Hava Durumu

Yüzyılın en uzun ay tutulması... Bursalılar merakla bekliyor

Büyükşehir Belediyesi tarafından bilimi çocuklara sevdirmek ve topluma yaymak hedefiyle projelendirilen Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, yaz etkinliklerine bir yenisini daha ekliyor. Bursa BTM bilime meraklı astronomi tutkunlarını 'Bursalı Amatör Astronom Hasip Sönmezalp anısına düzenlenen programla' Mihraplı Kent Park'ında buluşturacak.

Haber Giriş Tarihi: 24.07.2018 13:39
Haber Güncellenme Tarihi: 24.07.2018 13:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Yüzyılın en uzun ay tutulması... Bursalılar merakla bekliyor

Bu yıl beşincisi gerçekleştirilecek 'Hasip Sönmezalp Gökyüzü Gözlem Etkinliği'nde katılımcılar, alana kurulacak mobil planetaryum ile yıldızlar ve gezegenler hakkında bilgi alacak, dev teleskoplarla yüzyılın en uzun ay tutulmasına tanıklık edecek. 7'den 70'e herkesin ücretsiz katılabileceği etkinlikte ayrıca, takımyıldızları hakkında bilgi de verilecek. Mihraplı Kent Park'ında 27 Temmuz gecesi saat 21.00'de başlayacak etkinlik, gece saat 01.00'e kadar devam edecek.

HASİP SÖNMEZALP KİMDİR?

Bursa'da doğan ve uzun yıllar Merinos Fabrikası'nda torna ustası olarak çalışan Hasip Sönmezalp, gökyüzüne olan ilgisi nedeniyle 1957'de kendi teleskopunu yaptı. El yapımı teleskopu ile Kültürpark'ta Bursalılara gökyüzünü izleten Sönmezalp, renkli kişiliği, gökyüzü ve bilime olan merakıyla kentin unutulmaz isimleri arasına adını yazdırdı. Cisimleri 60 defa büyütebilen ve Türkiye'nin ikinci aynalı teleskopunu üreten Sönmezalp, 1959'da yılında Amerikan Mechanix Illustrated dergisi tarafından 'Altın Çekiç' ödülüne layık görüldü. Bursa BTM, 2002 yılında 85 yaşında iken vefat eden Bursalı Amatör Astronom Hasip Sönmezalp'i her yaz gerçekleştirdiği gökyüzü gözlem etkinliği ile anıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.