Hava Durumu

Piknikte çöp mü, çöpte piknik mi?

Yazının Giriş Tarihi: 29.06.2019 06:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.06.2019 06:08

Tatil sezonu başladı.

Okullar kapanınca da imkânı olanlar soluğu sayfiye yerlerinde aldı.

Eee malumunuz tatile gidemeyenler de izin günlerinde güzel bir havada dinlenmek üzere "piknik yapalım" diyor.

İşin doğasında olduğu gibi, mangallar alınıp, etler hazırlanıp, yeşili bol, suyu çok yerlere kısa mesafeli yolculuklar yapılıyor.

Bursa'da yaşayanlar için tabii olarak en uygun görülen yerler şehrin hem doğu, hem batı yakasında bulunan kent ormanları...

Piknik imkânı tanıyan ve oyun parkları olan, kolay ulaşımı ile eğlenceli alanlar buraları.

Tatil günlerinde iğne atsan yere düşmeyecek bir kalabalık oluyor.

Tecrübe edenleriniz olmuştur muhakkak...

***

Geçen hafta ailece piknik değil de doğa yürüyüşü -namı diğer trekking- amaçlı Yıldırım ile Kestel ilçeleri arasında bulunan Bursa Kent Ormanı'ndaydık.

Buranın ülkemizin en büyük ve en geniş Kent Ormanı olduğu biliniyor. Ankara yolundan ilerleyip Otosansit'i geçtikten sonra eski Cumalıkızık yoluna dönüp Hamamlıkızık'ı geçerek ulaşılıyor bölgeye.

Zorluk derecesi 2 olan, yaklaşık 2 kilometrelik bir yürüyüş yoluna sahip olduğundan, bilmeyip de gitmek isteyen olursa diye yol tarifini bırakmış olayım.     

Müthiş bir doğada; ormanda yürüyüşe geçtiğiniz andan itibaren ilk duyacağınız ses şırıl şırıl akan Küreklidere olacaktır...

Derken filhakika yoğun mangal dumanının göğe doğru oluşturduğu sis tabakası ve her tarafa atılmış öbek öbek çöpler eşlik ediyor manzaranıza...

Piknik alanı olarak düzenlenen bölgeyi arkada bırakıp patika yoldan ilerlerken, yine yer yer mangalcılar ve onların çöp birikintileri yol boyu mevcudiyetini koruyor.

Bir iki köprü ve hatırı sayılır bir eğimi katederek parkuru tamamladıktan sonra asıl görmek istediğiniz manzara sizi bekliyor.

***

İşte Küreklidere şelalesi, karşıdan şırıl şırıl akıyor derken manzarayı seyretmeye koyulduğumuz terasın etrafı, aşağısı, yukarısı çöp yığını...

Çöp manzaraları yurdum insanının ardında bırakmaktan vaz geçmediği, benim de alışamadığım bir durum...

Elindeki bir kürdanı atmak için dakikalarca çöp kutusu arayan bendenizin, çöpler arasında piknik yapmanın nasıl bir keyif olduğunu anlayabileceğini hiç zannetmiyorum...

Eğitimsiz, medeniyetten yoksun, kifayetsiz insanların bir davranış şekli yiyip içip tüm ifrazatını ve çöplerini ardında bırakmak...

Tekrar aynı yere pikniğe gitse, hem söver "kim bunları buraya bıraktı?" diye, hem de o çöplüğün içinde oturur yer içer ve biraz daha atık bırakıp öyle gider.

Çöplerini toplamayı beceremeyen, değişik bir tür anlayacağınız!

***

Özeti:

"Bu bir davranış bozukluğu" ve bu bozukluğu düzeltmek için yaptırım uygulanması gerekiyor.

Nasıl ki bundan 10-15 sene önce kendi güvenliği için bile emniyet kemeri takmayan bu millet, ceza yiye yiye bu alışkanlığı kazandı, çöpünü etrafta bırakan, atanlar için de benzer ceza uygulaması şart!

Bu güzel memleketin güzide belediyeleri; sorumlu olduğunuz alanları öncelikle bir zahmet temizletin ve sonrasında çöpünü atık kutularına bırakmayan o malum türe para cezası uygulaması getirin lütfen.

Bunun için Büyükşehir, Yıldırım ve Kestel belediye meclislerinin mi toplanması gerekiyor? Lütfen toplansın ve bir karar çıkartsın!

Yoksa o canım doğa çöplere kurban olup, yavaş yavaş kirlenerek yok olacak.

Böyle bir facianın önüne geçtiğiniz takdirde eminim ki pek çok insandan ağız dolusu dua alacaksınız!

***

Dipnot:

Bu yazıyı geçen haftaki ziyaretimden sonra kaleme almıştım.

Bugün cumartesi ve o bölgeyi ziyaret edenler eğer farklı bir manzarayla karşılaşırlarsa, lütfen bizleri bilgilendirsin!

Bu çağda ve böylesine gelişkin bir kentte insanlar hâlâ çöpte piknik yapmaya devam mı ediyor?


 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.