ, Musul'da yüzlerce insanı öldürüp, göllere ve su  kuyularına attı. Suda zamanla çürüyen bu cesetlerden veba salgını baş gösterdi ve  adeta kenti kasıp kavuruyor. DEAŞ, Musul'dan çekildi ama mikrobu kaldı, hem de  çok tehlikeli mikrobu." dedi. 

Kerkük'te Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) güvenlik gücü  Peşmerge'nin gayrimeşru referandum sonrası kentten çekildiğini vurgulayan  Beyatlı, IKBY'nin bölgede son derece kötü bir yönetim ortaya koyduğunu ifade  etti.

"Fırtına öncesi sessizlik"

Beyatlı, kentte insan kaçırma, yolsuzluk, suikastlerin yaşandığını  belirterek, Türkmenlerin merkezi hükümete bağlanmayı savunduğunu anlattı.

Türkmenlerin, Kürt ve Araplarla birlik ve kardeşliğin tesisinden yana  olduğunu kaydeden Beyatlı, "Kerkük'te peşmergenin çekilmesiyle nispeten bir  güvenlik sağlanmış oldu. Bu çekilmeyle bugüne kadar patlamalar son derece azaldı.  Peşmergenin tekrar geleceği yönünde bazı söylentiler var. Hükümet hala  kurulamadı. Bağdat ile Erbil arasında bazı anlaşmalar olduğu söylentileri var.  İki gün öncesine kadar gerginlik ve endişe söz konusuydu. Kerkük'te fırtına  öncesi sessizlik var." diye konuştu.

"Salgın terörden daha tehlikeli"

Beyatlı, son zamanlarda Musul ve Kerkük'te çeşitli salgın ve  hastalıkların sıklıkla görüldüğüne işaret ederek, şöyle konuştu:

"Kerkük'te ise eroin kullanımı yayılmakta ve diğer uyuşturucu maddeler  de Türkmeneli'nin belini kırmaktadır. Bunun yanı sıra Bağdat'ta AIDS virüsünün  çok yaygın olduğu görülüyor. Karşımızda artık El-Kaide, DEAŞ gibi terör örgütleri  yok. Şimdi görünmeyen daha büyük tehlike ile karşı karşıyayız. Bu nedenle Irak'ta  Yeşilay'ı kurma girişimimiz var. Her ilde özellikle uyuşturucu, alkol ve çeşitli  hastalıklarla mücadele konusunda çalışmalar sürdürüyoruz."

"DEAŞ masum insanları su kuyularına ve barajları attı"

Musul'un terör örgütü DEAŞ'ın 3 yıl işgalinde kaldığını hatırlatan  Beyatlı, şu bilgileri verdi:

"DEAŞ, Musul'da yüzlerce insanı öldürüp, göllere ve su kuyularına  attı. Suda zamanla çürüyen bu cesetlerden veba salgını baş gösterdi ve adeta  kenti kasıp kavuruyor. DEAŞ, Musul'dan çekildi ama mikrobu kaldı, hem de çok  tehlikeli mikrobu. Kuyuların diplerinde yüzlerce ceset... 1-2 yıl geçmesine  rağmen belli bölgelere hala girilemiyor. Bu mikroplar Musul'u çok yakından  etkilemektedir. Sağlık Bakanlığı tarafından ne kadar gizlendiyse de veba bugün  Musul'u kırıp geçirmektedir. Dernek olarak 21 doktor arkadaşımızdan bir ekip  oluşturduk. Bu bölgeye gideceğiz. Sağlık hizmeti vereceğiz ve orada sağlık  alanında halkı bilinçlendireceğiz."

Terör örgütü DEAŞ'ın 10 Haziran 2014'te Musul'u ele geçirmesinin  ardından Irak ordusu, Temmuz 2017'de kenti örgütten tamamen geri almıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.